05.05.2014

Загадъчна смърт на Фалун Гонг практикуващ в Чонгчинг

 

Много са неясните моменти около смъртта на пенсионирания ревизор от Чонгчинг, Джианг Шичинг, докато пребивавал в местния център за задържане. Той бил арестуван в навечерието на Пекинската олимпиада, докато гледал телевизия в къщи. След това бил хвърлен в центъра за задържане и за последен път е видян в добро здраве на 27 януари тази година. Но само 24 часа по-късно от центъра се обадили на семейството му с новината, че е починал внезапно.

[Джианг Хонг, дъщеря на Джианг Шичинг]:
"На 27-и януари бях на свиждане на баща си и той беше добре. За по-малко от 24 часа той почина внезапно. Центърът за задържане каза, че смъртта му се дължала на сърдечен пристъп. Баща ми не е страдал от сърце; той нямаше никакви сърдечни заболявания. Как може да умре така внезапно?!" 

Семейството поискало да се направи независима аутопсия, която да определи причината за смъртта. Но центърът за задържане и прокурорът на Чонгчинг не разрешили, като наредили аутопсията да се направи от съдебната медицина.

След седмица аутопсията била направена и въпреки силните възражения на семейството, центърът за задържане и прокурорът на Чонгчинг настояли да се отстранят органите на Джианг, с обяснението, че ще се използват за медицински изследвания. Органите били незабавно отстранени, а трупът кремиран – всичко без одобрението на близките.

[Джианг Хонг, дъщеря на Джианг Шичинг]:
"Беше ми казано, че ще бъда уведомена за кремацията и че органите ще бъдат извадени за изследвания. И с това свърши всичко! Тази процедура не е справедлива, защото ми съобщаваха само какво е станало, без да спазвал какъвто и да е юридически протокол."

Семейство Джианг смята, че центърът за задържане не позволява на трети страни да правят аутопсии, защото така прикриват своите престъпления.

[Джианг Хонг, дъщеря на Джианг Шичинг]:
"Как така се прави аутопсия без никакъв подпис? И как се кремира труп пак без никакъв подпис? Това не е ли защото се опитват да унищожат доказателствата?"

Някой семейства отказват да подпишат акта за аутопсията, когато тя е извършена от държавни институции. Но това ги излага на опасността да бъдат подложени на тормоз от страна на полицията, докато не се съгласят да подпишат.

[Джианг Хонг, дъщеря на Джианг Шичинг]:
"Те ни разпитваха често, задържайки ни по няколко часа. Брат ми беше също така заплашван, че всеки момент ще загуби работата си."

Досега центърът за задържане не е казал на семейство Джианг какви изследвания ще правят с органите на техния близък – дори не знаели къде е прахът от трупа му.

Джианг Шичинг е бил осъден тайно на 8 години затвор, защото практикувал медитативната практика Фалун Гонг, преследвана от Китайската комунистическа партия от 1999 г. насам.

Апелът за справедливост на семейство Джианг продължава.

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство