Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гнусната афера „Хелп Карма“: Как Ралица обикаля света с дарения и си купува нов апартамент, лапали пари дори и от децата на Милен Цветков (РАЗКРИТИЯ)

Поръчкова лимузина „Мерцедес“ S класа на стойност над 300 хиляди лева, помпозна къща с размерите на прогимназия с 3 декара двор в престижен столичен квартал в полите на Витоша, морска вила в Созопол, тузарски офис с 3 лични секретарки в центъра на София и над 5 милиона лева в банковата сметка на фирмата му, функционираща едва от 2 години.

35-годишният Константин Кръстев е нагледното доказателство, че бизнесът с дарения, маскиран като благотворителна инициатива, калкулира по-големи печалби даже от търговията с дрога и проституцията.

Разследването на журналистката от Би Ти Ви Мария Цънцарова за дейността на платформата за събиране на дарения „Хелп Карма“ освети скандалните и направо криминални практики, чрез които обиграни тарикати печелят милиони левове от каузи за набиране на средства за болни деца и възрастни.

Оказа се, че за 2-годишното си съществуване „Хелп Карма“ е съумяла да събере над 21 милиона лева от дарения, но голяма част от парите – близо

7,5 млн. лв. са потънали в джобовете

на собствениците на фондацията, регистрирана в обществена полза. Според нелепите обяснения на боса на „благотворителната“ организация Константин Кръстев, почти 2,3 милиона лева са профукани за заплати и поддръжка на платформата, а над 5 милиона лева от дарения за различни каузи престояват в банковите сметки на „Хелп Карма“. Раздадените пари от фондацията са 13 535 135 лв. За голяма част от тези средства, събрани от 130 000 различни дарители, обаче съществуват основателни подозрения, че са се върнали отново в джоба на Константин Кръстев. Само за няколко дни се появиха десетки свидетелства, че от платформата „Хелп Карма“ са надписвали фактури и са плащали нереално високи суми за лекарства,

фиктивни операции и лечения на болни

деца и възрастни.
„Една мащабна проверка на компетентните органи ще установи, че даже от официално дарените 13 милиона лева са източени около 3 милиона лв. чрез несъществуващи плащания, фалшиви разходи и надписване на сметките. Оказа се, че тарикатът Константин Кръстев е изградил истинска бизнес империя, хранеща се от състраданието и благородството на десетки хиляди българи. Този измамник трябва да бъде съден до дупка и да прекара години в затвора. Защото, освен, че открадна милиони, нанесе най-тежкия удар върху благотворителността в България. Заради него стотици почтени благотворителни каузи са обречени на неуспех – хората дълго време няма да вярват на никого“, гневят се дарители, ангажирани на добра воля с благотворителни кампании.
Кой обаче е измамникът Константин Кръстев, създател на

„благотворителната“ пирамида „Хелп Карма“.

Очиталият бездушник произхожда от заможно семейство. Неговият баща Тодор Кръстев, родом от Бургас, е бил важен фактор в архитектурата през 70-те и 80-те години на миналия век.

Тодор Кръстев

Таткото оглавява повече от 20 години Националния институт за паметниците на културата (НИПК). В епохата на комунизма именно НИПК отговаря за възстановителните и консервационните работи по всички паметници на културата в България, а директорът на института ръководи и създадената специализирана строителна организация, която ремонтира паметниците.

„В онези години от Тодор Кръстев зависеше не само реставрацията на обектите, но и разпределението на средствата за тях, както и избор на специалисти. Той колеше и бесеше, фукаше се, че е личен приятел на Людмила Живкова и си пиел кафето с нея. След 1989 г., когато отвориха досиетата, се оказа, че началникът ни е бил

доносник на ДС с псевдоним „Иван“,

спомня си дълготодишен служител в Националния институт за паметниците на културата (НИПК).

Към днешна дата бащата на измамникът Константин Кръстев е преподавател по специалността „Опазване на архитектурното наследство“ в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Проф. Кръстев е и експерт към световната организация ЮНЕСКО.

