25.04.2014

Събитията от 25 април: „най-сериозният инцидент от политическите размирици през 1989 г. насам.”

Falun Gong Practitioners in Huancui District of Weihai City Perform Exercises at a Plaza in front of Weihai City Hall in the mid 1990's. (Courtesy of Minghui.net)
Minghui.net

 

На 25 април 1999 г. над 10 000 практикуващи Фалун Гонг се събират пред Офиса за апели към Държавния съвет на Китай, намиращ се на ул. Фую (Fuyou) в Пекин.

Първото им искане е да бъдат освободени практикуващите Фалун Гонг, арестувани преди няколко дни от служителите на Държавна сигурност в гр. Тянджин (Tianjin). На 25 април проблемите са разрешени и резултатите са приемливи за двете страни – режим и практикуващи.
Но впоследствие лидерът на Китайската комунистическа партия и на Китай по това време, Джианг Земин (Jiang Zemin), издава 2 секретни документа (№ 14 (1999) и № 30 (1999), с които обвинява Фалун Гонг съответно в две престъпления - получаване на наставления от висши кадри на ККП и конспириране с чужди сили.

На 7 юни 1999 г. Джианг Земин изнася реч по време на събрание на Политбюро на ККП, където казва: „Въпросът с Фалун Гонг има много дълбока политическа и социална основа, и дори много сложна международна основа…Това е най-сериозният инцидент от политическите размирици през 1989 г. насам.”

Високопоставени държавници от редовете на ККП разкриха, че в горепосочените два документа Джианг повдига ясно въпроса за това „дали има някакви чуждестранна и Западна намеса в 25 април и дали има задкулисни организатори, които правят планове и издават заповеди”. Те разкриват манталитета на Джианг като свръх предпазлив относно своята власт и лични интереси и как, без никакви конкретни доказателства, той взима едноличното решение да започне преследването на Фалун Гонг, продължаващо и днес.

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство