Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нарече ли Томислав Дончев Бойко Борисов идиот? Премиерът пак се подиграва с пенсионерите

Пресфото-БТА снимка: Георги Ангелов (ПК)

2 години след като обеща да няма ощетени, ГЕРБ се отметна и отново ограничи правото на избор на пенсионна формула

За своите 11 години управление ГЕРБ произведе една истински добра новина за пенсиите – че ще върне в справедливи граници намалението на основната пенсия за хората, които се осигуряват в универсален фонд. Всичко останало е непрекъснато затягащи се условия за пенсия, растяща осигурителна тежест (вноската за пенсия бе повишена с 2 процентни пункта без срещу това да стоят повече осигурителни права), замразени обезщетения и мизерно осъвременяване на пенсиите, както и ликвидиране на справедливостта в системата благодарение на некадърни управленски решения, водени от единствения възможен мотив за тези управляващи – политическата изгода.

На този фон решението коефициентът на редукция за хората с две пенсии да падне под 10% беше повече от неочаквано (предстои да видим дали наистина ще бъде под 10%, тъй като в промените просто е записано включването на държавата като осигурител за годините, в които покриваше 12% от осигуровката за пенсия). Очакван беше само начинът, по който то се промуши – след като бюджетът вече бе утвърден от надзорния съвет на НОИ. Така едва тези дни при публикуването на проекта в Народното събрание се видя, че покрай втората пенсия е вмъкната една съвсем невзрачна промяна, която за част от бъдещите пенсионери ще има съвсем забележими последици – правото на избор на старата формула за пенсия се прекратява преждевременно в края на 2021 г., вместо да важи и през 2022 г. С други думи, изборът на три най-добри години стаж преди 1997 г. окончателно отива в историята след една година. Обяснението за това е съвсем лаконично – действието на това право се съкращава „във връзка с предложените промени“, касаещи втората пенсия.

Връзка между двете неща няма освен в бакалските сметки на някой чиновник

– през 2021 и 2022 г. с две пенсии ще се пенсионират основно жени, а мъжете ще трябва да чакат, тъй като за тях пенсионната възраст е по-висока.

В петък, изпреварвайки обсъжданията на бюджетните закони, БСП предизвика дебат за пенсиите в пленарна зала. В него социалният министър се задоволи само да цитира мотивите към бюджета на държавното обществено осигуряване, а на въпрос защо отнемат правото на избор на хората, които ще се пенсионират през 2022 г., обясни, че това решение не е ощетяващо за хората, а по-благоприятно. И в подкрепа на това цитира данни, според които новата формула е изгодна за 2/3 от новите пенсионери.

Сачева обича да гледа отвисоко публичния живот у нас, но в случая се излага

да рецитира наизуст нахалните обяснения,

с които НОИ се съпротивляваше до последно на правото на избор на пенсионна формула. НОИ продължава да твърди, че „отпадането на трите най-добри години от формулата е по-благоприятно за бъдещите пенсионери“. Статия с такова заглавие ще откриете в един от информационните бюлетини на института от тази година. По абсурден начин цялото опровержение, което е необходимо на това твърдение, се съдържа в самата статия – в нея пише, че отпадането на трите най-добри години е било благоприятно САМО за 2/3 от пенсионерите.

32 410 българи получават по-висока пенсия, благодарение на правото да изберат тя да бъде изчислена по старата формула с включване на трите най-благоприятни години стаж преди 1997 г. Това е над една трета (35.7%) от хората с начална дата на пенсията за трудова дейност от 31 декември 2018 г. до 30 юни 2020. Средното увеличение на индивидуалния коефициент на тези 32 410 възрастни е 15.3% спрямо това, което щеше да бъде по новата методика, в която се взема предвид стажът от 2000 г. нататък.

Правото на избор, дадено преди година за срок до 2023 г., е точно това – право на всеки пенсионер да направи информиран избор по коя формула да се изчисли пенсията му. То не ощетява пенсионерите, за които новата формула е по-добра, но защитава пенсионерите, за които старата формула ще донесе по-висока пенсия. С други думи, това е благоприятното решение не за 2/3 от бъдещите пенсионери, а за всеки един от тях.

Затова това право на избор би следвало да е неотменимо

и миналата година такива уверения раздаваха и от ГЕРБ.

Не знаем колко милиони влязоха в джоба на хората, вместо държавната машина да си ги прибере. Според проектобюджета на ДОО от 2019 г. до 2023 г. правото на избор струва 30 млн. лв. Предполага се, че с годините старата формула ще е изгодна за все по-малко пенсионери (хората, които се възползваха от нея през 2019 г. са в пъти повече от тези през т.г. – 31 447 през 2019 г. спрямо 963 души през първата половина на 2020 г., макар че данните за т.г. не са окончателни). Но заради лекотата, с която ГЕРБ отново посяга на техните права, следва да припомним какво говореха главните фактори в управлението преди година и половина. И както те обичат да питат, да ги питаме кога лъжат – тогава или сега?

Борисов: „Няма да има нито един ощетен пенсионер“

Зачеркнатият стаж отпреди 1997 г. бе една от много неприятни изненади в бюджета на ДОО за 2019 г. наред с отмяната на отпадането на тавана за новите пенсии, вдигането на максималния осигурителен доход без предупреждение, отказа от плавно увеличение на тежестта на всяка година стаж и др. Тогавашният социален министър Бисер Петков обясни, че решили да махнат трите най-добри години заради предстоящото отпадане на тавана за новите пенсии. Таванът обаче беше запазен, а трите години – все пак махнати. Това предизвика социално недоволство и в типичен стил Борисов разпореди да няма нито един ощетен. Обещанието изтрая само 19 месеца! Отмятането, разбира се, напълно се вписва в обичайния начин на управление на този премиер.

Дончев: „Греши този, който смята, че сред нас има идиот“

„Греши този, който мисли, че сред нас има идиот, който заради икономия от 9 млн. лв. би допуснал подобно нещо. Няма да има намаляване на пенсията на нито един български пенсионер“, заяви тогава вицепремиерът Томислав Дончев. В светлината на случващото се сега, сгрешилите май ще се окажат прави. Защото в проекта черно на бяло промяната се обвързва с промените за втората пенсия. Явно все пак в ГЕРБ има идиот, който смята, че шепа ощетени пенсионери са пренебрежимо малък страничен ефект.

Светлана Ангелова: „Изборът ще гарантира справедливост“

„Приемането на законопроекта ще осигури максимална защита на осигурителните права на лицата, поради което ползите от приемането му са по-големи от необходимите допълнителни разходи. Приемането на допълненията в Кодекса за социално осигуряване ще има положителен ефект за всички заинтересовани групи. Лицата ще имат право на избор, което ще гарантира в максимална степен справедливост и защита на техните осигурителни права – няма да има ощетени или с отнети осигурителни права лица“, сочеха депутатът Светлана Ангелова и колегите й от ГЕРБ в мотивите към промяната. Една година по-късно ГЕРБ доказва, че справедливостта и осигурителните права за нея са просто празни приказки – днес са важни, утре – ни най-малко.

Автор: Диляна Димитрова

Източник: „СЕГА“

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://narod.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!