Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Има ли сделка под масата? Бойко ударно помпа пари към Гешев! Властта дава 300 млн. за тайна структура под шапката на прокурор №1

"Спасителят на народа", ККП: Половин юрган за теб, 31 кг злато и $1.1М за мен – Всяка прилика с Бойков ГЕРБКП може да не е случайна

Има ли сделка под масата между Бойко Борисов и Иван Гешев, която да доведе до опазване на статуквото, след като стана ясно, че властта насочва солиден ресурс от общия бюджет на прокуратурата към секретната структура, която е пряко подчинена на главния прокурор.

Това попита източник на Narod.bg, коментирайки новината, че Бойко ударно помпа пари към тайното звено на подчинение на прокурор №1 – Бюрото за защита.

Информация, предоставена на Mediapool от държавното обвинение след запитване по Закона за достъп до обществена информация, потвърди задкулисния ход.

Помпане на пари

Единственото време в годината, когато магистратите преодоляват разделенията помежду си, е при гласуването на бюджета за съдебната власт. По правило накрая всички са недоволни, а немалка част от служителите в системата са вторачени в коледните си бонуси.

Под този плитък сюжет обаче прозират други по-важни тенденции, които показват кои институции в съдебната власт се ползват с благоволението на управляващите и съответно получават по-голямо парче от общия бюджет. В крайна сметка всичко опира до пари.

По конституция съдебната власт има самостоятелен бюджет, но той не е независим. Всяка година мнозинството в парламента приема бюджета на съдебната власт, изработен от правителството, което в сегашната ситуация означава това, което е поискал премиерът Бойко Борисов.

За последните пет години бюджетът на прокуратурата е увеличен с 44%. Само за последната година е скочил с 29 милиона лева и достига 289 милиона лева.

Това увеличение бе гласувано, след като бе ясно, че Иван Гешев ще е новият главен прокурор. За 2021 г. бюджетът на прокуратурата се увеличава до 330 милиона лева, с което общият му ръст за шест години става 64.4%.

Планът за допълнително финансиране на прокуратурата става в момент на масово съкращение на районни прокуратури в цялата страна. Реформата на съдебната карта би трябвало да води до спестяване на милиони левове за издръжка на персонал и дейности, но бюджетът, с който разполага Иван Гешев, расте с високи темпове.

Наедрялото отроче на Гешев

През 2014 г. Бюрото за защита на свидетели към правосъдното министерство се преструктурира чрез законодателни промени в Бюро по защита към главния прокурор.

До неотдавна този орган почти не влизаше в полезрението на общественото внимание, но нещата рязко се промениха при главния прокурор Иван Гешев, чиято страст към показните арести повдигна завесата и към Бюрото за защита, което според мнозина все повече се превръща в нещо средно между полицейска и паравоенна структура.

Преди пет години въпросната структура се справяше с бюджет от около 4.2 милиона лева. През мандата на главния прокурор Сотир Цацаров тази сума остава сравнително непроменена.

След встъпването си в длъжност Гешев става основен герой в новините, а заедно с него и Бюрото за защита, чийто тежковъоръжени служители със спортно телосложение и сурови лица се използват за всякакви шумни операции – от обиск и арести в президентството до отвеждането на ошашкания невъоръжен бивш екоминистър Нено Димов, а по-късно и зам.-министъра в същото ведомство Красимир Живков.

Заедно със зрелищните медийни акции набъбват и разходите на Бюрото. Към края на септември т.г. то харчи 2.68% от бюджета на прокуратурата. По времето на Цацаров разходите на Бюрото за защита са около 2% от общия бюджет на прокуратурата.

Ако този темп на финансиране се запази до края на годината, Бюрото за защита ще стигне до двойно увеличение на бюджета – около 8 милиона лева. Това се случва на фона на почти пълната непрозрачност за дейността му. По-рано тази година Гешев закупи за Бюрото луксозни джипове и автомобили „Фолксваген“ за близо 1 милион лева без ДДС.

За 2021 г. Гешев е издействал Бюрото за защита да получи специално още 5 милиона лева от държавния бюджет.

Парите за съда

За сравнение, увеличението на бюджета на съдилищата в страната за последните пет години е 41%. През 2021 г. планираният ръст достига 61.5%. Съдиите в страната са 2300, а прокурорите близо 800 по-малко.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет не е закрила ни един цивилен съд. Съкращаването на съдилищата е процес, срещу който се обявяват инстинктивно повечето съдии. Те възприемат това като отстъпление на държавата от нейната територия.

Любимите магистрати на ГЕРБ

Висшият съдебен съвет може да похвали с четири пъти по-голям бюджет в сравнение с 2016 г., а съдебният инспекторат с 226% увеличение на бюджета.

Тези две институции поне могат да оправдаят повишението на парите с нови отговорности, които са поели. Инспекторатът има задължение да проверява имуществото на магистратите, а ВСС – да се грижи за съдебните сгради. Това, което не може да бъде оправдано, са заложените в закона кадрови бонуси за членовете на ВСС и инспектората.

Преди няколко години членовете на ВСС приравниха заплатите си с тези на върховни съдии и повечето от тях получават по над 6000 лева месечно. Отделно в закона са предвидени по няколко заплати бонус за магистратите в специализираните съдилища и прокуратури, където ръководството на държавното обвинение праща повечето дела, които е преценило за важни.

Разликата в третирането на съдилищата най-добре проличава при директното сравнение на бюджетите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС). Първият отдавна дразни управляващите и прокуратурата, а вторият не създава особени проблеми.

Традиционно бюджетът на ВКС е по-голям от този на ВАС, но издръжката на административния съд расте много бързо. През 2021 г. бюджетът на ВАС ще получи нов огромен бюджетен тласък до 25.7 милиона лева, което води до 100-процентово увеличение спрямо 2016 година.

За ВКС такъв финансов допинг не е предвиден. Така за първи път ВАС ще получи много повече пари от ВКС (25.7 милиона лева срещу 22.7 милиона лева). Пред Mediapool Боян Магдалинчев от ВСС обясни, че увеличението в парите е за ремонт на сградите на Върховния административен съд.

На този фон Националният институт на правосъдието, който организира обученията на магистратите, получава увеличения на бюджета, колкото да покрие инфлацията.

"Спасителят на народа", ККП: Половин юрган за теб, 31 кг злато и $1.1М за мен – Всяка прилика с Бойков ГЕРБКП може да не е случайна

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://narod.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!