Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Румен Радев за това, дали ще прави партия: Зависи от обстоятелствата. Някои искат да се забрави за шкафчетата

Не трябва дебатът за коронавируса да се политизира. Трябва да търсим дебат с експертност с устойчиви решения, които да работя. Това трудно се отдава на правителството. Пропуските ни струват скъпо. Трябва да сведем до минимум некомпетентно политическо вмешателство. След самодоволните брифинги на властта, хората изгубиха вяра. Това каза президентът Румен Радев по БНТ. На въпрос дали ще прави партия, той каза: ”Зависи от обстоятелствата. Много са факторите”.

Въпреки призивите за подготовка /бел. ред. за коронавируса/, това не се случи. Има растеж на болни и починали. Медици, които работят отвъд предела на възможностите. Правителството бяга след кризата и ръси пари на посоки. Но ефект не се вижда. В тази ситуация развитието на кризата ще зависи от хората, отколкото от правителството. Медиците заслужават всички социални и битови условия. Ако сме отговорни, ще преодолеем вируса, въпреки хаоса. 

Ние имаме над 8000 хиляди теста. Въпреки много внушения, отправих призиви към хората. Провеждах разговори, призовавах към търсене на баланс. Призовах за изграждане на система за временна и всеобхватна информация. Настоях да се хващат огнищата. Ако нямаме надеждна информация, ние не можем да управляваме процеса. Повтарянето на една лъжа 100 пъти не помага. Аз не иронизирам вируса, а тези, които се опитаха да го политизират. 

Не съм против грижата а хората, а срещу лицемерието и евтиния популизъм. Срещу разходването на средства при липса на прозрачност. През пролетта имаше частични мерки, а много хора задлъжняха, бизнеси фалираха, медицински специалисти напуснаха системата.  Бюджетът забрави лекари и полицаи. 

Вие прочетохте ли доклада на МВФ? Положително е да се помага, това го апелирам от самото начало.  Но ние не можем да не мислим за перспективата, какво наследство ще оставим сред това правителство. В доклада премиерът пропусна., че прогнозата за 4 процента спад през април, ще бъде много по-голям. 

Как ще преведете, че големият проблем е със задълбочаване на неравенствата и бедността. Ние сме на първо място. Казва се в доклада, че трябва да има борба с корупцията и достъп до качествено образование. Не може една цифра да измерва потенциала на икономиката. Следващите правителства няма да могат да покриват тези разходи. Трябва да има ясен план за реформа. 

Не аз, а хилядите българи у нас и зад граница поискаха предсрочни избори. Сондажите показаха, че те са мнозинство. Тежко е да се поеме наследството на Борисов, защото е съпътствано с тежки поражения върху държавността. Означава ли за Борисов нещо парламента?! Ние имаме обратната ситуация-премиерът контролира парламента. 

Естония:

Никога досега не съм имал положителен тест за ковид. И сега съм добре. Всички внушения, че пръскам зараза, са израз на безсилие. Получих кратък есемес, че ген. Петров е с ковид. Има орган, който налага карантина. Когато РЗИ ми връчи документ, аз изпълних всички нареждания. Естонската страна не ми е прекратила визитата. На какво основание да го направя. Става въпрос за контакт от няколко минутен рапорт. Аз съм в контакт с хиляди хора. Спазвам стриктно всички мерки за дезинфекция. Някой побърза да направи скандал с бързо информиране на естонската страна, но забравиха да информират РЗИ. 

Защо не бе уведомена РЗИ, контактното лице посочва свиете контакти. Те са орган, който решава дали да има или да няма карантина. Моралът на президента е в спазването на закона. Всички режисирани скандали потънаха. Тук не само не само, че не се режат руски тръби, а с нашите пари правителството изгражда тръба при 90 процента резервиран капацитет. 

Настоявам в преговорната рамка със Северна Македония да се открие отделна глава, където да има всички критерии за добросъседство. 

Причината да се разделя с г-н Калоян Методиев не е празненството на социалистите. Има хора във властта, които искат да разбият единството на левицата. Пожелах на Корнелия Нинова бързо оздравяване. Освобождаването  на Калоян Методиев е резултат от общата оценка за неговата работа. 

Моята партия е партията на почтените българи, демократи и родолюбци. Този режим е компрометиран, че трябва да си върнем закона и справедливостта. 

На въпрос дали ще прави партия, той каза: Зависи от обстоятелствата. Много са факторите-време, обстоятелства, много неща.  Това зависи от факторите. Аз трудно се ядосвам, професията ме е научила да потискам гнева. 

Вижте Тръмп, вижте Клинтън, много има, които стискат юмрук. Стиснатият юмрук е знак на обединение срещу мафиотизираната държава. Здравеопазването се превърна в тържище. Лекари и сестри изтичат в чужбина. 

Някои искат да се забрави за шкафчетата. Трябва да се смени порочния модел на управление. Управлението на Борисов захрани още по-мощно задкулисието. Изсмуква огромни публични ресурси и укрепва още повече своята задкулисна власт. Трябва да се работи за реална промяна, честни избори, за утвърждаване на върховенството на правото. За демонтаж на олигархичните системи, за изграждане на механизми за прозрачност, отчет. Обществото има амбиция и възможност да се справи с тази дълбока криза. 

Трябва да има обединени около принципи, а не обединение около принципи на корупционния комфорт. Всички управленски инструменти за управление на пандемията са в правителството. Не правя КСНС заради невъзможност да се изгради още по-голямо доверие и заради липса на информация. Няма едно становище, , което да поето като ангажимент и изпълнено. 

Вие виждате-по телевизиите се показва светът на обещанията и заклинанията, че всичко има. След това вашите репортери показват действителността.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://frognews.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!