Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Скопие втвърди тона: Македонският език и идентичност са потвърдени от ООН, спорове не може да има!... Разведени сме?

Македонският език и македонската идентичност са факт, потвърден от ООН и по този въпрос не може да има дилема. Правителството на Република Северна Македония е за диалог, който ще доведе до решение на откритите въпроси. Смятаме, че на този етап с правенето на политически изказвания, не трябва да се нарушава процесът на разговори, които се водят между двете министерства на външните работи, предава БГНЕС.

Това е позицията на македонското правителство след изказването на българския външен министър Екатерина Захариева пред "Ройтерс", пише македонският сайт „Фактор”.

Припомняме, че в интервю за "Ройтерс" вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви, че "България не оспорва правото на самоопределение на Република Северна Македония, нито правото им да наричат езика си, както желаят."

"Нашите притеснения са свързани с непрестанните претенции на РСМ за македонско малцинство у нас. Ако признаят корените на нацията и езика си, на това ще се сложи край", добави първият ни дипломат.

България губи търпение по отношение на нежеланието на Северна Македония да прилага Договора за приятелство, който двете страни подписаха през 2017 г. Като изход, тя предлага да подкрепи официалния старт на преговорите за присъединяване, ако Скопие признае, че неговата идентичност и език имат български основи, като по този начин се прекратяват всякакви твърдения, че в България има ясно изразено „македонско“ малцинство.

Ако Северна Македония се съгласи, София е готова да признае македонския като един от официалните езици на съседката си, както и македонска идентичност.

В позицията на македонското правителство се напомня, „че няма нужда от нов договор, нито от анекс към Договора (за приятелство, добросъседство и сътрудничество). В рамките на съществуващия договор правителството има готовност да направи уточнения, които предизвикват безпокойство в София и смятаме, че по този начин, гледайки положително, Република Северна Македония ще постигне целта си - да започне до края на годината преговори за членство в Европейския съюз”.

„Факт е, че имаме обща история, която е потвърдена в Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество и ако се фокусираме върху бъдещето, общата история трябва да се използва, за да се намери решение. Правителството на Република Северна Македония окуражава експертите от съвместната комисия по исторически въпроси да продължат да търсят решение”, заявяват от Скопие.

Позицията на София е, че македонската нация и език са създадени в бивша Югославия в края на 40-те години на ХХ век и преди 20-те години повечето хора в региона са се смятали за българи.

Двете страни проведоха разговори през последните две седмици, за да се опитат да разрешат разногласията си преди срещата на ЕС на 10 ноември по въпроса, но с малък успех.

В четвъртък министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев заяви, че се надява двете страни да намерят решение, но подчерта, че идентичността и езикът на страната не подлежат на обсъждане.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!