Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Lupa.bg: Нинова става премиер след сделка с Борисов

Ако на Корнелия Нинова не й мине котка път, догодина напролет може и да се види като премиер. Според мълвата на "Позитано"20 лидерката на БСП е влязла в крепка задкулисна дружба с Бойко Борисов и е на няколко крачки от реализацията на своята фикс идея – да влезе на „Дондуков” 1 като министър-председател. 

Как обаче може да се реализира това? Планът между Нинова и Борисов бил начертан отдавна, довериха пред Lupa.bg от обкръжението на соцлидерката. 

Нейният ангажимент включвал това да крепи статуквото и да не допуска разпад на Народното събрание до провеждането на редовните парламентарни избори в края на март 2021 г.

Нинова точно това и направи – не се възползва от протестите, неглижира ролята си на опозиция – и всичко това под претекст, че БСП първо трябва да се справи с вътрешнопартийните си проблеми. 

Така, след вота през пролетта, Корнелия Нинова щяла да бъде издигната за министър-председател на едно „Правителство на националното съгласие”. Или на „националното спасение” – формулировката била по избор. 

Според очакванията на социолозите след следващите избори нито една парламентарна група няма да може да състави кабинет самостоятелно или дори в комбина с друга – евентуалната коалиция трябвало да е поне трипартийна. Всичко това работело в полза на плана между Корнелия и Борисов.

За да сбъдне политическата си мечта обаче, Нинова трябвало да изпълни още едно условие – да издигне за кандидат-президент фигура, различна от Румен Радев. Това, според слуховете, поискал Борисов от нея. 

Това на практика ще разцепи червените гласове на две и ще осигури зелена светлина за победата на Бойко Борисов – който от своя страна вече искал да се оттегли в далеч по-спокойната сграда на „Дондуков” 2. И със сигурност най-после щял да се кандидатира за президент. 

Този сценарий удовлетворявал напълно двете най-популярни фигури на политическата ни сцена - точно като в поговорката "И вълкът сит, и агнето цяло". От "Позитано" 20 обаче намекнаха, че Корнелия Нинова изпускала една много важна подробност - че тази нейна фикция щяла да я закопае, защото и последните й верни хора в БСП щели да се извърнат от нея.  

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://lupa.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!