Следвайте "Буднаера" в Телеграм

БГ потокът излишен? Бойко също? Сърбия смени енергоминистъра и ще диверсифицира доставките - Лавров отмени посещението си в Белград

След като президентът Путин отмени посещението си в Белград, външният му министър Лавров също го стори, като оправдава това действие, понеже бил контактен със заразен с коронавирус, без да се посочва кое е лицето. Той се прибра в Москва от Атина. Така пропаднаха визитите му в Сърбия и Босна, предвидени за сряда и четвъртък тази седмица. Предишния ден президентът Вучич, досега смятан за близък на Путин, намали от 5 на 2 министерските кресла на прокремълската соцпартия на Дачич – наследник на югокомунистите на Милошевич. По-важното като указател за новата му посока: взе от червените Министерството на енергетиката и го даде на свое момиче. Което е продължение на Вашингтонския договор, подписан в присъствието на президента Доналд Тръмп, в който се посочва, че Белград и Прищина ще диверсифицират своите енергийни резерви - директно отклонение от Русия. Въпросният контракт се сочи и за причина Путин да не отиде в Белград. Назначението на Зорана Михайлович, която Русия смята за „човек на САЩ”, пък накара Лавров да обърне самолета си.

Важното за България е дали при новата обстановка проектът Турски поток през нашата страна, чието завършване закъсня много и едва ли ще стане и до последната крайна дата 15 декември, няма да се окаже изобщо излишен? Причината е, че Сърбия засега е единственият му сигурен клиент с нейните скромни 2-2,5 млрд.куб.м, които след диверсифицирането ще спаднат. Дори при тях Булгартрансгаз няма да компенсира изпуснатият 13 млрд.куб.м транзит за Турция, който спря от тази година, а ни носеше около 200 млн.лв. годишно. Припомняме, че в Турския поток през нас инвестираме около 3,5 млрд.лв. – един годишен бг бюджет за образование или четвърт век бг бюджет за култура.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!