Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Акад. Петър Иванов: България се самоубива

Ние сме първи в света по смъртност (16,5 промила е смъртността годишно). Много хора посягат на живота си. 1600-1700 души се самоубиват на година, което прави около 5 души на ден. Това заяви пред Lupa.bg акад. Петър Иванов, диpеĸтоp на Демографския инcтитyт към Българска академия за наука и изкуство по повод зачестилите случаи на самоубийства.

„Има дефиниция за това що е самоубийство. Това е всеки акт, при който човек, знаейки екзистенциалните последствия за него, посяга на живота си.  В тази дефиниция влизат и самоубийците по пътищата, които карат безогледно, знаейки какво ще последва от това. Според официалната статистика, у нас има 600-700 самоубийства годишно, само че истинските данни са много по-различни. Те се крият, тъй като хората се притесняват да кажат, че техни близки са посегнали на живота си“, обясни ученият.

„Психолозите говорят за соициден опит и за осъществен соицид. Соицидните опити спрямо осъществените соициди в Европа са над 10. На 10 опита има един осъществен.

При нас числата са други – при 4-5 опита единият е осъществен. Това означава, че настойчивостта и решимостта да отнемеш живота си по някакви причини, е 2 пъти по-силна в сравнение с Европа“, посочи акад. Петър Иванов.

По думите му детските самоубийства у нас се крият. „Бях председател на Съвета към едно училище. Там в четвърти клас се самоуби момченце“, разказа академикът.  

„Има лъжлив регистър на причините, поради които хората посягат на живота си– в него се посочва, че на първо място са любовните подбуди. Истината е друга – хората се самоубиват от бедност, мизерия, отчаяние, от студ и глад. Много хора не могат да понасят мъките на децата си, на самите себе си. България се самоубива, тя изчезва най-бързо в света, има най-голяма смъртност, има най-ниска раждаемост, има най-голяма корупция и най-голяма престъпност. Според изследване на ООН сме най-нещастната и покварената нация, като поквареността се измерва с четири критерия – алкохолизъм, наркотици, хазарт и тютюнопушене“, каза още акад. Петър Иванов.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://lupa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!