Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нелепо е ”чекмеджето с пачките” да поздравява за Деня на будителите

.
Те искат бъдеще, а не формални приказки...

Мъдрите слова на комуниста-мутроБудител

Вижте още от прозренията на комуниста-мутроБудител:

Бойко: НЯМА ПО-ПРИЯТНО НЕЩО ОТ ЧУЖДИТЕ ПАРИ, ПОВЯРВАЙТЕ (есенция на мутро-комунистическата философия)

Будител е наше, българско понятие. Някога това са били предимно книжовни и бунтовни хора, които повдигали духа на българите в тежки времена. Неблагодарна работа, в името на достойното бъдеще, което заслужава всеки народ. Някои от будителите са били уважавани, други предавани и оплювани, защото са хвърляли камък в блатото на кроткото, макар и мизерно съществуване.

Бунтарството не е било масова мода, както и днес. Но с времето управници се научиха, а хората свикнаха да чуват красиви думи за будителите, макар в немалко случаи да са лицемерни и формални.

А и има още много въпроси без отговори. Например, будител ли е бил Стефан Стамболов, който от млад революционер минава през смел и умен управленец, но спечелва и славата на сатрап, курвар и комарджия? А Захари Стоянов, който изглежда неоспорим в списъка на будителите – и с право, - но нали той прости след Освобождението на предателя дядо Вълю, заради когото турците отрязаха главата на Бенковски? Защото овчаринът се оправдал, че му трябвали пари и затова...

Будител със сигурност е и поетът Никола Вапцаров, но нима не сте чули също, че е терорист, правилно осъден на смърт?

А Людмила Живкова, която била създала условия за „разцвет на българската култура“? Но пък нали стана член на Политбюро на ЦК на БКП, защото е дъщеря на Тодор Живков? Будител ли е учителя Петър Дънов, когото едни боготворят за учението му за любовта и доброто, а други смятат за имитатор? 

Формализирането на деня 1 ноември оставя без отговори много въпроси. А те са важни, защото биха формирали у всеки от нас повече разбиране за важните неща в живота. Биха ни дали разум и смелост да настояваме какъв живот да живеем и какъв да бъде той за новите поколения. 

Борисов поздравил лекарите и учителите за Деня на будителите, защото е премиер и такъв е протоколът. Не зам дали уважава истински тази дата, но думите му звучат нелепо на фона на някои общоизвестни и безпощадни статистики. За 11-та година негово управление страната ни е с най-лошо здравеопазване в ЕС, с най-много заболели, застаряващи и починали. Но сме първи по неграмотност и изтичащи млади българи и специалисти в чужбина. Непонятно е главният отговорен за провалите в тези сектори да нарежда красиви фрази в чест на будителите. А дали Борисов знае колко медици и преподаватели искат неговата и на Гешев оставки, както и смяната на цялото управление? 

И как въобще изглежда неговият поздрав на фона на чекмеджето, пълно с пачки и злато, и определението „проста кърджалийска п…а“ за председателя на парламента? Тези и други подобни примери духовна категория ли са или някаква перверзия? Трябва да сме наясно с тези неща, не да ги подминаваме като звук от досадна муха. Това води до апатия и примиреност. Затова не чухме поне един лекар или учител да откажат да приемат поздравлението на Борисов. Това подминаване на очевидното ще ни докара дотам, че утре сред будителите някой ще нареди и Делян Пеевски, защото е "човек на словото", притежаващ и контролиращ голям брой медии. Какво от това, че бълват фашизоподобна пропаганда... 

И все пак добрата новина е, че будители има. Гласът им се чува на площадите, в студентски аудитории, класни стаи, болници, в някои медии, театри, ателиета, лаборатории и другаде. Будителите са смели и скромни хора, рискуващи личното си спокойствие заради гражданските права и свободата. Да, будители има, но разбудените не са колкото трябва да бъдат. Мнозина се снишават по стара българска традиция, за да видят накъде ще задуха вятърът. Време е тези хора да направят своя избор: или „Наведена главица сабя не я сече“, или „Само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата“, както е казал поета. 

Огнян Стефанов

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://frognews.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!