Следвайте "Буднаера" в Телеграм

AstraZeneca може да е токсична и канцерогенна: ИАЛ на МЗ

Притеснителни факти посочва Изпълнителната агенция по лекарствата към Министерството на здравеопазването в съставен от нея документ за ваксината на AstraZeneca, фаворизирана от правителството. Над 30 000 ваксинации срещу коронавирус са направени през последните 4 дни, а голяма част от гражданите не подозират за възможните нежелани реакции. В момента у нас се бият Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, скоро се очаква да получим Johnson and Johnson, CureVac, а в края на годината и Sanofi. При това лекарите са инструктирани  да говорят за видовете ваксини на пациентите си и директно да предлагат наличното под ръка. В листовките на всяка от тях разбира се има противопоказания, но всеки е отговорен сам да се запознае с тях.

Явен фаворит в поръчките на България е AstraZeneca, чийто представител за България е майката на евродепутатката от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова- Майдел. Страната ни се ангажира да закупи големи количества от нея в каря на лятото на м.г., още преди да има съответното одобрение от ЕК. От пълната информация за тази ваксина, която Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) и МЗ публикуваха едва в началото на месеца става ясно, че тя не само има букет от странични реакции, но на практика се тества в момента.

Производителите на Astra сами посочват: „Този лекарствен продукт е разрешен за употреба по т. нар. схема разрешаване под условие.Това означава, че за този лекарствен продукт се очакват допълнителни данни”. Те би трябвало да са налични, след като мнозина поневоля станат част от изпитванията.

От брошурата научаваме, че „продължителността на осигурената от ваксината защита е неизвестна, тъй като тя все още се установява от текущи клинични изпитвания”. Тук вероятно влизат и всички, които сега решат да я изпробват върху себе си. Както при Astra, така и при Moderna ясно е посочено, че може да не осигури защита на всички реципиенти.

Изненадващо научваме, че при Astra "не са провеждани проучвания за взаимодействията с други лекарствени препарати", пише в документа на Изпълнителната  агенция по лекарствата.

Същевременно се оказва, че изобщо „не са провеждани проучвания за канцерогенност”. Т.е. потенциалният риск ваксината на Astra да стане причина за  онкологични заболявания на този етап е въпрос на лотария.

Другата интересна новина в листовката на този препарат  е, че "проучванията при животни за потенциална токсичност за репродукцията и развитието също  още не са приключили.

Безопасността и ефикасността на ваксината на Astra при деца и юноши (по-малки от 18 години) също все още не са установени.

Както при Astra, така и при Moderna има ограничен опит с използването при бременни жени: "Не е известно дали ваксината на се екскретира в кърмата".

"Наличните понастоящем данни от клинични изпитвания не позволяват оценка на ефикасността на ваксината Astra при лица над 55 години", признават още в листовката на ИАЛ към Здравното министерство Това е една от причините страни като Австрия, Германия, Италия, Полша и други да не  одобрят ваксината за хора над тази възраст. Швейцария пък дори не допусна Astra в страната си, а ЮАР я забрани след нежелани реакции при съвсем кратко приложение. Припомняме, че всяка страна сама решава дали да приложи един или друг препарат на база на свои проучвания, каквито се оказа, че в България нямаме.

Страничните реакции cлeд вaкcинaция заемат голям отделен пункт в листовката.

Тук влизат: нарушения на кръвта и лимфната система, лимфаденопатия, нарушения на метаболизма и храненето, стомашно-чревни нарушения, намален апетит, гадене, повръщане, диария,  нарушения на нервната система, главоболие, замайване, сомнолентност, нарушения накожата и подкожната тъкан, хиперидоза, пруритус, обрив, нарушения на мускулно-скелетната система и съединителната тъкан, милагия, артралгия, болка на мястото на инжектиране, затопляне на мястото на инжектиране, пруритусна мястото на инжектиране, оток, образуване на сининина мястото на инжектиране, умора, неразположение, усещане за повишенатемпература, втрисане, еритем и повишена температура. В редакцията получихме сигнали и проследихме случаи с температура 41 градуса, припадания и други шокиращи казуси.

Източник/ци: AstraZeneca може да е токсична и канцерогенна: ИАЛ на МЗ | Новини | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!