Заможният татко с ДС закваска инвестира цяло състояние в образованието на сина си. Константин завършва икономика и финанси в престижен колеж в Англия. При завръщането си в България, ненавършил още 30 години, той смело се впуска в частния бизнес. Инвестира в покупката на акции в компанията за бързи кредити „Кредисимо“, а уменията му да прави пари бързо го изстрелват до поста „изпълнителен директор“ в дружеството. Паралелно с това Константин Кръстев основава и

колекторска фирма за събиране на вземания,

която сключва договори с над 15 компании.
През лятото на 2015 г. обаче Константин Кръстев е изгонен от „Кредисимо“ след скандал между съдружниците в компанията. Неофициално се твърди, че Кръстев е спипан да отклонява средства от „Кредисимо“ – чрез свои подставени лица отпускал несъбираеми кредити и надписвал разходи на компанията. Кръстев е принуден от останалите си партньори да се раздели с фирмата, но категорично отказва да продаде останалите му около 12% акции. Така той и до ден днешен е сред миноритарните акционери в „Кредисимо“. От компанията за бързи кредити официално се разграничиха от Константин Кръстев с писмо до медиите.

Пет години по-късно Константин Кръстев ще приложи същата схема за източване на средства и в основаната от него благотворителната организация „Хелп Карма“. Нещо повече – Кръстев управлява фондацията като кредитна институция – разследването на Би Ти Ви установи, че той е отпуснал личен заем от 51 000 лева на техническия сътрудник Славчо, а през 2018 г., в първата година на съществуването на „Хелп Карма“ е раздал заеми от името на фондацията за над 300 000 лева.

„Отпускането на заеми е само една от десетките схеми, чрез които Константин Кръстев е отклонявал част от парите на дарителите. Убеден съм, че заемите са бутафорни с цел да се оправдаят отклонените пари от „Хелп Карма“ – накрая ще се окаже, че всички средства са отивали директно към Кръстев. От НАП трябва да направят детайлна ревизия на тази фондация и тогава ще лъснат кражби за милиони левове“, призовава финансист, който не пожела да бъде цитиран поименно пред „Уикенд”.

Като собственик на фондацията в обществена полза „Хелп Карма“, Константин Кръстев рязко се замогва. Сменя лъскави автомобили за стотици хиляди левове, преди тази пролет да яхне последен модел „Мерцедес“ S класа с бежов кожен салон, специално поръчана за него от завода в Германия. За отрицателно време вдига

грандиозен палат в „Драгалевци“.

Според запознати, Константин Кръстев налива над 2 милиона лева в къщата си. За да избегне неудобните въпроси, той афишира, че палатът му е построен като подарък от неговия тъст Пламен Марков. Морска къща в Созопол, вила на Пампорово, както и апетитни парцели в Бургас са видимата част от богатството на аферистът.
По груби сметки богатството на Константин Кръстев възлиза на над 10 милиона лева. Остава прокуратурата да установи колко от тези средства са откраднати от наивните дарители в платформата „Хелп Карма“ и дали моженците ще получат справедливи присъди. На първо време няма да е зле Прокуратурата да наложи запор върху над 5-те милиона лева, които стоят в тяхната сметка, преди и тези средства да бъдат нецелесъобразно усвоени.
Големият проблем обаче остава – доверието в дарителството е напълно сринато и ще отнемат месеци, дори години, преди да се възстанови.

Ралица обикаля света с
дарения за болното си
дете, купува и нов
апартамент в София

Майка на дете, страдащо от рядката болест спинална мускулна атрофия, се оказа сред главните действащи лица в аферата „Хелп Карма“. Ралица Енева, която е член на управителния съвет на мошеническата платформа за събиране на дарения, също е бъркала в „кацата с меда“.  Оказва се, че на гърба на болното си дете, хитрушата е живяла 5-звезден начин на живот, а върха на всичко е, че докато събира дарения за малкия Радо, майка й се сдобива с чисто нов апартамент в един от скъпите квартали на София!

