Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Къде ще се скрият депутатите при обсада на парламента? Катакомбите на Тодор Живков ще ги пазят от протеста

До момента пострадали народни представители от народния бунт срещу хунтата на ГЕРБ и Бойко Борисов няма. Малцина от протестиращите обаче знаят, че ако бяха обградили сградата така, че да не позволят на народните избраници да излязат от нея, депутатите има къде да се скрият, а именно в подземието на бившия партиен дом.

За него се разбира на 21 август 1999 година. Мечтата на управляващите по това време от ОДС е на път на се сбъдне- да бъде взривен и унищожен мавзолеят на Георги Димитров. Със задачата се заема министър Евгений Бакърджиев, на когото му трябва една седмица време, за да разруши един от символите на комунизма. По време на подготвителните работи става ясно, че под мавзолея се крият огромни помещения и дълги коридори. Те свързват центъра на властта, които и сега са си там- Президентството, Министерски съвет и бившия партиен дом, стигат и до БНБ. От там има продължение до Съдебната палата, пише „Галерия”.

Тунелите са завършени през 70-те години на миналия век. Имали са задача да пазят партийните велможи от враждебни сили, които могат да ги атакуват по време на манифестации. Те се провеждаха четири пъти в годината и тогава подземията са били приготвяни за евентуална евакуация на Тодор Живков и свитата му. Друга задача е била, ако не дай Боже, Америка ни нападне с атомно оръжие, Живков да може да се скрие долу и дълго време да живее безметежно.

И досега в подземията могат да се открият следи от климатици, вентилационни шахти и настилка. Има и останки от огромна телефонна централа, чрез която е можело да се поддържа връзка с милиция, армия и разбира се, с Москва. Експерти твърдят, че по големина и качество е сравнима с тази в Централната поща, която свързваше всички градове и села в България по комунистическо време. От Партийния дом е имало и тунел, който водел директно към Военното министерство. Именно той е трябвало да играе ролята на бункер при евентуална опасност от война. Всъщност подземията никога не са били използвани по предназначение, но са глътнали огромни за времето си пари от държавния бюджет за поддръжка.

Почти звучи като куриоз, но единственият път, когато тунелите са се оказали необходими, е бил веднага след промените на 10 ноември 1989 г. Хората искат и властта се съобразява да махне останките на Георги Димитров от мавзолея и той да бъде погребан по християнските обичаи. Роднините на бившия лидер на световното комунистическо движение обаче искат изваждането да стане тайно, а не да се превръща в сеир за тълпата. Така Димитров е пренесен през тунелите до Партийния дом, откъдето с кола е откаран на Централните софийски гробища. Дори се твърди, че след това Тодор Живков се шегувал: “Аз не успях да мина през подземията, но Георги Димитров го направи!”

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://narod.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!