Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Осман Октай: Задкулисието готви удар срещу Борисов и нов кабинет "Орешарски"

Преди предстоящите през пролетта парламентарни избори премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов може да бъде ударен от разпространителите на компроматите срещу него, така че на власт да дойде БСП с подкрепата на ДПС. Така бившият заместник-председател на ДПС Осман Октай, който от години е извън движението, но е анализатор на процесите в него, коментира пред БНР посланията от вчерашната му конференция.

На партийния форум почетният председател Ахмед Доган призова съпартийците си да не изпреварват твърде своите политически опоненти, да стоят на не повече от крачка пред тях, за да не станат жертва на завист и да не бъдат обявени за всеобщ враг. (Какво още каза Доган четете тук) Освен това формалният лидер Мустафа Карадайъ даде заявка за реално участие на движението във властта.

Ето как Октай описа най-вероятния според него политически сценарий: "Няма да се изненадам Бойко Борисов да получи много тежки удари до изборите от тези, които изнесоха чекмеджетата и снимките от неговата спалня. Той тепърва ще бъде похарчен от тези, които създадоха този модел на управление. И няма да се изненадам в този процес да участва [главният прокурор Иван] Гешев и хората около [депутата от ДПС и медиен магнат Делян ] Пеевски. И тогава при евентуална победа и реализиране 80-90 мандата [лидерът на БСП Корнелия] Нинова може да се саможертва за управление ала "Беров" и

"Орешарски". И тогава ДПС ще могат да влязат в управлението със собствени кадри, но биха подкрепили експерти и програмно управление Имам информация, че вече се работи по такъв вариант от задкулисието".

Октай отиде и по-далече, като допусна, че в хода на тази интрига ще бъде ударен и Пеевски и "тогава Иван Гешев изчиства образа на ДПС и Ахмед Доган, а говорители на ДПС ще започнат да говорят как Доган не е знаел какво са вършили Пеевски и Борисов зад гърба му".

Трябва да се анализира посланието на Ердоган

Изказването на турския президент Реджеп Ердоган на форума след като в миналото беше известен конфликтът на официална Анкара с ръководството на ДПС, а Доган дори беше със забрана за посещение в Турция, Октай коментира с думите: " Не разбрах той се обърна към избирателите да гласуват за Бойко Борисов или за ДПС или ДПС да подкрепя по всякакъв начин Бойко и управлението на страната. Или беше благодарност на Ердоган, че неговият приятел в кавички и зависим Борисов го подкрепи да няма санкции срещу Турция". Турският президент във видеообръщение към актива на ДПС нарече Борисов свой скъп приятел и говори за добросъседството.

Според Октай трябва много сериозно да се анализира посланието на Ердоган към Борисов и България.

По думите му официална Анкара флиртува с българските мюсюлмани, но "българските мюсюлмани са републиканци и кемалисти и не биха се подвели по Ердоган".

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Осман Октай: Задкулисието готви удар срещу Борисов и нов кабинет "Орешарски" - Политика - Дневник (dnevnik.bg)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!