Следвайте "Буднаера" в Телеграм

22 години уединение след Тянанмън

Неотдавнашен репортаж за отшелничество, публикуван в китайски блог, демонстрира степента, до която политическото насилие може да повлияе на съзнанието. След Кръвопролитиятя на пл. Тянанмън през 1989 г., Уанг Чингсонг (Wang Qingsong) и съпругата му, съответно докторант и преподавател по английски език в Пекинския университет, забягват в отдалечените планини в Северен Китай. През последните 22 години двойката води живот в уединение и примитивни условия...

Бившият докторант от Пекинския университет, Уанг Чингсонг, с провизии на рамо. (Tang Shizeng)

Животът на Уанг бе представен чрез блог на бивш негов съученик, Танг Шизенг (Tang Shizeng), фотограф на информационна агенция Xinhua , и отразен от Apple Daily.

Уанг Чингсонг е роден в Шинянг (Xinyang), провинция Хенан (Henan). На младини изучава бойни изкуства в манастира „Шао Лин“, а по-късно, през 1979 г., е приет във Факултета по международна политика в Пекинския университет. Бил е секретар на Комунистическата младежка лига на класа.

След инцидента на пл. Тянанмън, Уанг и съпругата му напускат Пекинския университет и заминават за отдалечена планинска област в провинция Хебей.

В блога си Танг прави подробен очерк за живота на Уанг, който живее със съпругата си в глинена къща в гората. Двойката отглежда животни и култивира пустеещи земи, за да преживява. Няма електричество, няма телевизия, телефон или Интернет.

Единственото, което внасят от отвън, е сол. Условията за живот са толкова примитивни, че Уанг е трябвало да асистира на жена си при раждане.
Съпругата му се е превърнала от преподавател по английски език в най-престижния университет в селянка. За последните две десетилетия тя е излизала от планините само два пъти: за да смени личната си карта и да съобщи за загубата на спестовната си книжка.

В планината не се използват пестициди или химични торове. Сапунът, шампоанът, прахът за пране и т.н. са строго забранени, така че двамата почистват с въглен. Автомобилите също са забранени, така че провизиите носи Уанг, като използва за целта кобилица на рамо.

Двойката е стопанин на стотици черни кози, три прасета, десетки говеда, няколко коня, мулета и магарета. Техният 8-годишен син се грижи за стадото. „Всъщност всеки може да живее в такава среда. Зависи само от състоянието на неговото съзнание“, коментира съпругата на Уанг.

По думите на фотографа Танг, двойката не иска да напусне планините и не желае посетители. Той и други коментатори отбелязват очевидно голямото влияние на събитията на пл. Тянанмън върху сем. Уанг.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!