Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Matthew Robertson, Epoch Times

В Китай е обявена "война" срещу милиони

Китайската комунистическа партия (ККП) започва нова кампания, разработена като военна стратегия, за да „трансформира“ насилствено Фалун Гонг практикуващи в Китай. Тя ще продължи три години, ще въвлече милиони хора и ще струва милиарди долари, според достъпните онлайн партийни документи и скорошни анализи на група за човешките права, съобщи Информационният център на Фалун Дафа…


През юли 1999 г. тогавашният върховен лидер Дзян Дзъмин (Jiang Zemin) обещава да „унищожи“ Фалун Гонг и тази кампания за промиване на съзнанията е поредният опит на ККП да сбъдне заплахите му. Фалун Гонг, познат още като Фалун Дафа, е традиционна китайска духовна дисциплина, която се състои от пет медитативни упражнения и нравствено учение, базирано на принципите истинност, доброта и търпение.

"Учебен център за правно обучение" в град Уучанг (Wuchang City), провинция Хейлонджянг (Heilongjiang), северен Китай.
"Учебен център за правно обучение" в град Уучанг (Wuchang City), провинция Хейлонджянг (Heilongjiang), северен Китай. Комунистическата партия често използва институции със смекчени наименования, като "център за правно обучение", за прикриване на обекти, в които се промиват съзнанията на Фалун Гонг практикуващи. (Minghui.net)

Седемдесет и пет процента от известните Фалун Гонг практикуващи са под прицел в новата кампания, според документи на ККП.

Изчисляването на броя хора, изложени на риск, не е лесно. Цифрите на ККП не са достоверни, а преследването на Фалун Гонг възпрепятства всеки опит за проучване на активните практикуващи в Китай.

Според Информационния център на Фалун Дафа, който оповести новината за кампанията на английски език на 25 октомври, в Китай има между 20 и 40 милиона активни практикуващи.

Тази оценка е базирана на знанието за мрежа, използвана за предоставяне информация на практикуващите. За литература практикуващите в Китай разчитат на т. нар. „места за материали“, както те ги наричат. Тази литература им помага да бъдат информирани за събития и им осигурява материали, които те използват да разпространяват на непрактикуващи – материали, които обясняват на средностатистическия китаец какво е Фалун Гонг, как е преследван от ККП и защо това преследване е незаконно и нередно.

Всяко от тези места за материали, които най-често са частен в дом и едва ли включват нещо повече от компютър, принтер и ксерокс, обикновено обслужва между 100 и 200 практикуващи. Според Информационния център съществуват 200 000 такива места в Китай, което води до преценката за между 20 и 40 милиона активни практикуващи.

Кампанията поставя под прицел 75 % от известните практикуващи, но колко от активните практикуващи са известни на властите, не е ясно. Ако целта от 75% се отнесе към общия брой практикуващи, тогава десетки милиони са изложени на риск да бъдат подложени на промиване на съзнанието през следващите три години.

Проникване в обществото

Кампанията изглежда идва високо от партията и прониква до най-ниския ранг в китайското общество. От осемте документа, анализирани от Информационния център, всички, с изключение на един, са от малки райони – включително дори един от местно бюро за водни ресурси. Осмият документ идва от самия партиен апарат, твърдят от Информационния център.

„Под ръководството на експерти за превъзпитание и трансформация“, гласи един от документите, партийните кадри са инструктирани да „ходят в различни села и домакинства, за да възпитават и завладеят тези предизвикателни личности“.

В оригинал циркулярите са изпълнени с арогантни комунистически тропи, включващи нуждата да „възпитат, трансформират и завладеят ключовите обекти, за да подсигурят битката като цяло“, да „проучат нови методи в управлението на специална политическа и мисловна работа“, да „образоват научно“ заловените практикуващи и да „насърчат трансформираните членове в тяхното връщане към нормалния живот в обществото и да затвърдят и засилят победата на войната“.

Последният лозунг се отнася до държавната пропаганда, където „трансформирани“ личности са представяни в телевизионни и радио програми, осъждащи Фалун Гонг.

Като при военен боен план, за различните цели са дадени конкретни показатели: норма на трансформация от 75%, норма на „повторна криза“ от не повече от 6%, както и ключови задачи за всеки етап от кампанията, година по година.

През 2010 г. ККП цели да „обедини мисли… разработи планове… подобри средства“, през 2011 г. следва „по-нататъшно изпълнение и подсилване на работата по възпитание, трансформация и завладяване на ключовите обекти“, а през 2012 г. да „задълбочи възпитателната и трансформационна работа… да достигне норма на трансформация не по-малка от 10% на база на цифрите от 2009 г.“

Ръководителите на комунистическата партия трябва да „ги принуждават да посещават семинари и енергично да изпълняват комбинация от възпитание и разпити, и да ги трансформират, за да ги изкоренят“.

На края на третата година ще бъдат раздадени бонуси на най-ревностно участвалите служители в кампанията за промиване съзнанията на Фалун Гонг практикуващи.

Предходни кампании

Според експерти кампанията има много сходства с предишните кампании за реформиране на мисленето, провеждани от ККП.

