Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ГЕРБ била лабораторно създадена като проект на Германия? Марксизъм 2.0

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

Бившият посланик в София и Скопие на Германия Гудрун Щайнакер разкри нечувани досега политически факти около създаването на ГЕРБ в края на 2006 г. и структурирането на редиците й от някогашния заместник на Бойко Борисов Цветан Цветанов. В материал за "Дойче веле" дипломатът пише най-важното - ГЕРБ е партия, създадена по проект на западните, европейските партньори на България. 

"Надявахме се напористият Цветан Цветанов, дългогодишната дясна ръка на много популярния кмет на София Бойко Борисов, някога заместник-председател на ГЕРБ и след изборната победа през 2009 г. – вътрешен министър, да успее да въведе ред. Партийната база на ГЕРБ беше полицията в страната, в която Бавария вече беше инвестирала сериозно", твърди тя.

По думите му Западът е търсел алтернатива с надеждата икономическият и криминален елит, главно от бившите комунистически тайни служби, да бъде поставен под контрол, пише бившият посланик. 

"Това, за съжаление, не е успяло и до днес. Всъщност тези елити са просто подмладени - синовете, дъщерите и протежетата на първата гвардия след падането на комунизма сега са на власт. Но те продължават да си поделят ресурсите на страната, включително субсидиите от ЕС. ГЕРБ е създадена със значителна помощ, предимно от фондацията на ХСС Ханс Зайдел.

Дори името на партията беше измислица на съветниците на фондацията. Години по-рано Бавария, с помощта на фондацията, играе важна роля в реформирането и оборудването на българската полиция и изграждането на добри отношения със страната", пише още Щайнакер. 

Оценката му е, че след 11 години на власт резултатът на ГЕРБ е скромен и разочароващ. Елитите са същите като преди. Корупцията процъфтява с постоянно нови методи за присвояване дори на парите на ЕС. Настоящият доклад по механизма за контрол, създаден специално за България и Румъния с годишни доклади за напредъка на върховенството на закона, показва мрачна картина на ситуацията в България.

"Странното е само, че миналогодишният доклад беше толкова по-оптимистичен. Положението в България наистина ли се е влошило само за една година? Месеци на антиправителствени демонстрации, особено сред младите хора, не са разклатили правителството досега, но изборната победа на ГЕРБ на предстоящите избори през март следващата година е под въпрос. Борисов, за когото се твърди, че му е писнало да управлява, иска да издържи до изборите и да осигури властта на ГЕРБ.

Българската социалистическа партия, която възникна от комунистическата партия и диктуваше политиката в страната повече от 15 години след преврата, не е алтернатива. Едва ли ще успее да сложи край на преплитането на икономиката, политиката и организираната престъпност, в които е замесена. ЕС беше и е надежда за много българи, въпреки факта, че мнозина са разочаровани от него", твърди още дипломатът. 

Ето и още от материала на бившия посланик в София:

"Ето защо Борисов има нужда от съюзници, за да остане на власт. Една от тези партии е фракцията на действащия министър на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов и председател на съюза Обединените патриоти, който подобно на много посткомунистически политици, като бившия лидер на БСП Георги Първанов, е бивш информатор на българските тайни служби.

Обединени патриоти могат да разчитат на малката, но стабилна подкрепа от почти 10% от избирателите. След последните избори през 2017 г. те изиграха значителна роля в поддържането на властта на ГЕРБ. Следователно наблюдателите са на мнение, че предимно по вътрешнополитически причини българското правителство чрез българския външен министър Захариева обяви вето за започване на преговори за присъединяване към ЕС на Северна Македония, ако официално не признае, че македонският е само диалект на българския. Това де факто е в полза и на опозиционната националистическа ВМРО-ДПМНЕ в Северна Македония, която се радва, защото премиерът Зоран Заев не успя отново да започне процеса на преговори за присъединяване към ЕС.

Но самото твърдение, че македонският е просто диалект на българския, е ненадминато в своята абсурдност. Подобно на днешния български език през XIX век, македонският след Втората световна война е кодифициран като стандартен език от езиковеда Блаже Коневски въз основа на няколко диалекта, говорени на територията на днешна Северна Македония.

Следователно македонският език се появява като стандартен език малко по-късно, но едновременно с други по-късни национални езици в Европа. Например, днешният стандартен норвежки бокмаал се формира на базата на Риксмал през XIX век и е създаден след независимостта на страната през 1905 г. на базата на езика, който се говори в новата столица Кристиания/Осло - дотогава в Норвегия пишат на датски. Но днес никой не поставя под съмнение съществуването на норвежкия език и норвежката литература с право е популярна в международен план.

Следователно исканията на България към Северна Македония са нагъл, ненаучен, нереалистичен и лесно прозрачен вътрешнополитически мотивиран ход. Това обяснява правотата на ръководителя на мозъчния тръст Европейската инициатива за стабилност Гералд Кнаус, който решително иска различията във възгледите по националните проблеми, историята, идентичността, включително националния език, да не се използват за предотвратяване на членство в ЕС.

Заради това правителството на Германия трябва да използва председателството си в ЕС, за да апелира към българското правителство да се вразуми, особено на „партийния приятел“ от ЕНП, премиерът и председател на ГЕРБ, да поемат своята отговорност към Европа и да оставят на експертите полемиките около историята и езика.

Вместо това Борисов и неговият политически елит в България трябва да бъдат по-загрижени за окончателното завършване на домашните задачи в борбата с корупцията и престъпността". 

Снимка: "Дойче веле", превод: "Фокус" (частичен) 

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://lupa.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!