Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кой и как разреши на централа на Ковачки да изгори хиляди тонове боклук за да го издишате ВИЕ

Христо Ковачки

С писмо от три страници. Така Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е разрешило през август 2018 г. свързваната с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ „Бобов дол“ да използва като гориво до 500 000 тона отпадъци за шест месеца. Разрешението е дадено за експериментално изгаряне на отпадъците и така отпада задължението да се проведе преди това обществено обсъждане и да се оцени какво би било влиянието върху околната среда.

Това писмо стана публично едва преди дни след две години съдебни дела, водени от природозащитните организации „Грийнпийс“ – България и „За Земята“.

Според тях 500 000 тона е твърде голямо количество, за да влиза в определението „експериментално“ горене на отпадъци. Те посочват като аргумент в тази посока факта, че то надвишава с 10 000 пъти максимално допустимото според европейската директива за емисиите от промишлеността, където е записано, че за експериментални се смятат инсталациите, които изгарят до 50 тона отпадъци на година.

От ТЕЦ „Бобов дол“ съобщиха в писмен отговор на запитване на Свободна Европа, че след получаването на разрешение на 14 август 2018 г. в централата са изгорени значително по-малко от максимално разрешените количества отпадъци - общо 79 325 тона, от които 78 900 - експериментално.

Шест отказа и едно разрешение

Първите съмнения, че ТЕЦ „Бобов дол“ използва отпадъци като гориво, се появяват в средата на 2018 г. Тогава природозащитниците от „Грийнпийс“ - България започват да получават сигнали от местни хора, че централата гори боклук и търсят отговор на въпроса как е възможно това. Първо се обръщат към регионалната екоинспекция, а след това и към екоминистерството, откъдето отказват да предоставят исканата информация.

Организациите обжалват отказа пред съда, който връща решението за отказ от предоставяне на информация за преразглеждане от МОСВ. Институцията отново отказва и следва ново дело, в което съдът отсъжда, че обществото трябва да има достъп до информацията. В крайна сметка писмата са предоставени на „Грийнпийс“ и „За Земята“, които ги публикуваха във вторник.

ТЕЦ „Бобов дол“ е изпратила седем писма с искане за разрешение да изгаря експериментално отпадъци и е получила шест отказа.

От кореспонденцията се вижда, че ТЕЦ „Бобов дол“ е изпратила седем писма с искане екоминистерството да ѝ даде разрешение да изгаря експериментално отпадъци и е получила шест отказа преди положителното становище от 14 август 2018 г.

Първото писмо от дружеството към МОСВ е от края на 2016 г. В него ръководството на централата аргументира искането да ѝ се позволи да изгаря експериментално отпадъци с твърдението, че „провеждането на пробни изпитания за определено време при определени условия и под стриктен контрол ще даде възможност да се проследят технологичните, екологични и икономически параметри на процеса и ще докаже, че предложените методи и средства за измерване на емисиите на вредни и опасни вещества в атмосферния въздух и отпадъчните води отговарят на изискванията“.

В писмото се посочва също, че предвидените за изгаряне отпадъци са с неопасни свойства и ще бъдат малко в сравнение с изгаряните въглища, че температурите на изгаряне са достатъчно високи и са налични пречиствателни съоръжения.

Отговорът идва в началото на 2017 г. и в него екоминистерството отказва да позволи експериментално изгаряне на отпадъци с аргумент, че твърденията в искането са „прекалено общи и не са обосновани с особености на конкретната инсталация и/или технологичен процес“. Следва размяна на уточнения и нови искания, които също получават отказ.

Хиляди тонове боклук за "експериментално" горене

Разрешението е дадено през лятото на 2018 г. и е с подписа на тогавашния зам.-министър на околната среда Красимир Живков, който по-късно беше обвинен по друго дело, свързано с отпадъци. То е дадено след писмо, в което ТЕЦ „Бобов дол“ посочва, че иска да изгаря експериментално 500 000 тона отпадъци без да променя капацитета си и технологията, която използва. Според природозащитниците самото разрешаване на изгарянето на толкова голямо количество отпадъци с експериментална цел е нарушение, защото в европейската директива за емисиите от промишлеността е посочено, че за експериментални се смятат инсталациите, които обработват „по-малко от 50 тона отпадъци на година.“

„Аргументацията на ЕС е, че по-малки количества няма да имат такова голямо влияние върху околната среда и може да минат без всички тези процедури за издаване на комплексно разрешително с преценката дали има нужда от оценка за въздействие на околната среда (ОВОС), консултации с институциите и гражданското общество“, коментира Меглена Антонова, експерт в „Грийнпийс“ - България.

„Според нас в това се крие нарушението – че централата се е опитала да заобиколи тази процедура, като директно е комуникирала с МОСВ вместо да мине по каналния ред, свързан с това да изчака да ѝ бъде издадено комплексно разрешително.“

В отговор на въпроси на Свободна Европа от ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД съобщават, че след получаването на разрешение на 14 август 2018 г. в централата са изгорени общо 79 325 тона отпадъци. От тях 78 900 тона са от експерименталното изгаряне, което е проведено на два етапа – от 12 ноември 2018 г. до 1 февруари 2019 г., когато са използвани 58 000 тона отпадъци, и от 21 октомври 2019 г. до 19 януари 2020 г., когато са изгорени 20 900 тона. Според ръководството това е възможно, защото общият период на двата етапа е под шест месеца.

„Предвид сериозното обществено и медийно напрежение“

Останалите 425 тона отпадъци са изгорени съгласно комплексното разрешително, което е издадено на централата в началото на 2019 г., посочват от ТЕЦ „Бобов дол“. С него се разрешава централата да изгаря отпадъци заедно с основното гориво - въглища.

В документа са посочени допълнителни условия, които трябва да бъдат изпълнени от дружеството. Те са свързани с инсталирането на система, която да измерва емисиите вредни газове, и на система за автоматично спиране на подаването на отпадъци, когато температурите в котлите не са достатъчно високи. Според природозащитниците тези условия не са изпълнени, но централата все пак гори отпадъци.

Така се стига до намесата на прокуратурата в началото на 2020 г., която намира нарушения. Директорът на ТЕЦ „Бобов дол“ Емил Христов е арестуван и обвинен за нерегламентирано горене на отпадъци през февруари.

РИОСВ Перник забранява на централата да гори отпадъци, но изпълнението на мярката е спряно от съда. След това прокуратурата съобщи, че ръководството на ТЕЦ „Бобов дол“ е заявило намерение „да спре горенето на нерегламентирани отпадъци“. Такава заявка е направена и пред екоминистерството, става ясно от съобщение на институцията.

„Дружеството информира министъра, че на 08.06.2020 г. е проведено заседание на Съвета на директорите на „ТЕЦ - Бобов дол“ ЕАД, на което е взето решение, че предвид сериозното обществено и медийно напрежение за дейностите по оползотворяване на RDF горива, този вид гориво да отпадне от разрешените в комплексното разрешително“, пише в съобщението.

Настоящият директор на дружеството Любомир Спасов уточни пред Свободна Европа, че централата е заявила желание доброволно да спре горенето на отпадъците, но „това не означава, че искаме това да бъде заличено от комплексното разрешително“. Издаването на комплексното разрешително е обжалвано в съда от природозащитниците от „Грийнпийс“ и „За Земята“ и близо 100 жители на Бобов дол и Дупница с аргумента, че изгарянето на отпадъци в инсталациите ще навреди на природата.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://www.svobodnaevropa.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!