Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Има ли граници за човешкото тяло?

Leonardo Vintini (Epoch Times)

Част II

Мнозина вярват, че с технологичния напредък някой ден бихме могли да преодолеем човешките ограничения. Но дали някои хора вече не са постигнали свръхчовешко състояние?

Да се събуди посред нощ и да открие, че краката му все още тичат, не е нещо необичайно за Дийн Карназес (Dean Karnazes), познат за мнозина като „Ултрамаратонения човек”. Физическите ограничения, които възпрепятстват обикновения човек да тича неуморно с часове, не изглежда да оказват влияние върху него. Всъщност Карназес се е доказал като тичаща машина – хранейки се, уринирайки и дори спейки, докато пробягва без усилия стотици мили.

Надарен по подобен начин с удивителна издръжливост, Леденият човек Вим Хоф (Wim Hof) може да издържа на изключително ниски температури, далеч надминавайки границите, които повечето хора биха могли да понесат, преди да изпаднат в тежка хипотермия. С боси крака и само по шорти, Хоф е пробягал над 19 км при мразовити температури от -15°C. Той е изкачил и френския връх Монблан, а после е покорил и Еверест, облечен в същата оскъдна екипировка. Подобно на Карназес, Хоф е счупил много световни рекорди и възнамерява да продължава в същия дух.

При все това тези мъже имат своя лимит. Привидно неуморните крака на Карназес впоследствие трябва да си починат, а Леденият човек е стигал до ниски температури, които дори той не може да издържи.

И така, какви са границите на екстремните условия, които човешкият организъм може

да преживее? Кое определя тези граници? Защо някои хора са по-издръжливи от другите? И дали необичайно издръжливите сред нас са родени така, или са станали такива впоследствие?

Храна, вода, сън и въздух са жизнено необходими за оцеляването на всеки човешки организъм, въпреки че съществуват и примери като по-горе споменатите, за това как изключителни субекти са способни да надминат очакванията на науката. Когато тялото е подложено на изтощителни крайности, представляващи предизвикателство за обичайната човешка издръжливост, определени индивиди изглеждат да са достигнали ниво отвъд това на простосмъртните. Каква ли е тяхната тайна? 

Съзнание над ограничението

При хора като Хоф и Карназес, техните физически подвизи не са постигнати просто чрез по-силен организъм. Хоф е описвал преживявания по време на тренировки, при които е могъл да отключи способности, считани за присъщи само на йогите и други адепти. След като успява да проседи във вана с лед в продължение на час и 12 мин, Хоф твърди, че е бил в състояние да го направи чрез силата на съзнанието си.

Независимо дали става въпрос за Хоф, за йоги или за хора-моржове – те често правят подобни признания. Всички те говорят за прибягване до умствени ресурси, които са причината за техните невероятни способности да понасят екстремни температури. На свой ред Карназес също обяснява, че умственото му състояние е ключов елемент от постиженията му в бягането.

Същото важи и за майсторите на бойни изкуства, които развиват необяснима издръжливост на болка след години на практика. Адептите на кунг-фу са известни със зрелищните си способности да понасят и най-яростните нападения без ни най-малка драскотина. Не само няма усещане за болка, но и плътта също остава невредима. Отново упражняването на съзнанието е това, което предоставя огромната сила и издръжливост на майстора на бойни изкуства – способности, които физическата тренировка, сама по себе си, никога не би могла да произведе.

Отвъд физическото

И така, какво точно представлява свръх-човешкото състояние? Юсеин Болт (Usain Bolt) или Майкъл Фелпс (Michael Phelps) може да представляват понастоящем регистрираните граници на човешки способности, но анатомията ни диктува, че можем да стигнем само дотук. Въпреки най-строгата тренировка, мускулите на щангиста могат да понесат само толкова.  По подобен начин, поради физическите ограничения на човешките крака, човек може би никога няма да надмине 9-секундния лимит за 100-метров пробег.

В крайна сметка, човешкото тяло е ограничено от същите правила, които властват над всяко друго тяло във физическата Вселена. Въпреки че някои индивиди са били в състояние да постигнат умствена концентрация, позволяваща им да надминат очакванията за човешкия организъм, все пак те си остават неспособни да излязат от това физическо измерение. 

Но какво да кажем за онези, които са в състояние да го направят – индивиди, развили дори още по-велики умствени техники, които действително могат да преминат отвъд физическите ограничения? И как да проумеем подобни примери?

Физическите невъзможности, като осеммесечното въздържание от храна и вода на Рам Бахадур Бомжон (Ram Bahadur Bomjon) или историите за китайски монаси, левитиращи във въздуха, никога не могат да бъдат разбрани от съвременната наука, поради нейните вродени ограничения. За да бъдат надлежно изучени, тези случаи може да изискат друг тип наука – такава, която също се е освободила от тези ограничения.  

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!