Следвайте "Буднаера" в Телеграм

11 години от началото на преследването на Фалун Гонг: Жалбоподатели разкриват жестокости в трудовия лагер "Масанджя"

На 20 юли 1999 г Китайската комунистическа партия обявява началото на кампанията за ерадикиране на медитативната практика Фалун Гонг. Свидетели продължават да разказват за жестокостите, които се прилагат върху тях, дори и днес, в 21 век…


Жалбоподателката Гай Фенгджен (Gai Fengzhen) е била на два пъти затваряна в лагера за принудителен труд „Масанджя” (Masanjia) в провинция Ляонинг (Liaoning). Администрацията на лагера получава по 10 000 юана от правителството за всеки практикуващ Фалун Гонг, насилен да се отрече от практиката си.

Трудовият лагер "Масанджя" (Screenshot)

Втория път Гай е затворена в лагера на 7 април 2008 г. за „нарушаване на обществения ред”. Тя е арестувана в Пекин и осъдена на година и половина принудителен труд.

По думите й по време на пекинската Олимпиада 2008 властите често са арестували практикуващи Фалун Гонг и други жалбоподатели, за да ги възпрепятстват от публични протести. Започвайки от юни 2008 г., властта е мобилизирала мъже за охрана и помощен персонал в женските трудови лагери.

Строгите тъмнични затвори в „Масанджя” са пълни с практикуващи Фалун Гонг и жалбоподатели. „В строгия тъмничен затвор няма никакви врати и прозорци, нито отдушник за свеж въздух. Бях в тъмничен затвор 37 дни. Бях свидетел как охраната изтезава осъдените на строг тъмничен затвор практикуващи Фалун Гонг”, припомня си Гай.

„Това се случи на 9-ти или 10-ти септември 2008 г. Отидох до тоалетната и видях хора от охраната да изтезават двама практикуващи. Чувах смразяващите им кръвта викове, както бяха брутално пребивани, докато не бяха полумъртви. Имаше шестима мъже от охраната, които биеха практикуващата Джанг (Zhang). Те многократно пробождаха и ръгаха нейните вагина и уретра с клечки за уши и кламери и не й позволяваха да ходи до тоалетната. Практикуващата умираше.

По-късно шестима мъже с бели ръкавици отнесоха тялото. Никой не знае цялото име на практикуващата. Неколцина от нас видяха как преместват тялото.

Видяхме как охраната погребва нещо зад сградата на лагера. На следващия ден ги видяхме да изкопават някакви кървави дрехи. Те бяха униформата, носена от практикуващата.”

Изтезания

Гай си припомни една октомврийска нощ през 2008 г., когато капитанът на охраната, Уанг Янпинг (Wang Yanping), събрал 60 практикуващи и жалбоподатели и им казал, че през последните 20 години лагерът се е разправил с над 1000 от тях.

Пазачите удряли практикуващите с електрически палки и ги лишавали от храна. Когато практикуващите протестирали с гладни стачки, пазачите не се интересували. Ако по-висши управници идвали на посещение, охраната насилствено хранела практикуващите. Отваряли устата им с вагинални спекулуми, които често чупели зъбите им. Практикуващите били здраво завързвани за „леглото на мъртвеца”. Неспособни да се движат известно време, по телата и понякога по задната част на главите на практикуващите се появявали рани вследствие на дългото залежаване.

Пазачите развиват различни методи за изтезания – побои, дърпане на ръцете и краката в различни посоки, „леглото на мъртвеца”, „тигровата скамейка” и ръгане на жените по интимните им части.

Лу Шюжуан (Lu Xiujuan) е била хвърлена в затвора по едно и също време с Гай. По думите на Лу, пазачите многократно я провесвали във въздуха с въже, завързано за белезниците й. „Не можех да се движа в продължение на много часове. Уринирах в панталоните си, след като ме смъкваха долу. Повръщах много кръв и много пъти припадах заради изтезанията. Сега все още имам белези.”

„Когато ме биеха с електрошокови палки, можех да видя пурпурните искри. Плътта ми бе обгорена и примесена с кръвта и изливаха студена вода върху ми. Имах изгаряния по гърба си и не можех да лежа”, каза Лу.

Робски труд

Гай сподели, че принудителният трудов лагер „Масанджя” е сключил договори за производството на облекла за различни фирми. Фабриката за разчепкване на памук е най-важната, но и най-мръсната. „Плащат ми по 6 юана (0,9 щ.д.) на единица изработена продукция. Нямаше защита от праха и трябваше да работим от 5:00ч. сутринта до 10:00ч. вечерта. Пръстите ми станаха сплескани и разкривени. Трябваше да ходя на лекар на собствени разноски”, разказа тя.

Лагерът също така принуждавал затворници да работят над 10 часа дневно за изработката на дрехи. Ако квотата не била изпълнена, трябвало да работят до полунощ.

Организацията Civil Rights & Livelihood Watch съобщава за робския труд в „Масанджя” на 4 юни 2010 г. В лагера има четири екипа и всеки от тях е с по 200-300 затворници. Всеки ден те трябва да правят по 900 куртки (куртки от три части за въоръжената полиция). От май до декември през 2009 г. един от екипите с около 200 затворници изработил 40 000 полицейски куртки и други облекла.

„В деня, в който бях освободена, почти пропълзях до вкъщи от „Масанджя”, защото бях по-скоро мъртва, отколкото жива – разказа Гай. – За да апелирам за справедливост отидох от местното правителство до Пекин, от Народния конгрес до Народната прокуратура.” Един от партийните секретари в област Тиеши (Tiexi), гр. Шенянг (Shenyang) заявил на Гай, че тя ще влезе в затвора завинаги, ако съди някого. „Той ми каза, че материалите с държавна пропаганда са за четене от чужденците и за промиване на мозъците на китайския народ. Предупреди ме, че никога няма да спечеля съдебно дело.”

Докато Гай е в лагера, родителите й умират след понасянето на огромен психически натиск. Съпругът й е отведен в лагер за принудителен труд заради подадена от него жалба за правата му. Поради изтърпените в лагера изтезания тялото на Гай е деформирано, тя има бъбречни и сърдечни проблеми, високо кръвно налягане и изместване на гръбначен прешлен. Трудно й е да повдигне главата си.

Според Гай трудовият лагер „Масанджя” разполага с мъжко и женско отделение. Във всяко отделение има практикуващи Фалун Гонг, както и други – в това число крадци, проститутки, наркомани и убийци. В женското отделение има 500 затворнички. Един от работните екипи е с около 200 затворници, от които 160 са практикуващи Фалун Гонг и 40-50 души – жалбоподатели.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!