Следвайте "Буднаера" в Телеграм

bg.clearharmony.net

На десетата годишнина самозапалването на площад "Тянанмън" продължава да бъде смъртоносна инсценировка

Информационен център Фалун Дафа призовава медиите да съобщават за случая отговорно

Ню Йорк – Преди 10 г. на 23 януари смъртоносна инсценировка се развива на площад „Тянанмън“ в Пекин. По повеля на комунистическата партия петима човека се самозапалват.

Китайските държавни медии незабавно обявяват, че лицата са последователи на Фалун Гонг, твърдейки, че те са подтикнати към самоубийство от духовната практика. Двама от участниците умират вследствие на самозапалването. Събитието е използвано, за да обърне общественото мнение срещу Фалун Гонг и за да оправдае масовите арести и изтезания на неговите последователи.

Информационен център Фалун Дафа (ИЦФД) и други организации бързо откриха значителни пропуски и несъответствия в официалната история и отбелязаха, че Фалун Гонг строго забранява убиването, включително и самоубийството. Скоро историята бе разплетена още по-подробно, тъй като бяха открити множество доказателства, които предполагат, че китайските власти са инсценирали самозапалването с цел пропаганда.

На 4 февруари 2001 г. репортер на „Вашингтон пост“, Филип Пан, пътува до родния град на двамата участници, които умират. Той открил, че те никога не са практикували Фалун Гонг.

Въпреки факта, че самозапалилите се не са Фалун Гонг практикуващи, непрекъснатата пропаганда излъчва всяка вечер по китайските телевизии и многократно публикува в пресата, ефективно подклаждайки омраза и недоверие срещу групата в Китай. Съобщенията за извънсъдебно лишаване от свобода, изтезания и убиване на Фалун Гонг практикуващи се увеличиха рязко. Това, което беше нарастващо чувство на объркване сред китайския народ относно кампанията на комунистическата партия за „ликвидирането“ на Фалун Гонг практикуващи, бе заместено с безразличие и дори изпълнена с омраза подкрепа.

Провалът на западните медийни агенции да подходят с необходимото усърдие при оценяването на конкуриращите се твърдения често водеше до безкритично приемане на версията на комунистическата партия за идентичността на жертвите от самозапалване. И това, на свой ред, само подсили ефекта на пропагандата за самозапалването – омраза към Фалун Гонг – сред китайския народ.

На десетата годишнина от самозапалването, ИЦФД умолява медиите да анализират внимателно доказателствата и да съобщят отговорно за това смъртоносно събитие. Човешката цена от погрешното му разбиране е прекалено голяма.

Свързани новини и съобщения:

„Вашингтон пост“, „Човешки огън възпламени китайска мистерия“, Филип Пан, 4 февруари 2001 г.
Филип Пан от „Вашингтон пост“ пътува до Кайфенг, за да разследва историята на двама от самозапалилите се, които умрели вследствие на събитието, г-жа Лиу Чунлинг и 12-годишната й дъщеря. Докладът поражда дълбоки съмнения за това дали жертвите в действителност са били последователи на Фалун Гонг. „Имаше нещо нередно с нея… Тя удари майка си. А тя удари дъщеря си също… Никой никога не я виждал да практикува Фалун Гонг.“

„Вашингтон пост“, „Китай обмисля смъртна присъда за чуждестранни журналисти“, Филип Пан, 8 февруари 2001 г.
Статията на „Вашингтон пост“ се отнася до въпросите, зададени за първи път, от Фалун Гонг практикуващи извън Китай за това защо китайският режим е имал екип с камера на мястото, за да заснеме самозапалването. Китайски служители твърдят, че заснетия материал на инцидента е дошъл от CNN, но CNN отричат това, тъй като техният оператор е бил арестуван на площада същия ден.

Организация на ООН за развитие на международното образование, изявление, направено по време на 53-та сесия на под-комитета за насърчаване и защита на човешките права, август 2001 г.
„Китайският режим сочи предполагаемия инцидент на самозапалване на площад „Тянанмън“ на 23 януари 2001 г. като доказателство, че Фалун Гонг е „зъл култ“. Но ние получихме видеозапис на този инцидент, който според нас доказва, че това събитие е инсценирано от правителството.“

„Подставен пожар“, документален филм за самозапалването, спечелил награда (тук може да гледате филма на български език)
Филмът „Подставен пожар“, който изследва подозрителните моменти в инцидента със „самозапалването“ на площад „Тянанмън“, спечели почетна награда на 51-я международен филмов фестивал в Колумбия за аналитичния си подход и излагане на трагичния инцидент. Показателната последователност от няколко забавени кадъра, взети от видеозаписа на централната китайска телевизия, показват, че една от самозапалилите се, Лиу Ченлинг – която според официалната версия се предполага, че е умряла от изгаряния – всъщност получава силен удар по главата с нещо, което прилича на метален лост, от мъж, облечен във военна униформа. Вижда се как тя се свлича на земята и вероятно умира от този удар.

„Бостън глоуб“, „Фалун Гонг призовава за помощ“, Чарлс А. Рейдин, 19 април 2001 г.
Чарлс А. Рейдин от „Бостън глоуб“ посещава новинарска конференция в навечерието на срещата на комисията на ООН по човешки права в Женева. Той пише: „Най-поразителната част от вчерашната местна презентация беше прожекцията на бавен кадър, версията със спиране на действието на видеозаписа, който според китайското правителство показва Фалун Гонг последователи да се изгарят до смърт… Правителството е излъчвало филма многократно. В забавената версия се вижда, че Лиу Чунлинг, една от двете жертви, пада не от пламъците, а от удара на мъж във военна униформа. Фалун Гонг последователи идентифицират мъжа като полицай.“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!