Следвайте "Буднаера" в Телеграм

За 6 години Борисов докара на България 20 млрд. дълг, защо не е в затвора?

БСП се обяви против предложения държавен бюджет по две причини и те бяха посочени от народния представител от Парламентарната група на „БСП за България“ Явор Божанков по време на участието му в ефира на БНТ.

„Първата група причини са чисто процедурни, втората – по същество“, посочи депутатът и разясни: „По-малко от 24 часа след разглеждане от съответните комисии, бюджетът вече беше в зала. Навсякъде в цивилизования свят държавният бюджет се разглежда детайлно, подробно и неговото приемане не е въпрос на един ден в парламента“, възмути се Божанков.

„Важното в днешния ден е дали Борисов ни предлага бюджет, който ще преведе нацията ни през един изключително труден момент или ни предлага бюджет, който ни води към избори. Според нас той ни води към най-скъпите избори в България…“ Това заяви народният представител от БСП Явор Божанков пред БНТ по повод спешното и неочаквано вкарване днес на бюджета за 2021 г. за гласуване в парламентарния дневен ред.

Скандално е според социалиста, че след напускането на парламентарната зала от групата на БСП, решенията са били взети от 75 депутати. „Нашето отсъствие от залата, бойкотирането на кворума, не е просто решение или някаква математическа задача. Той е израз на дълбока политическа и последователна позиция“, обясни Божанков и изреди мотивите защо БСП не подкрепя провеждането на заседания в парламента: „ГЕРБ приемат скандални, лобистки закони. Ако говорим за важни политики – да, ще осигурим кворум, но ГЕРБ показват, че са безотговорни в тази ситуация“.

От БСП са били прави – това подчерта депутатът и конкретизира: „Този парламент е изчерпан, изпълнителната власт не зачита неговия авторитет и начинът, по който се опитват да прокарат бюджета – на тъмно и без обсъждане, доказва точно това“.
Божанков скрепи думите си с факти: „Показва го социологията, показва го и всяко едно проучване, но вече го показва и математиката в залата. Те просто нямат мнозинство да работят, въпреки “напазаруваните“ народни представители, които се отделиха от нашата група“.
Той даде пример с изразходването на повече пари в нереформирани системи – една от тях е здравеопазването. При него частните болници закупуват едно лекарство седем пъти по-скъпо от държавните. „Това не е реформирано, но се хвалят, че дават повече пари, и така повече пари изтичат от системата. Борисов обича да казва “давам“, но в случая той “взима“. Ние нямаме нищо против дясна партия да провежда леви политики, но проблемът с Борисов е, че той сведе социалната политика до един примитивен популизъм“, коментира още той

За социалиста 50 лева на пенсионер до изборите е чиста подигравка и трябва цялостно преизчисление на пенсиите.
„Четири милиарда лева и половина дефицит има в този бюджет, той трябва да се покрива. Само 3 млрд. са предвидени за мерки срещу кризата. Дори военните разходи са замаскирани като инвестиции. Ако този бюджет е прокризисен, той ще вкара България в изключително голям проблем, точно защото реформи няма. Той е по-вреден и от стария. Това бюджет по време на избори ли е или бюджет по време на криза?“, попита Божанков.
Според народния представител дори и този бюджет да не бъде приет, може да се работи с бюджета от миналата година, и разлика няма да има. „От 2014 до 2020 Борисов е докарал на България 20 млрд. дълг“, заяви Божанков. По думите му никой за последните 30 години не е успял да постигне такъв резултат.

„Според нас мнението на г-н Ананиев няма никакво значение в това правителство, защото тук решенията се взимат от Бойко Борисов. Всички министри в кабинета на Борисов са безгласни букви. Този бюджет трябваше да е насочен с реални параметри към следващата година. ГЕРБ предвиждат една розова 2021, в която икономиката щяла да се възстанови – това няма да стане. Затова трябват стимули за производството, за реалната икономика. Нашите предложения и алтернативен бюджет ще бъдат предложени между първо и второ четене“, обясни депутатът от БСП.

На въпрос от водещия дали по време на криза се правят реформи, Явор Божанков отговори така: „Разбира се, особено през държавния бюджет, и особено, когато трябва да подготвяш държавата за криза. Ковид не докара проблемите, той просто ги направи явни. Той показа къде са слабите звена и показа най-лошото лице на системата“, твърдо заяви той.

Източник: „Епицентър“

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://narod.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!