Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ДПС няма да подкрепи проекта на ГЕРБ за нова Конституция

ДПС най-вероятно няма да подкрепи предложението на ГЕРБ за нова Конституция и свикване на Велико народно събрание.

Тази прогноза направи тази сутрин в ефира на БНТ главният редактор на Епицентър.бг Валерия Велева.

Според източници на Епицентър.бг от Движението са крайно разочаровани от проекта, разпространен от управляващата партия, тъй като той не почива на принипите на правовата и социална държава. "Който подпише този проект, един ден ще се срамува от децата синие това не можем да го направим", казват от ДПС.

Официално ДПС ще обяви позицията си на 1 септември 2020 - ден преди началото на есенния политически сезон.

От ръководството на партията намекват, че с този политически ход премиерът Борисов се опитва да печели лично и политическо време. От там не са убедени, че тръгването към конституционната процедура е стъпката към рестарт на държавата, за която говори в словото си от декември 2019 година почетният председател на партията д-р Ахмед Доган.

Доган обвърза рестарта и с моралния императив, който предполага както защита на ценностите, така и поставянето на нови национални цели и задачи. Това обаче може да се случи единствено при зрялост на политическия елит и на гражданското общество, какъвто в момента не се забелязва. 

Само заради промяната на броя на депутатите, мандатите на съдии и прокурори, както и военната служба, няма как да мине решението за нова конституцията. Трябва й нова философия. Или енергия, както е модерно сега да се казва. Иначе отново ще се завъртим в омагьосания кръг на българския преход. 

От ДПС недоумяват и как е отпаднал преамбюлът на настоящата Коституция, в която е записано, че "България е демократична, правова и социална държава", в която се "спазват правата на човека" и се "зачитат общочовешките ценности като свобода, мир хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост".

"Ако ДПС каже, че не се интересува от ВНС, то проектът за нова Конституция, ще е незащитим", заяви преди един ден политическият анализатор Даниел Смилов.

И наистина без гласовете на ДПС и на БСП, която вече официално заяви, че не подкрепя проекта на ГЕРБ и няма да участва в никакви консултации за нова Конституция, упражнението на управляващите, наречено "нова Конституция" е безмислено. 

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!