Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Финансистът Румен Гълъбинов пред Lupa.bg: НОИ реже с 20% парите на бъдещите пенсионери

Финансистът Румен Гълъбинов пред Lupa.bg: НОИ реже с 20% парите на бъдещите пенсионери

В Кодекса за социалното осигуряване може да се направи изменение, с което  да се въведат индивидуални партиди и лични сметки на осигурените в НОИ. Това ще е един вид равнопоставеност с личните сметки в универсалните и професионалните пенсионни фондове. След това трябва да се продължи по-нататък. Например, НОИ да поеме ангажимента да инвестира тези средства, защото ако те просто само се водят по лични сметки, а продължават да се изразходват по същия начин, както сега, пак няма да има никаква осезателна разлика. Това заяви пред Lupa.bg финансистът Румен Гълъбинов по повод промените в Кодекса за социално осигуряване.

„След като се инвестират тези средства, трябва да се отчита доходност по тях. Институтът да се контролира как инвестира, каква е доходността, и дали тя е сравнима с постигнатата от фондовете за допълнително осигуряване. Кой сега контролира НОИ? Хората трябва да могат да получават и извлечения за техните сметки, както сега получават от фондовете. При това, неведнъж годишно, а по-често, например, на тримесечие“, препоръчва финансистът.

Изплащането на втората пенсия включва намаляване на големия коефициент на редукция на първата пенсия на родените след 01-01-1960 г. „Коефициентът трябва да е индивидуален, по индивидуални партиди и да съответства на дела на внесените осигуровки в НОИ. Сега е дефинирана много голяма редукция на пенсията от НОИ с над 20%, като така несправедливо са ощетени бъдещите пенсионери“, смята финансистът.

У нас се обсъждат три варианта как да се осъществи допълнителното осигуряване: пожизнена пенсия, разсрочена пенсия, плащане наведнъж. Разбира се, и в трите варианта има условия и усложнения. „Дебатът се води на фона на тревожната тенденция, че България е най-бързо обезлюдяващата се държава в света – това товари работещите на фона на увеличаващия се брой пенсионери. Също така не се е случило увеличение на осигурителната вноска – т.е. заложените величини не са оправдали допусканията в изграждането на този модел“, посочи Гълъбинов.

 Има възможност пенсионните фондове да могат да инвестират в по-високодоходни инструменти, може да има оптимизация и от разходната част – но в никакъв случай не е в наш интерес парите от втория стълб да намаляват, вместо да се увеличават.

„За голяма част от хората ще има смисъл да продължат с втората пенсия, а другата половина – не, понеже няма да има натрупани достатъчно пари. Това идва от компромисите, които са правени в модела за изчисления, като заложеното увеличаване на минималната работна заплата, както и увеличаване на броя на хората, които ще внасят осигуровки и то върху реалните си доходи, а в момента има много хора, които не се осигуряват или се осигуряват само на минимума“, обясни експертът.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://lupa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!