Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Chen Yilian, Epoch Times

Бебе затворено 81 дни в "черен затвор" по време на шанхайското изложение

Осемнадесетмесечно бебе е пострадало от недохранване, след като е било затворено от властите в продължение на 81 дни по време на тазгодишното световно изложение в Шанхай. Детето е било задържано с родителите си, отивали да представят жалбата си пред властите, в завод за машинни части, служещ като „черен затвор“…

Майката на детето, Ду Чингян (Du Qingyan), разказа за Epoch Times, че средата е била ужасна за малките деца. Те били заключвани в стая по цял ден, без чист въздух. Бебето трябвало да яде същата храна, каквато давали и на възрастните; за него нямало мляко или плодове и то станало болно и изпито.

Осемнадесетмесечният Шянг Нанбей
Осемнадесетмесечният Шянг Нанбей (Xiang Nanbei) е бил заключен в т. нар. "черен затвор" с родителите си, жалбоподатели, за 81 дни, където е пострадал от недохранване. Семейството е било освободено в деня след закриването на световното изложение в Шанхай. (снимка: със съдействието на Ду Чингян)

„Той не получаваше никаква питателна храна. Отслабна бързо и започна да кашля и често да вдига температура“, разказа майката.

„Когато състоянието на детето ни се влоши, започнахме да протестираме. Но те [заловилите семейството] не реагираха в течение на повече от месец и дори тогава започнаха да ни дават само бутилка кисело мляко и малко плодове всеки ден.“

Нелегално задържане

Сутринта на 12 август Ду и съпругът й, Шянг Уенин (Xiang Wenyin,) взели сина си със себе си в Бюрото по писмата и позвъняванията в шанхайската област Янгпу (Yangpu). Те имали уговорена среща с началника, Чен Уей (Chen Wei), да вземат резултатите от съдебното изслушване относно жалбата им срещу незаконното разрушаване на дома им преди шест години.

Когато пристигнали в бюрото, за тяхна изненада и шок човек на средна възраст ги заплашил с репресивни мерки, ако „продължат с това, което правят“.

Когато Ду настояла да види резултата от изслушването, човекът свикал други тридесетина души, които наобиколили двойката, взели мобилните им телефони и заедно с детето им ги вкарали насила в кола и ги откарали право в черния затвор.

Семейството гневно настояло да узнае какво са извършили и защо са задържани. „Не сте направили нищо лошо – бил отговорът. – Напоследък сте били доста заети и ви позволяваме да си починете там.“

Незаконно събаряне

Домът на двойката е насилствено съборен през 2004 г., но по думите им те никога не са получили никаква компенсация, нито им е било предложено друго място за живеене.

Всичките им надежди били в получаването на справедливост чрез съдебното изслушване, състояло се по-рано тази година. Докато чакали уведомление за резултата, за да оцелее семейството просело по улиците около световното изложение заедно с най-малкото от трите си деца.

„Измина половин година от изслушването и все още не ни казват резултата“, каза Ду.

Семейството е освободено на 1 ноември, в деня след закриването на Световното изложение. Предоставен им е и резултатът от изслушването за разрушаването на дома им. По думите им то не е разрешило нищо и ситуацията им остава същата.

В подготовката за Световното изложение шанхайското правителство премества поне 18 000 семейства и 270 фабрики. Много от живеещите в близост до р. Хуангпу са били принудени да се преместят и са им били дадени минимални компенсации. Неизброими са останалите без дом, докато някои са били задържани, бити и дори убити в борбата им да запазят собствеността си, според по-ранен репортаж на Epoch Times.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!