Следвайте "Буднаера" в Телеграм

От Джошуа Филип и Гари Фойерберг/ Epoch Times

Китайското посолство многократно се проваля в опитите си да спре "Шен Юн"


Публиката в Атина аплодира спектакъла.
Публиката в Атина аплодира спектакъла. (Джейсън Уанг/ Epoch Times)

Както изглежда, където и да се появи „Шен Юн” – арт организация, представяща класически китайски танци и музика – служители от Китайската Народна Република (КНР) се опитват да попречат на представленията. Въпреки това, почти всички от стотиците спектакли са се състояли според плана на турнето…

Откази се появиха в Румъния, както и в страни, които са били част от бившия Съветски съюз – Украйна, Молдова и Русия – или където китайската комунистическа партия (ККП) има силно въздействие като Хонконг, Южна Корея и Сингапур.

Два спектакъла на базираната в Ню Йорк компания за сценични изкуства „Шен Юн” в Гърция на 4 и 5 юни за малко нямаше да бъдат проведени. Детайлите са уникални за Атина, но историята е подобна на тази от другите места.

На 21 май, точно две седмици преди първото планирано представяне, Гръцката Фалун Дафа Асоциация, спонсор на шоуто, откри, че продажбата на билети за „Шен Юн” е спряна. Концертната зала в Атина не уведомила за спирането на продажбите, но спонсорът се усъмнил, тъй като спрял да получава дневни актуализации.

Скоро след това, спонсорът получил съобщение по факс от концертната зала в Атина, гласящо, че шоуто трябва да бъде „отложено” поради технически проблеми, които можели да бъдат поправени единствено между 1 и 7 юни – период, който включва дните на планираните спектакли на „Шен Юн”.

Отначало театърът не конкретизирал „техническия проблем”. По-късно го обявили като проблем с вентилацията. Не били дадени никакви обяснения защо заявеният вентилационен проблем не би могъл да бъде поправен преди шоутата на „Шен Юн”, при условие, че календарът на театъра показвал няколко дни без планирани изяви преди това.

Не е трудно да се предположи откъде произлиза натискът за „отлагане”, който би означавал отменяне на шоутата. Гърция е в икономическа криза с 300 милиарда долара дълг. В деня, в който спонсорът на „Шен Юн” научил, че шоутата ще бъдат „отложени”, Ройтерс съобщи, че China Ocean Shipping Group (COSCO) ще инвестира в модернизирането на пристанище Пиреос като част от концесия с Гърция на стойност 3,4 милиарда евро.

Гръцките медии цитираха говорителя на Гръцката Фалун Дафа Асоциация, който твърди, че президентът на COSCO и висши мениджъри се срещнали с гръцки политици в театъра на същия ден, 31 май.

Накрая театърът отстъпи и спектаклите се проведоха, както бе планувано. Един от танцьорите писа до Epoch Times, че изпълнителите от „Шен Юн” провели дълга среща с управлението на театъра, в която им обяснили в подробности ролята, изпълнявана от ККП. След тази среща, театърът им позволил да продължат шоутата и отбелязали, че изобщо не желаят да се замесват в политически работи.

Отменянето на спектакъла в Молдова и Украйна

В Молдова и Украйна, подобно на инцидента в Гърция, също има доказателства за връзка между Китай и отменянето на шоутата на „Шен Юн”. Спектакълът, насрочен за 28 май в Одеса, Украйна, бе внезапно отменен, след като украинското правителство прекрати договора за наемане на театъра и анулира визите на изпълнителите.

Според водещия на спектакъла Лийшай Лемиш, писмото от Регионалния съвет на Одеса гласи, че служители на Китай изискали от Съвета да отмени „Шен Юн”. Двата спектакъла, планирани в украинската столица, Киев, бяха отменени по подобен начин през април.

„Шен Юн” трябваше да гастролира в Кишинев, Молдова, на 25 и 26 май. В деня на първото шоу, обаче, изпълнителите не бяха допуснати в театъра.

Един от танцьорите съобщи: „Билетите за шоуто бяха разпродадени и нямахме представа, че нещо такова ще се случи. Опитахме се да говорим с тях [управлението на театъра], но директорът [на театъра] отказа да се срещнем и избяга – буквално.”

Директорката на театъра споделила, че е била посещавана „ежедневно” от представители на китайското посолство, каза г-н Лемиш. На директорката и на молдовския министър на културата било казано, че Молдова ще бъде засегната финансово, ако шоутата не бъдат отменени.

Намесата среща отпор

През 2009 г. арт организацията за сценични изкуства „Шен Юн” изнесе 311 спектакъла в повече от 100 града по света. В повечето страни, посетени от „Шен Юн”, служителите и управленията на театрите изразили възмущение, че китайсктият режим смее да се намесва в свободата на изразяването и изкуствата.

Много от писмата от ККП до театрите и до избрани служители са предавани на организаторите на „Шен Юн” и държавните служители открито осъждаха действията, предприети от режима.

Китайският консул във Франкфурт изпрати писма до правителствени лидери и чужди консулства в Германия на 6 януари 2009 г., „напомняйки” им да не посещават „Шен Юн”. Писмото бе направено публично достояние и направи така, че много хора в региона, които първоначално не знаеха за шоуто, го посетиха. Председателят на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг и вицепрезидентът Едуард Макмилан-Скот изпратиха приветствени адреси, за да пожелаят успех на шоуто.

Въпреки натиска от ККП, 25 членове на шведския парламент публикуваха съвместно изявление през 2008 г., заявявайки, че ще посетят „Шен Юн” и добавяйки: „Ние топло приветстваме първото посещение на групата за небесни сценични изкуства [предишното име на „Шен Юн”] в Швеция! Ние, членове на различни политически партии в шведския парламент, осъждаме китайското посолство за нарушаване свободата на словото в нашата страна.”

През 2007 г., калифорнийският председател на борда на супервайзорите на Orange County Крис Норби получи писмо от китайския консул в Лос Анжелис, изискващо от него да не посещава шоуто.

Г-н Норби отговорил: „Вашето искане е обида за мен. Разбира се, че няма да се съглася.”

Възраждане на културата

Според г-н Лемиш ККП се намесва на спектакъла „защото е силно уплашена от „Шен Юн”.”

Базираната в Ню Йорк компания за сценични изкуства „Шен Юн” е организация с идеална цел, която си поставя за задача да възстанови традиционната култура на Китай и „вдъхне нов живот в традиционната китайска култура, доставяйки на публика по света усещане за възвишена красота”, според уебсайта на компанията.

Шоуто е набелязано от ККП, защото културата, която „Шен Юн” се старае да възроди, е тази, която ККП десетилетия се опитва да унищожи, обяснява г-н Лемиш в електронно писмо.

„Това е 5000-годишно наследство, пропито с духовност и идеи като: има последствия за всяко действие – добро или лошо – което предприемаме”, каза г-н Лемиш. „Това са идеи, които партията е белязала като суеверия и се опитва да изкорени и да ги замести с атеизъм, марксизъм и абсолютен материализъм.”

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!