Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бизнесплан: Канабис

Веселина Божилова

Превърнахме се в Колумбията на Европа и дори ни е смешно...

Новините за поредното заловено количество марихуана в Петричко вече стават банални. Днес се съобщава за поредни 800 кг. Няма като че ли никаква крими интрига в това да се намират цели тонове в прочутото село Скрът, където сигурно и кокошките кълват конопа, както и в редица села в южния край на България. Полицаите от Благоевградско всяко лято, а това пък съвсем, се превръщат в селскостопански работници и косят ли, косят.

Законът изисква веществените доказателства да се съхраняват, оттам и дворовете на полицейските управления се превърнаха в складове на открито за тревата. Челния опит поеха и в други части на страната, извън нивите и оранжериите, мнозина си го гледат в саксии у дома или на терасата. Ударите върху реколтата се отразяват на цените, сега на дребно 1 грам в Пловдив например струва на улицата 30 лева.

Можем само да цъкаме с език и да се дивим на загубените печалби на селяните или по-скоро на онези, които им дават семената и после прибират реколтата и големите пари. Досега не сме чули за нито един от тях. Отвреме навреме се споменават черни джипове с дебеловрати момчета, които обикалят по селата. Засега май няма идентифицирани сред поръчителите.

Наркотиците са вредни. Не е зле това да се припомни още веднъж, защото посланието на обществото към децата не е много ясно. Любимите им баби и дядовци гледат марихуана със същото старание, с което се грижат за доматите. По магистралата висят билдбордове с огромни зелени листа на марихуана. Майката на децата се храни със здравословен хляб със семена от канабис. Любимата фолк певица споделя в интервю, че е толкова красива, защото пие чай с канабис. И така нататък, и така нататък.

А марихуаната си е наркотик, наказуем от закона също както и твърдата дрога. Тя превръща отличника в аутсайдер, отключва психиатрични заболявания, има пръст в бременността на непълнолетните. Отваря вратата към твърдите наркотици, но и сама по себе си е достатъчно опасна и вредна.

Обаче какво от това...

Новият вътрешен министър се закани сериозно да разчисти улиците около училищата от дилъри. Около училищата не се въртят много дилъри впрочем, другаде стоят и децата знаят къде. Но така или иначе намерението е похвално. Интересно обаче кога ще се предприеме нещо наистина сериозно за производството на марихуаната. Наскоро глобиха съжителката на скандално известния поп Капудов, ловен и пускан седем пъти заради отглеждането на големи количества, с 50 лева. Тя пое вината за няколко десетки килограма. В същото време заловен с една цигара марихуана за лична употреба в момента се наказва с глоба от 1000 лв. Ако съдът смяташе по едни цени употребата и производството, милиони, че и милиарди трябваше да плащат петричките баби и дядовци.

Вместо това дори не ги разкарват до съда, че били много стари, а летяща съдийска бригада ходи на място да ги наказва...Смешни работи. И понеже са възрастни, най- много 50 лева да ги глобят, условните присъди и без това нищо не означават за тях. Дали всички тия старци са наистина такива злодеи, че тровят децата? Или са толкова невежи, че не знаят какво отглеждат? Съмнявам се. Истината сигурно е някъде по средата, но обикновено реакцията на обществото към тях е снизходителна и насмешлива.

Нищо смешно няма в тази работа обаче. Превърнахме се в Колумбията на Европа...

Източник/ци: bgfactor.org

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!