Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сергей ДРУЖИНИН. ( Epoch Times)

Пекинските власти следят 17 млн. собственици на мобилни телефони

На 2 март вестник „Пекинско утро” съобщи, че градският комитет за Наука и технологии ще използва базата данни на 17 млн. мобилни телефона в Пекин за създаването на „информационна база за движението на жителите в Пекин”...

Пекинските власти следят 17 млн. собственици на мобилни телефони. Снимка: a10010.com


Според градските власти, целта на това решение е да се определи, в кой район колко жители се намират и по този начин да се намали трафика по улиците на града. През първата половина на тази година системата ще бъде приложена в два района на Пекин.

Това решение на властите предизвика бурни дискусии сред китайците. Възмутени жители пишат коментари в Интернет. Един китаец пише в сайта на „Тенсюн”: „Това е явно нарушение на правото на гражданите за личен живот, кой им дава това право?” Друг пише, че: „решението е взето точно сега, когато „Жасминовата революция” се разпространява широко по света. Навярно мириса на жасмин уплаши властите...”; „Противно е да се живее така, това вече не е мобилен телефон, а някаква граната”.

В същото време, хората започнаха да обменят помежду си опит, как да избегнат такова следене: трябва периодично да се маха батерията на телефона, за да не може да се следи местонахождението и предвижването, и да се поставя само тогава, когато е необходимо.

Дзян Ялин, активист от инициативна група, активно бореща се за правата на децата, пострадали от меламиновото мляко, заяви в интервю за радио „Свободна Азия”, че „на практика властите отдавна подслушват разговори по мобилните телефони и следят за местоположението и придвижването на собствениците им. Затова, когато се събираме заедно, за да обсъждаме нещо, винаги махаме батериите на телефоните”.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!