Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕК иска България да премахне задължението търговските вериги да продават български продукти

Европейската комисия поиска България да премахне задължението търговците на дребно да предлагат български хранителни продукти. Институцията определя тези мерки, въведени от българските власти след началото на пандемията от коронаврус, за дискриминационни.

Те предвиждат търговците на дребно да са длъжни да излагат по виден начин и да осигуряват специални места за продажба за местните хранителни продукти като мляко, риба, прясно месо и яйца, мед, плодове и зеленчуци, както и да купуват 90% от млякото и млечните продукти от местните производители.

Според Европейската комисия тези задължения ограничават свободното движение на стоки, гарантирано с член 34 от Договора за функционирането на ЕС, тъй като създават по-благоприятни условия за предлагане на пазара за местните хранителни продукти, което води до дискриминация на сходните продукти от другите европейски страни.

Освен това правилата ограничават свободата на установяване, защото ограничават свободата на търговците на дребно да избират своя асортимент и да определят как да са подредени търговските им площи.

„Заради извънредните обстоятелства, предизвикани от ситуацията с коронавируса и отслабените икономики на държавите в ЕС, е необходимо да се запазят свободното движение на стоки и свободата на установяване в духа на европейската солидарност“, пише в съобщението на Комисията, публикувано на 30 октомври.

Становището на Европейската комисия идва след уведомление, изпратено до българските власти през май. Те имат два месеца да отговорят на становището на Комисията. В противен случай тя може да реши да сезира Съда на ЕС.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://www.svobodnaevropa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!