Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проф. Петко Салчев, НЗОК: 17-25 лв. е доставната цена на PCR тестовете

.
Проф. Петко Салчев

Доставната цена на един PCR e между 17 и 25 лева. НЗОК заплаща тестовете на 60 лева, а лабораториите сами имат право да определят своите цени. Цената, която плаща Касата е договорена цена, а не реалната цена.

Това заяви  шефът на Националната здравно-осигурителна каза Проф. Петко Салчев в предаването "Лице в лице" по бТВ. И министърът не може да реши този въпрос, защото лабораториите сами определят цената, а договорената с нас цена е фиксирана, допълни той.

По думите му Касата имаме задължението да заплащам здравните услуги. След като е готов и организацията за направленията за PСR  тестове и те ще бъдат изплащани.

Пациентите ще получават се уникален номер на направлението си от личния лекар, с който ще могат във всяка от лабораториите да извърши изследването си. Без лимит са личните лекари. За пациентите има 11 критерии, от които поне 2 трябва да са покрити, за да се издаде такова направление. Това е преценка на личния лекар, каза още шефът на НЗОК.

"Общопрактикуващите лекари могат и без PСR тест да помогнат на пациентите си. Клиничната кантина не зависи от теста, той само констатира. И за грипа няма конкретно лечение. При наличието на симптоми личните лекари трябва да лекуват пациентите си.

Стигматизацията за коронавуриса и стигматизацията, че ако нямате PСR тест нещо ще се случи трябва да спре. Нито един тест няма 100 % сигурност.

Лекарите да лекуват от остра вирусна инфекция. Ако има пневмония за това също има пътека. Това важи за всяка пневмония, която е констатирана с PСR тест.

Проф. Салчев бе категоричен, че в болниците не изискват задължително тест за да приемат пациент.  По думите му в болниците трябва да ви направят консултация и да преценят дали има нужда от тест.

НЗОК има роля и функция да закупува определени стоки и услуги в определени количества.

1200 лв. е определената цена на клиничната пътека. Ако човек в тежко състояние и се наложи да попадне в интензивно отделение там се плаща по 780 лв. на ден. Не може да се говори за цена, а трябва да се има предвид състоянието на човека, поясни проф. Салчев.

Той бе категоричен, че няма нито едно оплакване, от лечебно заведение че не си е получило парите. Лекарите, които не са ангажирани с лечение на пациенти с вируса също получават заплатите си, въпреки намаления обем работа. Ако не се достигне определен обем от дейност Касата плаща, за да не бъде затворено определено лечебно заведение, поясни още експертът. 

Относно лечението на пациенти в чужбина проф. Салчев заяви, че от началото година са изплатени над 14 млн. за лечение на деца и възрастни, които са имали нужда от лечение в чужбина. По думите му звеното в Касата, което отговаря за лечението в чужбина работи по следния начин: Лицето, което има нужда подава заявление, това заявлението се разглежда от външни експерти, взима се съответната оферта от чужбина и се покриват разходите.

Стига парламента да приеме предложението на министъра, всяко лечебно заведение, което откаже да изпълни заповедта на директора на РЗИ няма да има право да подпише договор с Касата.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://frognews.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!