„Форматът и стилът на това съобщение са точно като от преди“, каза в телефонно интервю Джонг Уейгуанг (Zhong Weiguang), китайски дисидент и експерт по тоталитаризъм, сега живеещ в Германия. „Просто променете „възпитавам и трансформирам“ с „реформа на мисленето“ или махнете частта с 2010 г. – 2012 г. и думите „Фалун Гонг“ и никой няма да знае от коя година е.“

Джонг също отбелязва, че кампанията всъщност е незаконна според китайските закони. „Когато хората нарушават закона, съдилищата трябва да се справят с това. Какво дава право на правителството да задържа хора и да променя насилствено мисленето им? Това не се случва в нормално общество, то е изкривено“, каза той.

В документ от район Лаодян (Laodian) в провинция Хенан (Henan) се говори за нуждата от „Предаване на основната социалистическа ценностна система на целия процес на работа по превъзпитание и трансформация“.

„Когато партията прави пробиви при покоряването на предизвикателните групи“, това трябва да „помогне на обекта да установи нов възглед, докато разрушава неговата/нейната стара философия“. „По този начин – гласи документът – кадрите ще „избегнат проблема, че човекът, който е трансформиран, е оставен с празно съзнание след трансформацията и се нуждае от още една серия на превъзпитание“.

За говорителя на Фалун Гонг, Ърпинг Джанг (Erping Zhang), цитиран в официално съобщение на Информационния център, „действията, разиграващи се в Китай, могат да бъдат изкарани от романа „1984“ на Оруел“.

По-груби и по-строги“

Но докато реториката може да е подобна на кампаниите от преди 60 години, методите са станали по-груби и по-строги, според Ченг Шяононг (Cheng Xiaonong), бивш съветник на сваления премиер Джао Зиянг (Zhao Ziyang) и по-късно главен редактор на Modern China Studies

„Това е принудителна промяна на съзнанието чрез насилие и репресия. Те не използват толкова индоктриниране и комунистическата идеология, които бяха използвани преди в кампаниите за реформиране на мисленето – каза той. – С други думи, реформата на мисленето или втълпяването се е провеждала извън затвора, но тази „трансформация“ се е провеждала в затвора. Това е основната разлика.“

Съобщението на Информационния център отбелязва случаи, в които практикуващи са починали от малтретиране за няколко дни, когато са били задържани в център за промиване на съзнанието. Според Информационния център има опасения, че десетки хиляди практикуващи са били убити по време на преследването като цяло.

Друг забележителен аспект на кампанията е количеството пари, които се изливат в нея. Документът гласи, че разходите за трансформиране на един Фалун Гонг практикуващ достигат до 6 750 щатски долара. Общите разходи на кампанията ще възлязат на милиарди долари.

Професор Скот Лоуи (Scott Lowe), професор и ръководител на катедрата по философия и религиозни учения към Университета в Уисконсин – „Eau Claire“, отбелязва, че партията е похарчила „изключително голямо богатство“, преследвайки практикуващи между 1999 г. и 2005 г., и че „е трудно да се повярва, че имат толкова много пари, които да пропилеят за втори път“.

Правейки паралел с предишната ера, той предполага, че „това може да е по-скоро като безкрайните кампании в края на 50-те и началото на 60-те години, където „класовите врагове“, които бяха атакувани многократно, бяха малко или много едни и същи хора всеки път… държавата просто може да арестува „обичайните заподозрени“ за втори, трети, четвърти рунд на малтретиране“, писа той в електронно писмо.

Основна заплаха

Очевидно големите инвестиции на пари и работна ръка се мобилизират заради идеологическата слабост на партията, според Джонг и Ченг.

„Хората, които са живели под китайския комунизъм, знаят това: влиянието на Фалун Гонг върху китайското общество е голямо и това е единствената реална причина, поради която те ще направят това, и ще вложат толкова много усилие, за да го направят“, каза Джонг.

Ченг Шяононг предполага, че ККП трябва все още да е обезпокоена от доловената заплаха, която Фалун Гонг поставя за партията на фундаментално ниво. „Фалун Гонг движението се разпространи толкова бързо в Китай и имаше 100 милиона последователи. Това се случи в период, когато истинските последователи на комунистическата идеология в Китай рязко намаляха.“

Той каза, че докато режимът вече не се фокусира върху цялостно идеологическо надмощие, влиянието на Фалун Гонг все още е проблематично от гледна точка на тоталитарното правителство.

„Всъщност Истинност – Доброта – Търпение, основната идея на Фалун Гонг, се възприема от китайския режим като заплаха за идеологията му, защото комунистическата партия не казва истината, не е добросърдечна и всъщност е доста ужасяваща“, казва Ченг, имайки предвид принципите на Фалун Гонг. „Следователно колкото повече хора говорят за Истинност – Доброта – Търпение, толкова повече правителството вярва, че това е заплаха и критика срещу политическото управление на комунистическата партия.“

За Джонг самото съществуване на съобщения за кампанията показват, че опитът на партията да унищожи Фалун Гонг е бил неуспешен. „Хана Арендт (Hannah Arendt) попита в какво е фокусирана пропагандата на комунистическата партия: в най-слабите й точки. Те правят това, защото тяхното преследване на Фалун Гонг се провали.“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!