Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Gisela Sommer, Epoch Times

Жена, чието изтезание бе цитирано от адвокат, е убита в ареста

Китайска гражданка, чиито преживени изтезания бяха споменати в отворено писмо, написано от известен адвокат по човешки права, е била убита в ареста, според група за човешките права на Фалун Гонг


Петдесет и три годишната Сун Шушянг (Sun Shuxiang), Фалун Гонг практикуваща от Чангчун (Changchun), умира на 10 октомври, четири месеца след освобождаването й от трудов лагер, където е била жестоко изтезавана. Сун бе цитирана като жертва на изтезания от китайския правозащитен адвокат Гао Джишенг (Gao Zhisheng) през 2005 г. в отворено писмо до най-висшите китайски лидери. Няколко от личностите, цитирани от Гао, наскоро са починали, твърдят от групата за човешки права.

Сун Шушянг (Sun Shuxiang) – десет дни след освобождаването й от трудов лагер.
Сун Шушянг (Sun Shuxiang) – десет дни след освобождаването й от трудов лагер. (Clearwisdom.net)

През последните 11 години китайските власти незаконно са арестували и изтезавали Сун Шушянг 12 пъти заради практикуването й на Фалун Гонг. Те също са претърсвали дома й, изнудвали са я за пари и са я осъждали на принудителен труд. Тя е била подлагана на изтезания, насилствено инжектиране с неизвестни субстанции, на побои, промиване на съзнанието и електрошокове, съобщи неотдавна Информационният център на Фалун Дафа.

Адвокатът Гао Джишенг – самият той жертва на изтезания от китайските власти – цитира Сун като жертва на изтезания в отворено писмо до лидерите на Китайската комунистическа партия (ККП) Ху Джинтао (Hu Jintao) и Уен Джябао (Wen Jiabao) на 12 декември 2005 г. Сун е третата Фалун Гонг практикуваща, спомената от Гао Джишенг, която е загубила живота си вследствие на изтезания в ръцете на китайския режим. Още две практикуващи, Уан Юхуан (Wang Yuhuan) и Лиу Лихуа (Liu Lihua), които са били интервюирани от Гао, също са починали в резултат на преследване.

Наскоро Clearwisdom.net, уебсайт на Фалун Гонг, съобщи, че Държавна сигурност в град Чангчун и агенти от Управление 610 са арестували Сун рано сутринта на 22 септември 2009 г. в дома на дъщеря й, където Сун се е грижела да внука си. Управление 610 е агенция над закона, създадена да осъществява преследването на Фалун Гонг, която може да оказва натиск върху полицията и съда.

През последните девет месеца властите са държали Сун на различни места, като в полицейския участък на Чангчун, в център за задържане № 3 в Чангчун и в трудовия лагер „Хейзуизи“ (Heizuizi) в град Чангчун. Във всяко от тези места Сун е била изтезавана.

През юни 2010 г. трудовият лагер освобождава Сун по медицински причини. Тя е изключително отслабнала и има затруднения с дишането, храненето и поемането на течности. Умира на 10 октомври.


Изтезания

Когато Сун била задържана и отведена в полицейския участък на Чангчун, тя отказала да подпише изфабрикувано признание. Тогава един полицай я завързал с белезници по изключително болезнен начин, натискайки едната й ръка над рамото и издърпвайки другата нагоре зад гърба й – форма на изтезание, позната като „носене на меч на гърба“. Полицията снела пръстовите й отпечатъци насила и по-късно използвали скалъпени документи като доказателство срещу нея.

Следват извадки от интервюто на Сун с адвоката Гао Джишенг, където Сун разказва за някои изтезания, на които е била подложена от полицията и персонала на трудовия лагер, както и по време на престоя си в болница преди декември 2005 г.:

„В началото на юли 2002 г. отидох до дома на баща си. Няколко цивилни полицаи нахълтаха и ме арестуваха. На следващия ден те покриха лицето ми и караха около два часа. Отведоха ме в тъмно мазе. Свалиха покривалото. Около девет полицаи влязоха в стаята и ме сложиха на „тигровата пейка“, завързаха гърдите и корема ми много стегнато с въже и сложиха тежък метален прът през подлакътниците на стола. Един полицай каза: „Ако ни кажеш всичко, трябва да стоиш тук само един час. В противен случай ще те накараме да преживееш всички видове изтезания.“

