Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Паша Павлова

86 години от най-тежкия терористичен акт в България

Датата – 16 април 1925 г., мястото – църквата „Света Неделя“, София, извършителите – група на Военната организация на Българската комунистическа партия (БКП). А целта е добре замислена – ликвидиране на политическия и военния елит на страната ни, заедно с цар Борис III.

И всичко това е добре подготвено предварително – на 14 април Атанас Тодовичин, комунистически терорист, убива генерал Константин Георгиев. Това е начинът, по който комунистите събират набелязаните си жертви – на погребението на генерала в църквата „Света Неделя“. Така ръководителят на групата, отговорна за атентата, Петър Арабаджиев и Асен Павлов внасят 25 кг експлозив в църквата в продължение на седмици, с помощта на клисаря Петър Задгорски. Експлозивът е монтиран над колона на основния купол и направен така, че да даде възможност на извършителите да избягат – той трябва да бъде взривен с шнур.

Жертвите от съборения купол и силната експлозия са над 200 души, а ранените са над 500 – всички представители на българския елит – военен, политически, обществен. Голям брой от жертвите са ветерани, кавалери на ордена „За храброст“ герои от Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Жертва стават и жени, деца и военноинвалиди. Ето тук „Един Завет“ са успели да съберат голяма част от имената на загиналите в нечовешкия акт.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!