Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Народът на Хонконг трябва да отвори очи за марионетното си правителство

Theresa Chu

Хонконг При напълно разпродадени билети,сценичната компания Шен Юн (ShenYun) бе принудена да отмениседемте си представления в Хонконг,поради отказа на хонконгските властида издадат визи за седем души от ключовияперсонал на компанията. Представителятна продукцията, Хонконгската Фалун Дафаасоциация, осъди остро хонконгскитевласти за съдействието им на Китайскатакомунистическа партия (ККП) в оказванияот нея натиск относно Шен Юн.

Миналиядекември билетите за представлениятана Шен Юн, организирани в Хонконг попокана на Хонконгската Фалун Дафаасоциация, бяха изкупени пет дни следпускането им в продажба. Но в края наянуари, въпреки усилията на ключовизаконодатели от Демократичната иГражданската партии, хонконгскитевласти информираха Шен Юн за отказа навизи само шест дни преди премиернотопредставление на 27 януари.

Организатори на хонконгското представление на Шен Юн протестират
Организатори на хонконгското представление на Шен Юн протестират на 23 януари 2010 г. срещу огъването, според тях, на хонконгските власти пред политическия натиск от Пекин. (Li Ming/ Epoch Times)

Докатопубликата не е в състояние да разберетова абсурдно решение, правните иполитическите среди знаят причинатаотлично. След предаването на Хонконгна комунистически Китай през 1997 г.,хонконгските власти – и особеноИмиграционният отдел – се кланят наККП и действат като съучастник в нейнитепрестъпления срещу човешките права почелните фронтове.

ОткактоККП завзема властта над континенталенКитай в средата на миналия век, режимъттретира всеки, надигнал глас на несъгласие,като враг и издава за тези хора строгинареждания за отказ на влизане в страната, особено през „чувствителните периоди”.Това е насочено срещу практикуващиФалун Гонг, активистина гражданските права и свободи и срещувсеки, набеден за дисидент, като сегатози списък очевидно включва и сценичнигрупи. ККП безочливо саботира политикатана „една държава, две системи”, с коятосе съгласи (да прилага спрямо Хонконгслед като престана да бъде английскаколония), както и правото на свобода насловото, изразяването и религията накитайци и чужди граждани. Няма да епреувеличено, ако наречем Хонконгскияимиграционен отдел, асистиращ ККП внарушенията на човешките права, „бедатана Хонконг”.

По-долуе списък с мерките, предприети отХонконгския имиграционен отдел запотъпкване на човешките права.

1. „По-скоро да избием 100 душинесправедливо, отколкото да оставимедин единствен да избяга. По-добресигурност, отколкото съжаления.” Твърде често се случва наобикновени китайски или западни граждани,които по случайност имат същото имекато практикуващи Фалун Гонг илидисиденти, да им се отказва виза илидостъп до Хонконг по време на т. нар.„чувствителни периоди”, без значениекакви доказателства представят те, зада се идентифицират. Хонконгскатаполиция е признала, че тези хора саполучили отказ просто на база именатаим. Впоследствие жертвите често сазабелязвани да осъждат емоционалногрубото отношение на Хонконгскияимиграционен отдел по време напресконференции.

2. „Скритметод за отказ на виза – задържане намолбата, докато стане твърде късно.”Независимо колко рано е била подаденамолбата и колко пълна е била предоставенатанужна документация, имиграционниятотдел я задържа за месец или по-дългобез да издаде или откаже виза, оставяйкиподалия документи в несигурност поотношение на пътуването му. След това,три или пет дни преди планиранотозаминаване, имиграционният отдел втипичния случай изисква още документация– например идентификационна или зафинансовото състояние, с цел подалиятдокументи да изпусне момента на заминаванеи времето на конкретното мероприятиев Хонконг. Някои от чакащите за виза яполучават след датата на мероприятието,други – в деня на неговото провеждане,но и в двата случая ефектът е същияткато при отказ на виза. Някои от кандидатитеза виза въпреки всичко получават отказслед предоставяне на повече от необходиматалична информация, в допълнение къмпретърпените финансови загуби отсамолетни билети и разходи за хотел.

