Служител на китайския People’s Daily избягва в Хонгконг

Чию Мингуей

Чию Мингуей (Qiu Mingwei), зам. директор на People's Forum, част от уебсайта на People's Daily, избяга на 30-и юли в Хонконг, а сега е в Макао. (Xu Xia/Epoch Times)

Заместник директор от People'sDaily, главният ежедневник на Китайската комунистическа партия (ККП), избяга на 30-и юли в Хонконг, за да се предпази от преследване, заради участието му в продемократичен парад в Хонконг. За случаят съобщи хонконгският ежедневник AppleDay.

Чию Мингуей (Qiu Mingwei) започва да работи за People’s Daily през 2005 г като мениджър във Интернет-форума на вестника. В края на юни тази година той заминава за Хонконг, за да посети конференция на Международната федерация на журналистите. По време на своя престой в Хонконг, той бива заснет да участва в парада на 1 юли, който се провежда ежегодно в Хонконг, в подкрепа на демокрацията и човешките права.

Според Чию, той се присъединил към парада от любопитство. Пред хонконгските медии той сподели: „Бях разтърсен от парада в Хонконг. В континентален Китай е много трудно да се види такъв широкомащабен парад. Те могат дори да поискат от лидерите да подадат оставка. Това е невъобразимо в Китай”.

След като Чию се върнал в Пекин на 8-и юли, главният редактор на People's Forum, отделът в който той работи, му казал, че всекидневникът ще отнеме разрешителното му за журналист и ще го уволни.

Сега Чию е обвинен в участие в хонконгския митинг на 1 юли, в притежаване на свързани с държавни тайни служебни документи и в говорене пред външни източници без разрешение.

В отговор на това той настоява, че въпросните документи се посочват с цел да бъде шантажиран и смята, че се използват фабрикувани политически престъпления, за да му се оказва натиск. Негови началници от People’s Daily, към които се е обърнал за помощ, са му казали, че проблемът му е бил повишен до ниво ‘политически’, и са го посъветвали да се погрижи за своята безопасност и избяга колкото се може по-далече.

„Ако сте притиснати с престъпление и не можете да го обясните ясно, безсмислено е да имате адвокат”, каза Чию. „В People’s Daily на много елементарни въпроси се дава статуса ‘политически проблем’ – това е наистина страшно. Този път пострада моята лична свобода”.

„Като заместник-директор в People’s Daily, аз имам личното право да избирам своите приятели”, добави Чию в интервюто си за Epoch Times.

Според Чию неговите началници не са направили нищо, за да го защитят, поради страх да не бъдат уличени. Преди той да избяга, кореспондент, който е работил с него, е бил вече арестуван и задържан 15 дни.

Чию не е могъл да получи политическо убежище в Хонконг, затова е заминал за Тайланд, а оттам за Макао, където е в момента. Той казва, че поради така създалата се ситуация здравето на съпругата му се е влошило.

Lin Yi & Ye Yingshi, Epoch Times

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...