Следвайте "Буднаера" в Телеграм

kafene.net

Германия разследва убийства извършени по нареждане на Тито

Германски гражданин поиска да бъде отнет орден, който властите в Берлин са дали на югославския диктатор Йосип Броз Тито, пише в последния си брой списание "Шпигел", цитирано от Бгнес.

Изданието съобщава, че в момента германската прокуратура разследва убийствата на политически емигранти от югославската тайна полиция - УДБА. Атентатите са извършени в периода между 1970 и 1989 година.

Германската прокуратура разследва 14 лица, като за 6 от тях са издадени международни заповеди за арест. Двама от тях са бивши офицери от УДБА. Техните имена все още се пазят в тайна и не се оповестяват, пише още "Шпигел".

Според сръбския историк Сърджан Цветкович в посочения период УДБА е ликвидирала поне 100 политически емигранти.

Най-много политически емигранти са избити в Западна Германия, Белгия и Франция. Сръбският учен казва, че Тито лично се интересувал от съдбата на хърватския лидер Анте Павелич, който се укрива в Испания след 1945 година. Срещу Павелич бе извършен атентат в Мадрид.

Йосип Броз Тито управлява еднолично Югославия от 1945 година до смъртта си на 4 май 1980 година. По негово време в различни лагери на бивша Югославия са избити стотици хиляди противници на режима. Сред тях има и много етнически българи от Македония и Западните покрайнини.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!