3. „Забрана за качване на борда.”Ако имиграционният отдел осъзнае, че„погрешно” е издал виза на включен вчерните списъци човек, той ще информираавиокомпаниите да не допуснат тозичовек на борда на самолета. Това се еслучвало с Taiwan Airlines и Cathay Pacific Airways. Последнатацитирана компания, например, е съдействалана имиграционния отдел през 2007 г. заидентифицирането на практикуващи ФалунГонг на тайванското международно летищеТаоюан (Taoyuan), които сабили готови да се качат на борда, катоим е показала уведомлението отимиграционния отдел да им се попречида се качат в самолета. Имейл в тозиконтекст е запазен от ХонконгскатаФалун Дафа асоциация като доказателствопри бъдещи правни действия. Има 28 подобнидокументирани случая с практикуващиФалун Гонг.

4. „Забраназа напускане на самолета (т.е. ако човекбъде идентифициран, когато е на бордана самолета и лети за Хонконг, няма даму бъде позволено да слезе при пристиганетоси там.)” Ако Хонконгският имиграционенотдел е идентифицирал практикуващиФалун Гонг сред пътниците за Хонконг,ще ги задържи на борда на самолета допристигането на хонконгската полиция,която след това ще изпълни процедуритепо „групов отказ на влизане илидепортация”, за да ги транспортираизвън Хонконг. Има над 30 документиранислучая с практикуващи Фалун Гонг в тазикатегория. Следва да се отбележи, четези хора са били идентифицирани предипристигането си на хонконгската граница,което е индикатор за съществуването начерен списък и справки с него.

Освенизредените по-горе мерки, за шест годиниима поне 1200 практикуващи Фалун Гонг, накоито са били отказани визи или влизане в Хонконг на хонконгскатаграница. Организационнотосъбрание на американския конгрес зачовешки права проведе кръгла маса натема „Хонконг срещу Фалун Гонг” презавгуст 2007 г. след разглеждане напоказанията на жертвите, снимки имедицински свидетелства. По време насрещата практикуващи Фалун Гонг дадохалични показания за нарушенията начовешките права, извършвани от Хонконгскияимиграционен отдел .

Тозипът Хонконгският имиграционен отделоще веднъж изигра стария си номер назабавяне и отказ на визи за членове отекипа на Шен Юн, с очевидното намерениеда не допусне Шен Юн да изнесепредставленията си в Хонконг.

Прездвете години преди този инцидент ККПпоне седем пъти е използвала своитеконсулства и шпиони по света в опита сида саботира и да се намесва в представлениятана Шен Юн. Няма съмнение, че ККП екукловодът зад позорното поведение нахонконгските власти.

Народътна Хонконг би трябвало да разбере, чецената на възпрепятстването напредставленията на Shen Yun Performing Arts в Хонконг от страна на ККП е опетняванена хонконгското законово управление.Народът на Хонконг би трябвало да осъдиправителството си за упадъка на моралас цел изпълняване заповедите наККП.

Заради тозиинцидент хонконгското общество,независимо от индивидуалност или груповапринадлежност, би трябвало да осъдиостро правителството си за отказите навизи за членове от екипа на Шен Юн –изтъкнатата сценична компания отсветовна класа, да настоява за извинениекъм Шен Юн, да призове правителствотоза поемане на всякакви възникналифинансови загуби и да съдейства наспонсорите за повторна покана на ШенЮн в Хонконг, за да отмие грешките наХонконг.

Народът наХонконг трябва да престане да задоволяваККП и злоупотребата свласт на хонконгските власти, в противенслучай загубата би била твърде голямаи преследването ще се влоши дори ощеповече. Хонконг, събуди се!

Бележка:Тереза Чу е адвокат на човешките права,на която е било отказвано влизане вХонконг четири пъти от 2002 г. насам повреме на „чувствителни” периоди. Чу еи една от групата петима практикуващиФалун Гонг, подали жалба до хонконгскатасъдебна система, обвинявайки имиграционнияотдел на територията в дискриминациясрещу тях на религиозна основа.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!