Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Паша Павлова,

Да разпоредиш смърт за 15 хил. души, но само заради заповед?!

Бивш директор от Червените кхмери на известният затвор "Туол Сленг", Камбоджа, държи да бъде освободен, след като е осъден на 30 г. затвор, съобщават от 7News и АФП. През юли Кайнг Гуек Еав е обявен за виновен в извършване на военни престъпления и престъпления против човечеството за разпореждане убиването на 15 хил. души в ръководения от него затвор.

Въпреки това, адвокатите му обжалват решението, като се обосновават с това, че подсъдимият само е спазвал нареждания, тъй като изпълнявал длъжност с "много нисък ранг" в комунистическата партия.

Според прокурорите, присъдата не "представя адекватно сериозността на престъпленията и ролята на обвиняемия в тези престъпления". Ето защо те настояват към списъка с обвинения да бъдат добавени още (като лишаване от свобода, мъчения и други нечовешки действия) и да бъде обявена доживотна присъда.

Всъщност това е първият от Червените кхмери, който е изправен пред правосъдието. Само за период от три години (1975 – 1978) геноцидът, провеждан от терористичния режим на комунистите Червени кхмери в Камбоджа, убива около 1,7 млн. души или една четвърт от населението на страната. Управлението им е белязано с глад, непосилно количество работа и екзекуции.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!