Следвайте "Буднаера" в Телеграм

dariknews.net

Президентът Стоянов: Хората въздишат по минало, което се провали

България стои добре в очите на нашите американски и западноевропейски приятели. Но е крайно време да излезем от нашенския политически провинциализъм, защото България е член на ЕС и трябва да имаме по-високи критерии. Това заяви пред БНТ Петър Стоянов, президент на Република България  в периода 1997-2002 г. „Склонни сме да омаловажаваме това, което сме направили, и сме доста крайни в оценките си", заяви той.

Според него преходът не само в България, но и в Източните Балкани, и в Русия се случи заради желанието на представители на комунистическа номенклатура и на тайните служби да преобразуват фалиралата комунистическа система в една пазарна демокрация, контролирана от тях. „В последните 10-15 години, преди да падне комунизмът, представителите на топ номенклатурата, високите етажи, вече имаха огромна власт и познаваха силата на парите. Те си дадоха сметка, че прокламирайки идеите на комунизма, се лишават от правото на наследяване. Това можеше да стане, само ако се върне т.нар. капитализъм", коментира Стоянов.

По думите му обаче „политическите сили бяха неподготвени за този гигантски преход". Според него основният въпрос е „Защо нашият преход е такъв". „Нашият преход е уродлив и има висока престъпност, защото преходът се направи основно заради желанието на номенклатурата да обърне комунизма в пазарна икономика", даде Стоянов и отговор. „Основната характеристика на тези хора вече не беше агресията и жестокостта, а стана цинизма, те вече не вярваха нито в Маркс, нито в Ленин - липса на етика, липса на морал, нарушаване на законите", изтъкна още той.

„Хората, които икономически успяха да трансформират властта, имат огромно влияние върху медиите, върху структурирането на новия политически живот", заяви още той, но отбеляза, че е убеден, че с времето недъзите ще се поправят. „Не трябва да забравяме, че парите имат едно основно свойство - те не винаги отиват при този, който може да ги управлява добре", поясни той.

„Българският капитализъм ще се развива, българското стопанство ще се развива, нямаме основание за песимизъм. Хората въздишат непрекъснато по едно минало, което се провали, а комунизмът си отиде не заради Жельо Желев, Петър Стоянов или Иван Костов - отиде си заради осъзнатото желание на хората. Горчивият извод за тези хора е, че в битката между идеите и пари, победиха парите", добави в заключение президентът Петър Стоянов.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!