Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лянь Хуа. Epoch Times

Арестуваният в Китай художник Ай Уейуей – изтезаван, за да се признае за виновен

Правозащитна организация съобщи, позовавайки се на свой източник в Пекин, че тайно похитеният на летището известен художник Ай Уейуей, след няколко дни изтезания е бил принуден да се признае за виновен в укриване на данъци.

Задграничната правозащитна организация Human Rights in China (HRIC), публикува статия на 22 април, позовавайки се на източник от агенция „Шинхуа” и Министерството за обществена безопасност в Китай, в която се казва, че Ай Уейуей е бил подлаган на многобройни изтезания с цел да се извлече от него самопризнание за укриване на данъци.

Според данни на източника с Ай се занимава отдела за разследване на икономически престъпления към пекинското управление за обществен ред и Министерството за държавна сигурност.

Началникът на пекинското управление за обществена сигурност, Фу Дженхуа, лично ръководил „извличането” на показания от художника. Той заповядал в началото да покажат на Ай видеозапис на изтезанията над известния правозащитен адвокат Гао Джишенг, където освен всичко друго бил изтезаван с електрошок, поставен в ануса му. След това, той казал на художника, че точно такива изтезания очакват и него. След няколко дни Ай Уейуей не издържал и подписал признанията, се казва в статията.

Тази информация се разпространи широко в Интернет, но проверяването на достоверността й в момента е невъзможно.

Но ако се вземат под внимание многобройните потвърдени случаи на изтезаване на неудобни за режима хора в Китай, дадената информация предизвиква сериозни опасения за Ай Уейуей.

Хонконгският вестник „Епъл” пише, че въпреки невъзможността да се потвърди тази информация, тя вече е предизвикала силни вълнения сред роднините на художника.

Сестрата на художника, Гао Ге разказа в интервю на 22 април за чуждестранна медия, че много се притеснява за брат си и още веднъж призовава китайските власти да представят някаква информация за него, а международната общественост да окаже помощ за освобождаването му.

Известният с опозицията си в Пекин, китайски художник Ай Уейуей бе задържан на 3 април на пекинското летище, докато се готвеше да лети за Хонгконг.

Три дни по-късно, под натиск от международната общественост, китайските власти потвърдиха неговото задържане, до тогава той се смяташе за изчезнал, и съобщиха, че Ай Уейуей се разследва за „икономически престъпления”.

53-годишният Ай Уейуей е един от най-известните в света съвременни китайски художници. Негови произведения са били представени на изложби в Япония, САЩ, Швеция, Германия, Италия, Швейцария, Белгия и др.

 Чрез творчеството си и публикации в Интернет той разобличава корумпирания и жесток китайски режим. Заради това, властите постоянно засилват натиска над него.

Неотдавна в Пекин бе отменена негова изложба, а през януари властите разрушиха ателието му в Шанхай. Той също е подлаган на домашен арест, забранявано му е да напуска страната и са закривани негови блогове в Интернет.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!