Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Служител на китайския People’s Daily избягва в Хонгконг

Чию Мингуей

Чию Мингуей (Qiu Mingwei), зам. директор на People's Forum, част от уебсайта на People's Daily, избяга на 30-и юли в Хонконг, а сега е в Макао. (Xu Xia/Epoch Times)

Заместник директор от People'sDaily, главният ежедневник на Китайската комунистическа партия (ККП), избяга на 30-и юли в Хонконг, за да се предпази от преследване, заради участието му в продемократичен парад в Хонконг. За случаят съобщи хонконгският ежедневник AppleDay.

Чию Мингуей (Qiu Mingwei) започва да работи за People’s Daily през 2005 г като мениджър във Интернет-форума на вестника. В края на юни тази година той заминава за Хонконг, за да посети конференция на Международната федерация на журналистите. По време на своя престой в Хонконг, той бива заснет да участва в парада на 1 юли, който се провежда ежегодно в Хонконг, в подкрепа на демокрацията и човешките права.

Според Чию, той се присъединил към парада от любопитство. Пред хонконгските медии той сподели: „Бях разтърсен от парада в Хонконг. В континентален Китай е много трудно да се види такъв широкомащабен парад. Те могат дори да поискат от лидерите да подадат оставка. Това е невъобразимо в Китай”.

След като Чию се върнал в Пекин на 8-и юли, главният редактор на People's Forum, отделът в който той работи, му казал, че всекидневникът ще отнеме разрешителното му за журналист и ще го уволни.

Сега Чию е обвинен в участие в хонконгския митинг на 1 юли, в притежаване на свързани с държавни тайни служебни документи и в говорене пред външни източници без разрешение.

В отговор на това той настоява, че въпросните документи се посочват с цел да бъде шантажиран и смята, че се използват фабрикувани политически престъпления, за да му се оказва натиск. Негови началници от People’s Daily, към които се е обърнал за помощ, са му казали, че проблемът му е бил повишен до ниво ‘политически’, и са го посъветвали да се погрижи за своята безопасност и избяга колкото се може по-далече.

„Ако сте притиснати с престъпление и не можете да го обясните ясно, безсмислено е да имате адвокат”, каза Чию. „В People’s Daily на много елементарни въпроси се дава статуса ‘политически проблем’ – това е наистина страшно. Този път пострада моята лична свобода”.

„Като заместник-директор в People’s Daily, аз имам личното право да избирам своите приятели”, добави Чию в интервюто си за Epoch Times.

Според Чию неговите началници не са направили нищо, за да го защитят, поради страх да не бъдат уличени. Преди той да избяга, кореспондент, който е работил с него, е бил вече арестуван и задържан 15 дни.

Чию не е могъл да получи политическо убежище в Хонконг, затова е заминал за Тайланд, а оттам за Макао, където е в момента. Той казва, че поради така създалата се ситуация здравето на съпругата му се е влошило.

Lin Yi & Ye Yingshi, Epoch Times

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!