Ралица Енева

Ралица се коалира с „Хелп Карма“ преди около година и половина, след като преди това дълго време е събирала самостоятелно средства за лечението на нейния син Радо. Според запознати, блондинката е прибирала 15 000 лв. месечна заплата за дейността си в благотворителната фондация, освен това сама е управлявала десетките хиляди левове, които са постъпвали за лечението на детето й. Смущаваща подробност е, че Ралица е повече от добре финансово обезпечена сама да плаща за лечението на детето си, но предпочита да прехвърли тази отговорност върху плещите на стотици наивни и състрадателни българи.

„Ралица беше привлечена към „Хелп Карма“ с цел да се легитимира дейността на частното дружество – в управата на организацията трябваше да има човек с болно дете, за да се извика повече съпричастност от дарителите. Тя не бе сред инициаторите на измамната схема, но набързо се приспособи към методите на работа на собственика Константин Кръстев. Двамата си паснаха чудесно и станаха тандем в измамите – нещо като модерна версия на Алиса и Базилио от „Пинокио”“, свидетелстват запознати с далаверите във фондацията.

Ралица Енева лекува сина си Радо с пари от дарения от далечната 2014 г. Тя е неизменен участник в ежегодната благотворителна инициатива „Българската Коледа“, а през декември 2018 г. даже държа прочувствена реч за дарителството в Народния театър „Иван Вазов“ след края на благотворителния спектакъл под патронажа на президента Румен Радев. От събраните средства от „Българската Коледа“ Ралица Енева е получила малко над 60 хиляди лева за лечението на сина си Радо.

Синът на Ралица се лекува в клиника в Ню Йорк, Америка, макар и в България вече да има възможност за същото експериментално лечение на спинална мускулна атрофия. Чрез платформата „Хелп Карма“ тя е съумяла да събере около 185 000 евро за лечението на детето си. Мнозина обаче се съмняват, че хитрата блондинка ползва трагедията на собствения си син, за да води 5-звезден начин на живот, харчейки парите от даренията за собствени нужди.

Ралица Енева е посетила половин дузина баровски дестинации, като неизменно отсяда в 5-звездни хотели. Майката на Радо винаги лети до Америка, купувайки самолетни билети за бизнес класа. За последно е летяла до Ню Йорк през юли 2020 г., пише „Уикенд”.

Тя се хвали, че е посетила хитови постановки на „Бродуей”, чиито билети достигат цена от 250 долара.

Тази пролет, в периода 7 -13 март, Ралица е изкарала и едноседмична баровска почивка в Маями, отсядайки в тузарския 5-звезден хотел „Хаят“. Там нощувките започват от 800 лева и достигат до 3000 лева. Родители на деца с проблеми твърдят, че майката на Радо е почивала във френския курорт Кан това лято и че подозрително често е предприемала екзотични пътувания из целия свят. Разхожда се и с чанта „Бърбъри” на стойност над 2000 лева.

„Наскоро Ралица, заедно с цялото си семейство – с мъжа си и с другите си две деца Георги и Христо, беше на едноседмична почивка в Калифорния. Това пътуване й е излязло поне 15 000 долара – с чии пари го е платила? И ако твърди, че семейството й има възможност за подобни екскурзии, защо тогава събира пари за лечението на детето си?“, гневят се десетки дарители.

Върхът на всичко обаче е, че през 2019 г. майката на Ралица Енева купува чисто нов апартамент в един от сравнително скъпите столични квартали. На 20 септември 2019 г. Илинка Николова придобива апартамент от 56 квадратни метра заедно с гараж и парцел с големина 1 105 декара на ул. „Юндола“ №3 в кв. „Редута“ – само на около 1-2 км от жилището на дъщеря си Ралица, установи справка на „Уикенд” в Имотния регистър. Според наш източник, парите за тази сделка са били предоставени от щерката-измамница, но тъй като някак би било особено неприлично тя да се сдобива с имот, докато събира средства от дарители, в ролята на купувач се явява майка й. Самата Ралица и семейството й обитават просторен мансарден апартамент на ул. „Кадемлия” в квартал „Редута”, а според нейни съседи това лято са направили грандиозен ремонт.

Събирали с измама пари за болния Георги Димитров – Джеки

Мошеникът Константин –
зет на футболна легенда

Босът на „Хелп карма“ е женен за щерката на Пламен Марков Ивелина

Измамникът Константин Кръстев, собственик на платформата за набиране на дарения „Хелп Карма“, се оказа тясно свързан с футболната легенда Пламен Марков.

