Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Къде ни е нефтът 4 г. по-късно, вице Дончев?

На 28 октомври 2016 г., преди финала на кандидат-президентската гонка, тогавашният и сегашен вицепремиер без портфейл Томислав Дончев обяви, че е намерен нефт в Черно море в нашия участък . Нещо повече, той загатна: „България би спечелила много”.

А премиерът, в характерния си стил, веднага затвори цикъла, като заяви, че не само ще смогнем на своите нужди, ами и ще изнасяме за цяла Европа. Също като във филма Кит от 1971 г., където една хамсия се превръща в кит, което поражда стремления за създаване на китоловна флотилия и ресорно Министерство на китовете. „От нищо правим нещо и веем знамена”, гласи шеговитата песен от комедията.

Разбира се, при анонса на държавните ни мъже нямаше елементарни отговори какъв е обемът, какъв ще бъде дебитът на находището, как ще се транспортира нефтът от морето до сушата и как ще се разпространява оттам – нататък.

Нито  как би се разпределял приходът от сондираното количество между държавата и концесионера Тотал и дали в ограбващата пропорция, в която това става по отношение на истинските ни златни зарежи.

Оттогава минаха четири години. Многократно изпращаните от 19 минути до Тотал елементарни и вече споменати по-горе въпроси, нито веднъж не намериха отговор. Дори от учтивост, с която французите са типични.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://19min.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!