Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Sun Yanjun, Epoch Times

Китайските манипулации над западното медийно отразяване

Това, че няколко западни медии едновременно правят цитираните от Шинхуа грешки, е странно и мистериозно. С подобни груби грешки някои от най-престижните новинарски агенции на Запад са накърнили дълго градените си репутации…

На 14 март 2008 г. в Тибет протестите на тибетците в Лхаса бяха посрещнати с насилие и открит огън от китайските полиция и войски. Неизвестен брой тибетци загинаха през този ден и по време на последвалите репресии. Според тях стотици техни сънародници все още липсват.

Безредици в Лхаса
Безредици в Лхаса: група замеря с камъни военни автомобили на улица в тибетската столица Лхаса на 14 март 2008 г. Тибетците твърдят, че много от бунтовническите сцени през този ден са били инсценирани от китайските сили за сигурност с цел предоставяне на претекст за репресии. (AFP/Getty Images)
На неотрязаната версия на този кадър, предоставен на световните медии от китайското посолство като илюстрация на тибетското насилие по време на размириците от 2008 г., може да бъде видян размахващ нож протестиращ (горе)
На неотрязаната версия на този кадър, предоставен на световните медии от китайското посолство като илюстрация на тибетското насилие по време на размириците от 2008 г., може да бъде видян размахващ нож протестиращ (горе). След идентифицирането на този човек като китайски полицай в тибетско облекло, посолството предостави изрязаната версия (долу)с отстранения от кадъра полицай.

На 25 март 2008 г. Шинхуа, държавно-контролираната „уста“ на китайския режим, съобщи, че западните медии са интерпретирали погрешно събитията от 14 март. Използвайки снимки от вестници или кадри от телевизионни предавания или уебсайтове, Шинхуа показа неправомерно изрязан кадър, както и снимки и видеоматериали, противоречащи с и с представените от медиите събития, и как кадър от Непал е посочен като такъв от Тибет.

CNN, BBC, Berliner Morgenpost, германският телевизионен канал N-TV, Times of London и New York Times бяха споменати в репортажа на Шинхуа.

2008 г. беше олимпийската година на Китай и ККП се бе подготвила внимателно за представянето си пред света. Партията бе разтревожена, че в отговор на кръвопролитията в Лхаса членовете на Международния олимпийски комитет ще бойкотират игрите, така че Шинхуа бе използвана за нападки над западните медии, предоставяйки на китайския режим опровержение за престъпленията му в Тибет.

Информационната агенция направи и опит да дискредитира пред китайския народ конкретно отразяването на репресиите в Тибет от западните медии, както и самите западни медии в общ план.

Агенцията публикува коментар на китайски блогър относно начина, по който CNN е използвала кадър, който се е оказал изрязан. По думите на блогъра репортажа на Шинхуа „напълно разобличава истинското лице и фалшивостта на така наречената справедливост и обективно отразяване, следвани от западните медии“.

Дългогодишно пропагандно твърдение, използвано от Китайската комунистическа партия (ККП), е това за съществуващата конспирация на Запада срещу Китай.

Коментарът на друг блогър, публикуван от Шинхуа, подсилва тази идея: „Западните медии често атакуват демокрацията и ситуацията с човешките права в Китай. Истинската им причина е да нападат китайското правителство, да спъват възхода на Китай и да създадат инерцията за разцеплението на Китай.“

Китайският народ, повлиян от репортажа на Шинхуа –публикуван от нея или от други медии в Китай – би бил твърде разсеян поради чувства на гняв и патриотизъм, за да постави под въпрос версията на режима за случилото се в Лхаса на 14 март.

Зад кулисите

Това, че няколко западни медии едновременно правят цитираните от Шинхуа грешки, е странно и мистериозно. С подобни груби грешки някои от най-престижните новинарски агенции на Запад са накърнили дълго градените си репутации.

При нормални обстоятелства в континентален Китай информационната блокада на ККП е изключително строга. При ситуации като тази в Тибет от март 2008 г. информационната блокада е много по-стриктна и предоставянето на чувствителна информация по Интернет на когото и да било извън Китай е много трудно.

Репортерите от западни медии в Лхаса биха били под стриктно наблюдение. При затворени различни информационни канали, кой би могъл да подава снимки или видеоматериали към западните медии, които да ги използват своевременно в репортажите си? С изключение на работещите за ККП агенти, никой не би бил способен да го направи.

Така на новинарска медия би бил предоставен изрязан кадър, който тя би публикувала, след което Шинхуа би публикувала оригиналния кадър, привидно дискредитирайки западната медия.

Неотдавна Epoch Times попадна в ситуация, подобна на това, с което други международни медии се сблъскаха в случая с Тибет. Репортажи на Epoch Times относно масивна експлозия в Нанджинг на 28 юли 2010 г. цитират свидетели и болничен персонал, определили броя на загиналите като много по-голям от признатия от властите, с което ги поставят в неловко положение. В един от първоначалните репортажи бе включен кадър, за който се твърдеше, че показва десетки изгорели тела в Нанджинг.

По-късно Epoch Times научи, че снимката е била предоставена на доверен източник в Китай от агент на ККП. Ден след публикуването на кадъра редакционният колектив на Epoch Times разбра, че снимката, за която се е твърдяло, че е от Нанджинг, е в действителност от Африка. Неотрязана нейна версия показва група чернокожи, наблюдаващи изгорелите тела.

Партийните медии публикуваха неотрязания кадър в опит да дискредитират Epoch Times, точно като опитите на Шинхуа да дискредитира медийното отразяване на кръвопролитието в Тибет. Но от Epoch Times бяха признали грешката, което обезсмисли опитите на ККП.

На 9 февруари 2009 г. чисто новата сграда на CCTV (Китайската централна телевизия) в Пекин изгоря. Тогава китайският народ аплодира. Китайските медии може често да успяват да заблудят китайците, които имат оскъден достъп до независима информация. Но китайският народ е наясно с ролята на медиите и ги мрази заради това.

Същевременно журналистите в Китай са загубили достойнството и независимостта си много отдавна. Те също са жертви.



Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!