Именитият полузащитник на ЦСКА и националния отбор от 80-те години на миналия век, който имаше и успешна кариера като треньор и даже бе наставник на националния отбор на България през 2008 г., е тъст на шефа на „Хелп Карма“. През 2011 г. Ивелина, голямата дъщеря на Пламен Марков, сключва брак с Константин Кръстев. Двамата имат син на 8-годишна възраст, който е кръстен на дядо си Пламен.

Ивелина също е част от екипа на „Хелп карма“ и според посветени в дейността на скандалната фондация, е прибирала тлъста заплата от 12 000 лева на месец. Казват, че благодарение на Пламен Марков, който е изключително близък с лидера на „Движение 21“ и дългогодишен БСП функционер Татяна Дончева, аферистите от „Хелп Карма“ са пуснали пипала даже в президентството.

Самият Пламен Марков, който днес е част от управата на футболния клуб ЦСКА, също се забърка в срамен скандал покрай „Хелп Карма“ и то само преди няколко месеца. Тогава Марков бе обвинен от друга футболна легенда – Георги Димитров – Джеки, че събира неправомерно пари за негово лечение, без да е бил упълномощаван от него.

На 19 април Пламен Марков стартира кампания за набиране на средства за лечението на някогашния си съотборник в ЦСКА и националния отбор чрез платформата „Хелп Карма“. В съобщението за набиране на средства чрез „Хелп Карма“ бе посочено, че Георги Димитров – Джеки има рак на дебелото черво и е претърпял операция в „София Мед“, но лечението му продължава в частна болница в Сент Етиен, Франция, където провежда серия от осем химиотерапии. Само за няколко часа чрез платформата бяха събрани над 4000 лева за Джеки.

Кампанията за набиране на средства за лечението на Георги Димитров обаче бе преустановена още на следващия ден, след като легендарния защитник публично се възмути, че се събират средства за неговото лечение във Франция. Джеки разказа, че разходите за цялото му лечение и всички химиотерапии вече са платени от ръководството на БФС.

След изявлението на Георги Димитров – Джеки, неговия „благодетел“ Пламен Марков се измъкна с обяснението, че самия Димитров e дал съгласието си за стартирането на кампанията, и то пред свидетели.

Заплатата от 80 бона
на Славчо – схема
за източване на НОИ

Аферистите от „Хелп Карма“ спестили 500 бона от осигуровки на служителите си

Гигантската заплата на техническия директор на „Хелп Карма“ Славчо Славчев, която по документи в определени месеци е достигала и до 80 хиляди лева, е ключът към бъдещата осъдителна присъда на собственика на фондацията Константин Кръстев.

Компютърният специалист Славчо сам призна в ефира на Би Ти Ви, че е получавал огромни възнаграждения за труда си в „Хелп Карма“ и че даже е взел заем от 50 000 лева от фондацията, за да си купи апартамент. След като аферата гръмна, босът Константин Кръстев, а не „златният Славчо“ възстанови заемът от 50 бона. Защо ли, при положение, че компютърния специалист е прибрал общо 773 000 лева под формата на заплати за последните 2 години, откакто работи в „Хелп Карма“.

Запознати с аферата са категорични, че Славчо Славчев е използван със съгласието си в схема за източване на Националния осигурителен институт (НОИ). За да си спести плащането на осигуровки на IT специалисти, собственикът на „Хелп Карма“ е плащал сумите само към един човек – Славчо, който от своя страна е преразпределял пачките към другите служители. По този начин от фондацията са си спестили плащането на около 500 хиляди лева от осигуровки.
„Прокуратурата трябва да разпита всички служители на „Хелп Карма“ и така лесно ще стигне до истината. Източването на НОИ от заплати е само една от далаверите, които е въртял Константин Кръстев, но тази схема най-лесно може да бъде доказана“, коментират финансови експерти.

Според думите им е напълно възможно по-голяма част заплатата на Славчо да е отивала у афериста Константин Кръстев. Като собственик на фондация с обществена полза той не плаща данъци за дейността на „Хелп Карма“ и няма право на разпределение на дивиденти. За да заобиколи закона, Кръстев е надписвал яко заплати, за да сложи в джоба си част от парите от дарения.