„Друг полицай ме зашлеви и попита кои практикуващи познавам. Казах, че не познавам нито един. Тогава той използва електрошокова палка и ме удари силно ниско в ребрата. После ме попита дали си спомням телефонен номер на приятел практикуващ. Отказах да говоря. Той ми нанесе електрошоков удар от едната страна – от върховете на пръстите до ръката, чак до главата ми, и после направи същото от другата страна. Премина назад-напред два пъти. Смени палката си с друга, с по-силно напрежение, и започна да удря пръстите на краката ми нагоре по цялото ми тяло два пъти. Виждайки, че все още не издавам информация за приятели практикуващи, полицаите насочиха електрошоковата палка към очите ми. Чувствах се сякаш очите ми щяха да изскочат и едва можех да виждам. Започнаха да удрят ребрата и гърдите ми, докато ме разпитваха за информация. Поставиха палката в устата ми и ми нанесоха електрошоков удар. Подух се. Около устата ми имаше много мехури, а отвътре беше разранена. Те продължиха да ми нанасят многократни електрошокови удари в устата. Почти умрях.“

„В началото на 2003 г. живеех в дома на приятелка практикуваща, Шинг Гуилинг (Xing Guiling). Една нощ много късно двете й врати бяха разбити. Въоръжена полиция нахлу, арестува ни и ни отведе в полицейския участък на област Луюян (Luyuan). Отново ме завързаха на „тигровата пейка“ и повалиха Шинг брутално на пода, ритаха я, биеха я и отново я ритаха. Опитваха се да я принудят да даде информация за контакт с нейни приятели практикуващи. Виждайки, че няма да предаде другите, те я душиха с кожен колан, докато тя почти не умря. Тогава започнаха да изтезават мен. Бяхме изтезавани три дни, преди да ни отведат в център за задържане № 3 на град Чангчун.“

„На 4 август 2003 г. полицията отново ме арестува и ме отведе в полицейския участък на област Нан’гуан (Nan'guan). Един полицай ме сграбчи за косата и ме запрати към стената. От удара станах дезориентирана. По-късно ме сложиха на „тигровата пейка“ и ме завързаха с белезници. Един пазач ме удари в ръката и белезниците се врязаха в китките ми. Сложиха окови на глезените ми възможно най-стегнато. Изпитвах мъчителна болка в глезените си. Тогава покриха главата ми с найлонова торбичка и я стегнаха. Нямаше въздух и почти се задуших. Тогава те отваряха торбичката и го повтаряха отново и отново, общо три пъти. Някои от тях стъпиха върху оковите и ги направиха по-тежки. Глезените ми кървяха и болката беше непоносима, така че изгубих съзнание. Изляха студена вода върху мен, за да ме свестят…“

Леви Броуди (Levi Browde), изпълнителен директор на Информационния център на Фалун Дафа, каза в официално съобщение: „Мъчението на Сун е въплъщение на жестокостта на преследването срещу Фалун Гонг и предвиденото използване от властите на различни методи за изтезания, за да пречупят волята на хората. Дали ще е в трудов лагер, център за задържане или стая за изтезания в планината, на Сун и други практикуващи като нея в Китай не им се дава и секунда почивка. Те са подложени на безмилостни, изтощаващи физически и психологически изтезания.“

Изчезването на адвокат Гао

В писмо от 27 октомври до Wall Street Journal дъщерята на адвокат Гао, Грейс Генг (Grace Geng), апелира към Барак Обама да открие информация за местонахождението на Гао по време на ноемврийската среща на Г-20 с Ху Джинтао.

Гао е задържан и освобождаван през последните пет години и не е чуван от шест месеца. Много хора се страхуват, че е бил убит в ареста.

17-годишната Грейс забягна от Китай и сега живее в САЩ с майка си и по-малкия си брат. Тя разказа, че е била бита от китайската полиция като 12-годишна, след като баща й започнал да говори за правата на уязвимите групи хора в Китай.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!