Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Деница Сачева: Можем да усвоим 12,2 млрд. евро от ЕС... в Чекмеджетата?

12,2 милиарда евро са средствата, които се надява да получи България от Европейската комисия. Това съобщи социалният министър Деница Сачева в интервю за БНР.

Тя разкри, че до 29 ноември ще продължи общественото обсъждане на Националния план за възстановяване и устойчивост. До края на годината планът трябва да бъде депозиран в Брюксел за съгласуване с Европейската комисия. Европейската комисия препоръчва инвестициите да бъдат насочени в седем водещи области.

"Документът в момента съдържа основната визия за начина, по който бихме могли да усвоим тези 12.2 милиарда евро", каза Сачева.

Тя уточни, че е важно планът за възстановяване да се гледа заедно с Многогодишната финансова рамка, защото част от мерките ще бъдат финансирани през оперативните програми.

Не трябва да се разглежда като самостоятелен документ, а като документ, който е в корелация с останалите 16.7 милиарда евро, които очакваме в следващите 7 години, посочи Сачева в предаването „Преди всички".

„Говорим общо за 29 милиарда заедно с многогодишната финансова рамка.“

До края на годината изпращаме описание на темите, по които ще работим и няма да се разработват проекти в детайли, допълни министърът на труда и социалната политика.

Спекулативно е да обвързваме този план за реформи по какъвто и да е начин с изборите, заяви Деница Сачева. 

„Тези 12 милиарда няма да дойдат сега. Ние поставяме общата рамка накъде се движим, какви цели си поставяме, какви са общите насоки, в които можем да развиваме държавата в следващите години, а самите проекти, в детайли разписани – това е доста далече от изборите във времето“, коментира социалният министър.

Този план ще бъде изпълняван от минимум две правителства оттук нататък, отбеляза Сачева.

Многогодишната финансова рамка ще се развива успоредно – от 2021 до 2027 година, Планът за възстановяване и устойчивост ще следва приоритетно инфраструктурните нужди, а паралелно с това ще се развиват и останалите проекти, стана ясно от думите на Деница Сачева.

Това не е план само на правителството, на една партия или на една политическа сила, а на цялото общество, изтъкна още Сачева. По думите й „със сигурност ще има дискусии и една от дискусиите ще бъде в парламента".

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://petel.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!