Следвайте "Буднаера" в Телеграм

НАП спи за милиони лв. измама на ХелпКарма и офшорните акции от Credissimo на шефа й: заради близостта с ГЕРБ ли?

НАП, която преследва хиляди малки фирми, когато заради кризата закъснеят с някой ден да внесат 1000 лв. данък, 2 години – защо ли – проспива злоупотребите на ХелпКарма, които са били ясни и очевидни за всички, които са във властта и са имали достъп до оборотите й: 21 млн. лв. приходи, 113 млн. разходи и 8 млн. разлика (5 млн. лв. налични). Наясно са били и с осигурителната измама, разкрита от ексдепутата и ексзам.-финансов министър с ресор НАП Георги Кадиев: един се е осигурявал на супервисока заплата, за да се възползва от максималния осигурителен праг и вместо върху 30-50-80 000 лв., от които 27% са данъци и осигуровки, те са се правили върху въпросния праг, който преди беше 2400, стана 2600 лв. и ще бъде 3000 лв. Разликата е в десетки хиляди лева ощетяване на хазната и НОИ всеки месец. И така 2 години.

Дали данъчните са си затваряли очите заради застъпничеството, демонстрирано и декларирано дори в Европарламента лично от евродепутатката на ГЕРБ Ева Майдел? Това не е ясно.

Не е ясно също защо не са дали поне сигнал до службите, че има възможност дори за нарушаване на още по-опасни от данъчните и осигурителните закони. Атанас Чобанов от Биволъ например написа: „Индиректно ще рече, че шефът на ХелпКарма притежава акции в Кредисимо през малтийска офшорка, но този факт не е деклариран по ЗМИП”. Какво се крие зад абревиатурата? Закон за Мерките срещу Изпиране на Пари.

За какво иде реч?

Раздавачът на бързи кредити Credissimo първо отрече яростно, а след това беше принуден да признае, че акционер в него е шефът на ХелпКарма Константин Кръстев. За да не разкрие истината докрай и да намесва Малта, морето и неговите офшорни хора,  Credissimo определя участието на Кръстев в бързо кредитиращата фирма като „индиректно”. Пък и процентът не бил голям. И на Ковачки процентът в Общинска банка беше 3 пъти по-малък от дела на общината, пък управляваше като едноличен господар финансовата институция – даже в нейната централа най-големият кабинет беше неговият и там приемаше посетители.
 Credissimo прибегна до опровергаването на собствената си фалшива информация, за да се оправдае и по друг повод – че не управлява платформата за дарения ХелпКарма, която беше разкрита от бТВ за огромни злоупотреби. Включително – отчетени разходи за стотици хиляди лева на операции, които са извършени напълно безплатно.
Тази измама и в чии джобове са потънали парите също трябва да се разследва от НАП, а ако са потънали в офшорка – и от ДАНС и другите ни тайни служби. Цитираме 1 към 1 оправданието на Credissimo:
„Кредитната компания Кредисимо не управлява платформата за дарения ХелпКарма (HelpKarma) и не е използвала нейни пари за оперативната си дейност. Притежаваните от г-н Константин Кръстев индиректно акции в Кредисимо ЕАД са малък процент, не дават възможност за контрол на Кредисимо ЕАД или негови дъщерни дружества”.
Кой ще повярва на това обаче, дори да е истина, след като първата позиция на раздавача на бързи кредити гласеше:
„В серията репортажи на бТВ, излъчени на 06.11.2020 г. и на 07.11.2020 г. за платформата HelpKarma и г-н Константин Кръстев се правят необосновани, непроверени и неверни внушения за взаимовръзки между Кредисимо ЕАД и HelpKarma”.
Между другото, в оправдателното съобщение хем се твърди, че Кръстев няма нищо общо с Credissimo от 2015 г., хем че е бил член на неговия борд – управляващия му орган, чак до 2019 г., тоест по времето, когато ХелпКарма е извършвала огромните си измами:
 „Същият не представлява Кредисимо ЕАД от 20.08.2015 г., когато е прекратил активното си участие в оперативните дейности на дружеството. Считано от 25.05.2015 г. г-н Кръстев е излезнал от управлението и собствеността на колектроско дружество, в което е имал общо участие с част от непреките акционери в Кредисимо ЕАД. Участието в Съвета на директорите на Кредисимо ЕАД е прекратено на 28.05.2019 г., което може да се провери в Търговския регистър. Притежаваните от г-н Константин Кръстев индиректно акции в Кредисимо ЕАД са малък процент, не дават възможност за контрол на Кредисимо ЕАД или негови дъщерни дружества”.
Най-хубавото е, че Credissimo, на чиято надеждност в комуникирането на елементарни факти за неговото собствено управление, доказано не може да се разчита след тези съобщения, заплашва бТВ със съд:
„Моля да имате предвид, че въпреки уважението ни към бТВ, Кредисимо ЕАД няма да се поколебае да потърси правата си по съдебен ред при незаконосъобразно уронване на престижа и репутацията на компанията, утвърдени с години усилен и честен труд”.
Не е лошо НАП да провери кое от изнесеното от  Credissimo е вярно, след като се натрупват толкова много неистини, как всъщност стоят нещата с отношенията между Credissimo и ХелпКарма касово и дали няма и други притеснителни факти в тяхната работа от чисто финансова гледна точка? дали, освен дарителите, не са измамени и всички български данъкоплатци? При това с милионни суми.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://19min.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!