Следвайте "Буднаера" в Телеграм

За 6 г. България е открила едва 2 измами по европрограмите – Другите са по ЧЕКМЕДЖЕТАТА

За последните 6 години България е успяла да излови само два случая на измами при изпълнението на новите оперативните програми (без сектор земеделие). 1 измама е установена при изпълнение на проект, финансиран от фонда за регионално развитие, 1 – при социалния фонд, пише в. “Сега”.

При Кохезионния фонд, който финансира ОП “Транспрот и транспоротна инфраструктура” и ОП “Околна среда”, измами не са установени.

Финансовата стойност, свързана с 2-те докладвани измами, се оценява на скромните 494 559 евро.

Извън тези случаи страната ни е докладвала други 84 случая на нередности за новия програмен период 2014-2020 г., при които няма измама, с финансова оценка от малко над 12 млн. евро.

Това показват обобщените данни за декларираните от страните-членки нередности при управлението на европейските средства, публикувани в годишния доклад за защитата на финансовите интереси на ЕС.

Документът регистрира тревожен спад на докладването на нередности във всички страни през 2019 г., който е прекалено голям, за да се обясни само с методологически особености.

Притеснително и при България, и при останалите страни-членки, е изоставането при сравнението с предходния програмен период 2007-2013. Новият програмен период е доста напреднал, а отчитаните случаи въпреки всички условности продължават да са твърде малко като брой и стойности, особено при нередностите, несвързани с измами, се изтъква в доклада.

Сходна е картината и при България. При оперативните програми без сектор земеделие докладваните измами за предходния програмен период от България са 31 на стойност 6 630 466, а нередностите  без измами – 704 с оценка от 141 453 001.

“С броя на нередностите, докладвани като измами, се измерват резултатите от усилията на държавите членки да се справят с измамите и другите незаконни дейности, засягащи финансовите интереси на ЕС. Поради това стойностите не следва да се тълкуват като показващи равнището на измамите на територията на държавите членки”, припомнят  от Брюксел.

Интересна е статистиката и в публикувания тази седмица доклад на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ за 2019 г.  През годината ОЛАФ е приключила 7 случая, свързани с България, като при 5 от тях е отправила препоръки. България обаче не се слави с ефективно изпълнение в частта съдебно преследване. От 8 съдебни решения след разследвания на ОЛАФ, постигнати в периода 2015-2019 г., осъдителната присъда е само 1 или 13% от случаите. Средният дял за ЕС е 39% осъдителни присъди.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://euractiv.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!