Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Quincy Yu, Epoch Times

Неосъществената китайска "Жасминова революция" е капан

С разпространение на размириците в Близкия Изток нараснаха предположенията дали китайският народ ще организира своя собствена „Жасминова революция“. Анонимни призиви за подобен протест се появиха в китайския Интернет, но анализатори твърдят, че най-вероятно те са били инсценирани от Китайската комунистическа партия (ККП), за да сплаши хората и да покаже, че е в контрол на нещата …

На 17 февруари анонимен нетизен публикува в Twitter твърдение, че първата дата за китайската „Жасминова революция“ е определена. На 19 февруари друга публикация, озаглавена „Сборни пунктове за китайската Жасминова революция в големите градове“ се появи на новинарския уебсайт Boxun, базиран извън Китай.

В Пекин продължава да има полицейско присъствие по търговската улица "Уанфужинг" (Wanfujing), след като протестиращи се събраха там на 20 февруари 2011 г. В Интернет циркулираха призиви на недоволни китайци да се съберат на обществени места в 13 главни града, за да отбележат "Жасминовата революция", разпростираща се в Близкия Изток. (Peter Parks/AFP/Getty Images)

Публикацията в Boxun изрежда сборните пунктове за 14:00ч. на 20 февруари в 13 китайски града, включително Пекин. В другите градове събиранията следва да стават на градския площад.

На 20 февруари голям брой полицаи, цивилни полицаи и хора от държавните медии се появяват  на ул. „Уанфужинг“ в Пекин – едно от местата за протести, публикувано онлайн. Полицията арестува много хора. Голям брой дисиденти са арестувани преди това.

По думите на Ши Зангшан (Shi Zangshan), базиран във Вашингтон експерт по китайските въпроси, ККП е уредила отразяване на арестите от водещите медии с цел да демонстрира потъпкването на кампания в стила на Жасминовата революция.  Според него мотивът е създаване на илюзията, че партията държи всичко под строг контрол.

В своето отразяване на тези събития някои медии твърдят,  че практикуващи Фалун Гонг, наред с други, са инициирали протеста.

На 21-ви февруари тайванският Apple Daily публикува статия, озаглавена „Жасминова революция избухва в 13 китайски града“, според която сред инициаторите е и Фалун Гонг. World Journal, китайски вестник, издаван в САЩ, също съобщи, че движението е било инициирано от Уанг Дан (Wang Dan) – продемократичният лидер на събитията от пл. „Тянанмън“, понастоящем пребиваващ в САЩ, и от т. нар. „религиозна организация Фалун Гонг“.

Янг Сен (Yang Sen), президентът на Фалун Дафа (Фалун Гонг) асоциацията на Среднозападните щати, коментира медийните репортажи за отговорността на практикуващите Фалун Гонг. „Ние сме хора, които се самоусъвършенстват според принципите на истинност, доброта и търпение – каза Янг. – Не се въвличаме в политиката … нямаме отношение по този въпрос. Развитието на това събитие е странно. Личното ми мнение е, че е вероятно това да е организирано от Китайската комунистическа партия с цел по-нататъшното преследване на всеки, когото тя сметне за заплаха.“

„Под въпрос за мен са също новинарските източници и професионализмът на някои медии“, добави Янг.

Статия, публикувана на Aboluowang – китайскоезичен уебсайт, базиран извън Китай, анализира събитието и заключава, че е твърде вероятно Жасминовата революция да е капан. ККП е искала да използва фалшив призив за протести, за да арестува най-дръзките и смели китайци, посочва статията. Според нея това би помогнало за предотвратяване организирането на протести в бъдеще и би изплашило хората да не участват.

Ши посочи, че анти-авторитарната насока в Близкия Изток е уплашила силно ККП, която се страхува домино ефекта от разпадането на диктатури да не стигне до Китай. Той е убеден, че поддържащите ККП медии са съобщили за отменените протести по такъв начин, че да всеят страх в съзнанията на хората.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!