Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Правителството отстъпи за втората пенсия

Правителството отстъпи за втората пенсия

Държавата обмисля да направи сериозна отстъпка, за да успокои задаващата се буря във втория пенсионен стълб. За да не се стигне до ситуация, в която две пенсии са по-малко от една, социалното министерство планира да намали със закон процента на редукция на първата пенсия от НОИ за родените след 31 декември 1959 г.

Така от 20-28%, колкото е сега, той ще бъде фиксиран между 8 и 10%. Това ще стане с промени в Кодекса за социално осигуряване, които в момента се изготвят от експерти.

Първите пенсии от втория стълб – в частни фондове, за работещите с трета категория труд ще започнат да се изплащат през септември 2021 г. Парите ще се отпускат на жени, родени през 1960 г. и придобили право на пенсия. При тях, както и при пенсиониращите се в следващите десетилетия жени и мъже, следва да има редукция на първата пенсия – от НОИ, с между 20 и 28% според действащия закон.

В същото време, в общия случай втората пенсия ще е крайно недостатъчна, за да покрие намалената от НОИ, което значи, че има опасност новите пенсионери поголовно да получават намалени пенсии, ако останат в частното осигуряване. За да ги спаси от подобна участ, през 2015 г. ГЕРБ въведе възможността осигурените във втория стълб да могат да прехвърлят партидите си в НОИ и да получават само държавна пенсия.

Тази опция обаче може да се ползва най-късно до 5 години преди датата на пенсиониране, поради което за около 200 000 жени, които предстои да се пенсионират в следващите години, периодът вече е изтекъл.

Досега държавата не желаеше нито да премахне 5-годишното ограничение, нито да коригира процента на редукция на държавната пенсия. Аргументите бяха, че по този начин върху държавното осигуряване ще се прехвърлят само загубите, а върху частните фондове – само ползите. С наближаването на старта на вторите пенсии обаче властта вече е по-склонна на компромиси.

От години експерти алармират, че сегашният процент на редукция на държавната пенсия на родените след 31 декември 1959 г. е твърде висок, не е справедлив и ощетява хората, защото той се изчислява на базата на 40-годишен период на осигуряване, докато вторият стълб у нас реално работи от по-малко от 20 години.

Освен корекцията на процента на редукция социалният министър Деница Сачева ще предложи отварянето на нов прозорец – най-вероятно през първата половина на 2021 г., в който желаещите, които са изпуснали 5-годишния срок за прехвърляне в НОИ, ще могат да се възползват от тази възможност.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://lupa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!