Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Нещата са извън контрол". ВСС подкрепя съдебна ваканция до края на 2020 заради пандемията

Мнозинството в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) подкрепи във вторник предложение на депутата от ГЕРБ Красимир Ципов и негови колеги в България да бъде обявена извънредна съдебна ваканция от 15 ноември до 31 декември, включително. Това предвижда промяна на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, внесена в парламента между първо и второ четене, която предстои да бъде гласувана тази седмица.

Според идеята на Ципов делата, които бъдат отложени в рамките на съдебната ваканция, трябва да бъдат насрочени за разглеждане за не по-късно от 15 юли 2021 г. Предложението беше пратено на Съдийската колегия на ВСС за предварително становище, въпреки че такава съгласувателна процедура не съществува. Членовете на колегията все пак решиха да го гласуват заради втората вълна от разпространение на пандемията от COVID-19.

Писма от десетина съдилища в страната

През последната седмица ВСС получи писма от десетина съдебни ръководители, в които се настояваше кадровиците да дадат указания как да се действа при нарастване на броя на заразените от коронавирус сред съдии и съдебни служители. Основният призив на някои от председателите на съдилища в страната беше да могат сами да взимат решение за затваряне на съдебните сгради за 14 дни и отлагане на дела при наличие на твърде много положителни PCR тестове.

Подобни писма бяха изпратени от окръжните съдилища в Русе, Шумен и Благоевград, както и от районните съдилища в Шумен, Велики Преслав, Нови пазар и Панагюрище. Конкретни данни за заболеваемостта бяха предоставени от Специализирания наказателен съд и Върховния административен съд (ВАС).

Ситуацията в специализираните съдилища

Според справката на спецсъда към вторник там са установени трима съдии и десетима съдебни служители с коронавирус. Предприети са допълнителни ограничения на присъственото подаване на документи в деловодството и справките, от ръководството на спецсъда се опасяват, че тези мерки няма да са достатъчни.

По информация на Апелативния специализиран наказателен съд, поискана от Свободна Европа, към понеделник там са били установени като заболели от COVID-19 двама магистрати и един съдебен служител, но няма издадени предписания за карантина на контактни лица.

„В съда е създадена необходимата организация и се правят PCR тестове на всички при установяване на заразен с коронавирусна инфекция. Всички помещения на съда – кабинети на магистрати и служители, съдебни зали и коридори се дезинфекцират ежедневно, през не повече от 2 часа, а съдебните зали – и след приключване на всяко съдебно заседание. Наред с това се извършва пълна дезинфекция на всички помещения на съда, след установяване на заразен с коронавирусна инфекция“, заявяват от апелативния спецсъд.

8% от административните съдии са болни или под карантина

Общо 66 съдии и служители в административните съдилища в цялата страна към вторник са с COVID-19 или са под карантина като контактни на хора с установена коронавирусна инфекция, съобщиха от ВАС. От тях 30 са съдии, което представлява 8% от всички 377 административни съдии в България. Служителите с положителен тест за коронавирус или контактни на такива са 34, което представлява малко над 3% от всичките 1111 съдебни служители в административните съдилища.

Затова и председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков обяви още в началото на обсъждането на темата, че ще подкрепи предложението на депутата Ципов за обявяване на съдебна ваканция. По думите му това не означава пълно затваряне на съдилища, защото продъжават да се гледат редица неотложни дела. Не спират работи и службите по вписванията, и държавните съдебни изпълнители, а „идеята е да няма открити съдебни заседания“.

"Тази година не сме имали съдебна ваканция"

„Нека не забравяме, колеги, че ние тази година не сме имали съдебна ваканция“, каза Чолаков, добавяйки, че „всички колеги работиха цялото лято, за да може да се преодолее това затрупване с дела, което се получи заради отлагането по време на извънредното положение“.

Преди две седмици, когато Съдийската колегия отказа да приеме нови ограничения в работата на съдилищата, той не беше на мнение, че се налагат още мерки, но сега подчерта, че „нещата са извън контрол“. Като пример Чолаков посочи, че през втората половина от октомври самият той е отложил над 100 дела във ВАС заради заради липсата на съдии, които да ги гледат.

Идеята за извънредна съдебна ваканция беше подкрепена още от представляващия ВСС Боян Магдалинчев, Даниела Марчева, Боян Новански, Красимир Шекерджиев, Севдалин Мавров, Цветинка Пашкунова и Драгомир Кояджиков. Против бяха председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, Атанаска Дишева и Олга Керелска.

Съображенията против съдебна ваканция

Панов заяви, че през тази година вече се е загубил „балансът между това да се опазват живота и здравето на гражданите, съдиите и магистратите и това да имаме правосъдие“. Той зададе риторичен въпрос дали ако разпространението на пандемията продължи със същите темпове и след Нова година, че бъде обявена съдебна ваканция за цялата 2021. Затова той призова колегите си да приемат нови мерки и възможност за преценка на всеки съдебен председател в страната дали да затваря съдебни сгради, но не и извънредна ваканция.

„Считам, че обявяването на съдебна ваканция по това време на годината – два месеца след като съдилищата започнаха пълноценно да работят, е нецелесъобразно от всяка гледна точка“, каза и Дишева, която също подкрепи тезата за обмисляне на по-гъвкави ограничения.

Олга Керелска пък призова Съдийската колегия да отложи гласуването на становище по предложението на парламента за съдебна ваканция, докато не приеме собствени мерки срещу разпространението на коронавируса в съдилищата. В крайна сметка мнозинството гласува да подкрепи идеята на Красимир Ципов и даде срок до следващия понеделник за внасяне на предложения за нови правила за работа на съдебната система. Те ще бъдат обсъдени и гласувани на заседанието на Съдийската колегия на ВСС след седмица.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://www.svobodnaevropa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!