„Лекотата, с която шефовете на „Хелп Карма“ са въртели далавери и са нарушавали закона, е смайваща и показва, че всички в тази фондация нямат никакви морални задръжки. Тези бандити вече трябваше да са арестувани“, гневят се хиляди наивници, дарявали пари за благотворителност чрез платформата „Хелп Карма“.

И децата на
Милен Цветков
обложени с 5%
комисионна

За една и съща дейност конкурентна фондация изхарчила 10 пъти по-малко от „Хелп Карма“

„Хелп Карма“ съвсем не са единствените благотворители, прибиращи комисионни от дарения. Абсолютно всички платформи за набиране на средства за благородни каузи облагат с такса, варираща между 5 и 7% всеки, който дарява. Понякога, когато става въпрос за голяма сума, процента е по-малък – около 3,5%.

Проверка на „Уикенд“ установи, че всички организации са посочили съвестно, че средствата от прибираните такси се използват за поддръжката на онлайн платформите, офиса, от който се извършва дейността, заплатите на служителите, комуникации с потребителите, верификация на изнесените данни и плащане на банкови такси.
От справка с отчета за 2019 г. на най-старата и популярна платформа за дарения в България DMS (Дари онлайн сега) става ясно, че през отминалата година благотворителната организация е похарчила 76 302 лева за техническото обслужване и поддръжка на сайта и на системата с телефонен номер 17 777, чрез която дарители пускат есемеси. За почти същата дейност от „Хелп Карма“ са профукали 10 пъти повече – общо 780 000 лева за 2019 г.

„Показателно е, че разходите на DMS за поддръжката на платформата им са над 10 пъти по-малко от тези на „Хелп Карма“. Само от това „перо“ аферистите са отклонявали по над 500 хиляди лева годишно“, анализират финанситите огромната разлика в разходите по техническата поддръжка.

Комисионна от 5% от стойността на всяко дарение удържа и „Платформата“ – интернет инструментът за набиране на дарения, зад който стоят уважаваните благотворители от фондация „Бикоуз“. До този момент през тях са минали 2 милиона лева от дарения само за 2020 г. Това означава, че „Платформата” е получила комисионна в размер на около 100 000 лева за изминалите 10 месеца – справедлива сума, с която се издържа дейността на организацията.

Сред най-успешните благотворителни кампании на „Платформата“ бе тази по набирането на средства за децата на журналиста Милен Цветков, загинал на 19 април в свирепа автомобилна катастрофа. Само ден след трагедията Илияна Николова от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ започна да набира чрез „Платформата“ дарения за наследниците на журналиста. Именно това е и най-спорната дарителска акция на „Платформата” от гледна точка на съмненията дали всъщност е било необходимо да се събират пари за децата на трагично загиналия журналист, след като те са били достатъчно добре обезпечени.

„Милен Цветков оставя две деца, едното на 8 години. Целта на кампанията е да осигури средства на децата за тяхното образование, грижа и подкрепа, която баща им при други обстоятелства би им осигурил“, бе мотивът, с който организаторите на кампанията успяха да съберат 187 135 лева от дарения. От сайта „Платформата“ става ясно, че парите от даренията са преведени към управляваната от Илияна Николова фондация „Работилница за гражданска инициатива“ и от тях са удържани 5%. Голямата дъщеря на Милен Цветков – Калина, е на 24 години и отдавна е завършила престижно училище в Хага, а и работи като юрист в европейски държави, така че със сигурност има стабилни доходи. Малкият Боян пък живее с майка си Ивета в нейно собствено жилище. Освен това наследниците на Цветков ще получат висока сума като премия от застрахователната компания, а и могат да претендират за сериозно обезщетение като частни ищци срещу убиеца на баща си.

До този момент не е известно по какъв начин ще бъдат изразходвани събраните близо 200 хиляди лева за децата на популярния телевизионер. Едно обаче е сигурно – от тях вече са удържани 5%, или око 10 000 лева.

narod.bg

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://svobodnoslovo.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!