Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Манипулации и клоунади (2020-та)




/Поглед.инфо/ От няколко години в „Поглед Инфо” публикуваме по-фрапантните изказвания на управляващия ни елит за изминаващата година. Ще го направим и сега, въпреки потискащата социална атмосфера от „корона-кризата”. Още повече в година, белязана от шестмесечни антиправителствени протести. Може би персонажите в долуизложеното ще събудят снизходителни усмивки у читателите. Дори с риск и да ядосаме някого.

В началото на годината станахме свидетели на

безпрецедентно обвинение в корупция на Държавния департамент на САЩ

срещу съдия Андон Миталов. Този съдия стана известен на масовата аудитория с това, че разреши на обвинения в шпионаж Николай Малинов (председателя на движение „Русофили“) да замине за Русия, където лично Путин му връчи орден „Дружба”. След публичното обявяване на името на съдията в черния списък, управляващите побързаха да се докарат пред „Големия брат” (ако можем да приложим тази аналогия с героя на Джордж Оруел). Тогавашният правосъден министър Данаил Кирилов поиска дисциплинарно уволнение на нарочения съдия, заявявайки: „Доказателствата (за вината му) са публично достъпни и обществено известни”!? Г-н министър, „доказателствата” нито бяха достъпни – и не само публично!, нито пък известни – камо ли обществено. Имаше единствено декларация от Майк Помпео, и публично-обществено подозрение, че съдията е подгонен заради гафа си да пусне набедения в шпионаж Малинов на церемония с награждаване с медал от самия Путин! Това е публично достъпно и обществено известно, другото е жонглиране с думите поради липса на аргументи. Външният ни министър Екатерина Захариева  побърза и тя да „подпре” правосъдния си колега (и основните обвинители), заявявайки: „Това в никакъв случай не е срещу интересите на България”. Само дето масовата аудитория не разбра къде тук са националните ни интереси?

По повод на дистанционното обучение на учениците у нас през периода на пандемията, образователният министър Красимир Вълчев в интервю по националното радио даде оригинална аналогия от областта на математиката. Обяснявайки как не всички ученици разполагали с компютри или таблети за учене, той каза, че „нямало сечение между множеството на децата и на компютрите”. Оригинално, но невярно. В случая налице е

точно „сечение” на множеството на учащите се с това на устройствата, но именно сечение (т.е. частично покритие), а не подмножество (пълно покритие). Г-н Вълчев, явно уроците за множества по математика не сте ги усвоил, защо тогава ползвате тази наука за оригиналничене в изказа? Министърът даде и „решение” на проблема – учениците, които нямали компютри / таблети, имали “телефони” („smart”, предполагаме?) и можели да учат от тях, ако се наложи пак. Г-н министър, вие учил ли сте някога от телефон? Защо тогава го препоръчвате?! В добавка, министърът плати данък и на глуповатото клише „няма драма” (по отношение на подготовката за новата учебна година). Защо да има драма и каква да е тя? Има справяне или не със задачата, кой говори за драми? Един министър на образованието трябва да има правилен и логичен стил на изразяване, не да ползваизтъркани и съмнителни словесни клишета, търкалящи се из общественото пространство.

Антиправителствените протести, започнали през лятото, родиха много евтини манипулации. Премиерът, както винаги в критични ситуации, извади

антикомунистическата карта

в случая с бития студент от Хага, чийто дядо набеди за комунист. Макар че впоследствие дядото отрече да е бил член на компартията, внушенията на Премиера останаха. Г-н Премиер, когато комунистите ви „карали да маршируватена манифестации под радиоактивен прах c червени връзки” (в дните след експлозията на атомния реактор в Чернобил) вие самият сте членувал в БКП, тогава кой кого е „карал”!? И стига вече с тази повредена грамофонна плоча, която все заяжда на антикомунистическия рефрен – вашата партия е повече от две петилетки на власт, какво все ви пречат събития отпреди три-четири десетилетия?

Следващото плоско политическо шоу беше с оставките на тримата министри, „зависими от ДПС” (по признанието на Премиера): финансовия, икономическия и на вътрешните работи. Впоследствие се оказа, че оставките „не били приети, а замразени”? А и тези министри – уж сами си ги подали, пък три дни по-късно финансовият заяви как „нямало за какво да подава оставка предвид личните му заслуги” за влизането на страната ни в евро-чакалнята или някъде там из бюрократичните евро-лабиринти. Е, той преди три дни не знаеше ли, че няма за какво да я подава? Как се сети толкова бързо? Или го подсетиха? Така беше и с оставката на „енергийната” Теменужка Петкова, и с тази на екс-депутата от ГЕРБ Дилян Добрев – хем подадени, хем неприети. Просто клоунада, при това евтина.

По време на протестите се разгоря и друг затаен конфликт – този със „сарая” на Ахмет Доган край Черноморец (Росенец). Внушенията на ДПС за „частната собственост” на Доган са манипулация с либералните стереотипи – чия собственост е пристанищното съоръжение на Росенец? То е държавна собственост, отдадена под концесия на „Лукойл”, а каква е ролята на Доган в „Лукойл”? Според сайта „Биволъ”, пристанът за лодки пред „сараите” на Доган е удължен незаконно с 220 м през 2019 г. – без издаване на строителни книжа, узаконен и впоследствие вписан като частна собственост. Ама не е луд, който яде зелника, а който му го е дал.

А издирването на интересния за закона днес Божков не мина без избития вече сценарий с „участието” на руските тайни служби. Съпредседателят на "Обединени патриоти" Валери Симеонов хвърли в медийното пространство фишека, че ръководителят на външното разузнаване на Русия Сергей Наришкин се е срещнал с премиера на Обединените арабски емирства шейх Мухамед бин Рашид ал Мактум, като „двамата обсъдили освобождаването на бизнесмена Васил Божков”. Руските власти официално отрекоха Наришкин да е разговарял с шейха за освобождаването на Божков, но в интервю пред "Нова телевизия" Симеонов поясни: "Какво са си говорили двама човека на четири очи в някоя шатра или палатка в Дубай не мога да знам". Като не знаете, защо го тиражирате, г-н Симеонов? Вие нали се борите против фалшивите новини? И не сте неизвестен медиен журналист, а зам-председател на Народното събрание – как може да разпространявате непроверени новини и да отправяте обвинения, в които самият Вие не сте сигурен, както си го и признавате!? А В. Симеонов мина и в контра-настъпление: "Да се защитавам пред кого? Пред руските ченгета? Няма да падна на това ниво. Това са хора, които работят с хибридна информация, с хибридни форми на обработка на общественото мнение”. Много интересно какво разбира г-н Симеонов под

хибридна информация”?

И въобще знае ли смисъла на думата „хибриден”?

Това бяха някои от политическите манипулации през годината. Както е казал великият руски поет Лермонтов: „Всё это было бы смешно, когда бы не было так грустно…” (всичко това би било смешно, ако не беше толкова тъжно).

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Манипулации и клоунади (2020-та) - Поглед Инфо (pogled.info)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!