Следвайте "Буднаера" в Телеграм

chinauncensored.com

Открит форум за  отнемането на органи от затворници

„…когато затворникът е загубил съзнание, след като е бил застрелян, и не е могъл да диша сам, но сърцето му все още е биело, лекарят е поставил стомата в трахеята му, за да му помогне да диша. Човекът е починал едва след като органът му е бил отстранен!”...

В началото на ноември тази година в Сидни, Австралия, бе проведен открит форум с цел по-нататъшното разобличаване на ужасяващата търговия с органи в комунистически Китай.

Основен говорител бе Дейвид Матас, адвокат по човешките права, печелил голям брой каузи за човешки права в кариерата си – той е член на Канадския орден и автор на осем книги.

Дейвид Матас
Г-н Дейвид Матас по време на форума. (China Uncensored)
Д-р Юан Хонг и г-н Дейвид Матас
Д-р Юан Хонг и г-н Дейвид Матас (China Uncensored)

Той и Дейвид Килгор, бивш член на канадския парламент и бивш държавен секретар за Азия, бяха номинирани за Нобеловата награда за мир тази година за работата им по тяхното независимо разследване на престъпленията по отнемане на органи, извършвани спрямо практикуващи Фалун Гонг в Китай.

И двамата са носители на Наградата за човешки права на Международното общество за човешки права (International Society for Human Rights) за 2009 г. – друго признание за труда им по прекратяване на отнемането на органи в Китай.

Двамата са издали два доклада и книга в съавторство, „Кървава реколта“ (Bloody Harvest), предоставяща подробни доказателства, че десетки хиляди практикуващи Фалун Гонг са били убити от китайския режим в процеса на извличане на органите им за доходни трансплантационни операции.

От публикуването на двата доклада Дейвид Килгор и Дейвид Матас са посетили 44 държави, за да повишат информираността за този геноцид.

По време на форума г-н Матас разказа за своето разследване на отнемането на органи от живи практикуващи Фалун Гонг в Китай, както и за извода, до който са достигнали заедно с Дейвид Килгор, че тази порочна търговия се е случвала и все още се случва в днешен Китай.


Демонизиране на Фалун Гонг

По думите на г-н Матас китайското правителство не е направило никакъв опит да отхвърли твърденията, освен изпълнената с омраза пропаганда, целяща демонизирането на Фалун Гонг. Тези фалшиви очернящи твърдения обезличават и лишават от човешки характеристики практикуващите, което прави възможно нарушаването на техните основни човешки права.

Той заяви, че фактът, че правителството на Китай е превърнало изпълнена с омраза нападка срещу Фалун Гонг във фокус на своя отговор на разследването, подсилва направения в доклада анализ.

Г-н Матас описа подробно много случаи на намеса от страна на китайското правителство в неговите речи или в тези на Дейвид Килгор по темата по света, в това число оказване на натиск върху различни правителства за отказ на събития, отправяне на смъртни заплахи към двамата и вербуване на китайски студенти в други държави като Австралия и САЩ да осуетяват форуми и събития.

Той говори и за многото правителства, за които човешките права остават само на думи, а притиснати от Китай, решават да се престорят, че не виждат тези жестокости в името на икономическата изгода.

Г-н Матас заключи, че „престъпленията срещу човечеството са престъпления срещу всички нас поради човешката природа, която споделяме“.

Д-р Юан Хонг

Д-р Юан Хонг (Yuan Hong) работи като сърдечен хирург в продължение на 10 години в университетска болница в североизточен Китай до 1997 г., когато емигрира в Австралия. Въпреки че напуска Китай преди започването на преследването срещу Фалун Гонг през юли 1999 г., д-р Юан е имал някои свързани с това преживявания, които разказва.  

В течение на много години Китай е бил обвиняван от активисти в отнемане на органи от екзекутирани затворници без съгласието на затворника или на семейството му. Китай е отричал бурно тези обвинения и е обвинявал активистите в съучастие на „антикитайски сили“.

Когато се появиха твърденията за убиване на практикуващи Фалун Гонг за органите им и разследванията доказаха огромен необяснен брой източници за транспланти, китайското правителство внезапно призна, че е събирало органи от екзекутирани затворници години наред.

„В Китай няма ресурс за дарения на органи. Съгласно хилядолетните традиционни вярвания хората уважават целостта на тялото и душата и биха искали цялото тяло да бъде погребано в мир след смъртта им“, посочи д-р Юан.

Той описа процедурата за трансплантации в неговата болница: „Болницата проверява чрез местното бюро по обществена сигурност, съдилищата, върховните съдилища и т.н.; когато намерят съвместим тип органи, болницата ни ще се подготви за трансплантация.

Разбира се, операцията се планираше в деня на екзекуцията. Нашата болница уреждаше трима души, които да екстрахират органа, хирург, анестезиолог и медицинска сестра. Но всички те носеха военни униформи, така че да могат да се слеят с екипа по екзекуцията. Така че ако видехме лекари във военни униформи, знаехме, че в този ден ще има операция по трансплантация на орган.“


Затворниците живи по време на екстрахиране на органа

„Колеги казваха, че човекът, който ще е екзекутиран, обикновено не е мъртъв след като е бил застрелян, защото колкото по-краткотрайна е липсата на кръвоснабдяване на органа, толкова по-висок е процентът на успеваемост на операцията. Това е просто каквото чух.

Но един ден видях анестезиолог във военна униформа със стома в ръка, когато си тръгваше с „екипа“ си. Поставяме стома в трахеята на пациента, за да му помогнем да диша, когато не може да го прави сам. Тогава осъзнах, че затворникът не е бил мъртъв по това време, в противен случай не би имало нужда от стомата.

Така съм сигурен, че когато затворникът е загубил съзнание, след като е бил застрелян, и не е могъл да диша сам, но сърцето му все още е биело, лекарят е поставил стомата в трахеята му, за да му помогне да диша. Човекът е починал едва след като органът му е бил отстранен!

Тази покъртителна процедура е организирана и контролирана от правителството чрез бюрото по обществена сигурност, съдилищата, Върховната прокуратура и болниците.“

Д-р Юан обясни и че от началото на геноцида срещу Фалун Гонг болниците открито са рекламирали органи от практикуващи Фалун Гонг, защото хората знаели, че те водят здравословен начин на живот и че органите им са здрави.

В края на дискусията участниците във форума имаха възможност да задават въпроси на ораторите и да питат за начини, по които биха могли да помогнат за повишаване информираността относно геноцида с оглед разобличаване на тези престъпления срещу човечеството и по-бързия им край.

На следващия ден г-н Матас изнесе реч на Международната конференция за образоваността относно човешките права в Университета на западен Сидни.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!