Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лянь ХУА. Epoch Times

В Китай изчезват села с голяма скорост

В последните няколко години по цял Китай преминава масова вълна на разрушаване домовете на селяните и отнемане на земята им. Властите твърдят, че извършват това, за да подобрят живота на хората, но в действителност животът им се влошава, а чиновниците получават големи печалби от продажбата на земя и попълват с тях загубите в местния бюджет.


Напоследък китайските власти разгръщат по цялата страна движението „преместване на селяните на горния етаж”. Това не само нарушава традиционния начин на живот на селяните, но и ги лишава от възможността да отглеждат зеленчуци, плодове, домашни животни и птици. В резултат на това качеството им на живот значително се понижи.

Преселвайки селяните в апартаменти, властите ги лишават от възможността да обработват земята си и да се занимават с животновъдство. Снимка: Getty Images
Изселени от домовете си селяните са принудени да живеят в самоделни колиби. Провинция Шандун. 2009 год.
Изселени от домовете си селяните са принудени да живеят в самоделни колиби. Провинция Шандун. 2009 год. Снимка epochtimes.com

Политиката на правителството под лозунгите „да построим нови села”, „да поканим селяните  да живеят на горните етажи”, „разруши, за да подобриш живота си” вече обхващат 26 провинции и градове на Китай, съобщава издание „Син Дзиюан”.

Независимо от това, че съгласно разпореждането на правителството в този процес на преселване трябва да се гледат преди всичко интересите на селяните, на практика всичко става наопаки. Местните власти заставят селяните да продават на ниски цени земите и домовете си, при това в най-добрият случай им дават възможност да теглят кредит и да купят апартамент в новите сгради, в най-лошия – не им дават нито компенсации, нито нови апартаменти.

„Безпокои ме това, че до сега не са ми дали свидетелство за правото на собственост на апартамента, в който ме преместиха. Животът ни не стана толкова щастлив, както обещаха властите. Сега трябва да плащаме скъпи комунални услуги, включително и асансьор. По-рано отглеждахме зеленчуци и животни, но сега това е невъзможно. Всичко трябва да купуваме. След преместването жизненият ни стандарт се понижи”,- казва Джоу Уенхуей, селянин от село Сибей провинция Дзянсу.

Да се преместиш в нов апартамент, даже и без земя, може да се нарече късмет. На много селяни не се е паднало даже такова щастие.
„Домът ни беше разрушен още през 2007 година. Властите иззеха от нас около три хектара земя, но до днес на никой не са дали нов апартамент. Плащат ни по 5 юана ($0,7) на ден, за да поддържаме съществуването си. Повечето от нас живеят в самоделни колиби”, - казва Гу Жунмен от село Бинси, провинция Дзянсу.

В село Ченси, провинция Анхой, 11 възрастни селяни били лишени от домовете и земята си през 2008 година. До сега те живели в колиби, а тази година един след друг всички умрели от студ и болести, като една от тях се е самоубила.

„До сега не са ни дали компенсации и все още не виждаме къде властите ще строят новото село, което ни обещаха”, - разказва жителка на това село от фамилия Уан.

В околните села на град Дзинин, провинция Шандун, родното място на Конфуций и Мен Цзи, за тази година са били разрушени десетки хиляди селски домове, повече от 500 хиляди селяни са лишени от земята си. По-малко от половината са преместени в нови домове, останалите живеят в самоделни колиби.

През юли в град Хайкоу на конференция под надслов „Обединение на селото и града: тенденции и въпроси”, Чен Сиуен, служител от Центъра за развитие и изследване при Държавният съвет на Китай, наблегна на това, че такива мащабни разрушения и преселвания в мирно време „не са се случвали никога по-рано в историята на Китай и зад граница”. Той отбеляза също така, че при преселването на селяните в многоетажните домове, земята преминава към градовете и ако този процес не се спре може да „доведе до катастрофа”. 

Преди няколко години селяните от село Нундзин, град Чунцин, отглеждаха гъби с търговска цел. Днес те всички са преселени в апартаменти и са останали без земя.
„Сега няма с какво да се занимаваме, по цял ден играем карти и маджонг. Не веднъж се обръщахме към властите, казвайки им, че ще настъпи такова време, че ще започнем да крадем, за да се изхранваме. Обещаваха ни щастлив живот в новите домове, но всичко е лъжа, правителството ни излъга”, - разказва местна жителка с фамилия Дай.

В село Джуанси, провинция Шандун, след разрушаване на домовете им, много селяни са принудени да станат скитници. Поради суровите природни условия в рамките на три месеца повече от 20 души починали, а един се е самоубил. Но дори и в този случай властите не спират, те планират за следващите пет години да разрушат още 5572 села от съществуващите 6274.

Това поведение на властите се дължи на факта, че трябва да запушат голяма „дупка” в местният бюджет, а най-ефективният начин е чрез тази операция със земя и недвижима собственост, пише изданието.

Един от служителите на градските власти казва: „На мое разпореждане се намират един милион селски домакинства и смятам да ги съборя в рамките на 3 до 5 години. В резултат на което ще се освободят не по-малко от 50 хиляди хектара земя, от която могат да се спечелят 700 милиарда юана ($100 милиарда). За такава печалба можеш да направиш всичко”.

През миналата година властите на окръг Уеншан, провинция Шандун, са продали на град Дзинин 74 хектара земя и са получили печалба от 100 милиона юана ($14,2 млн.). Чиновниците са принудили местните селяни да продадат под натиск своите домове и земя по цени 160-550 юана ($22,8-78,5) за квадратен метър, а новите апартаменти са им продали по цена 800-1000 юана за кв.м. Много са били принудени да вземат кредит от банката, за да не останат на улицата.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!