Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Британският The Spectator: Трагедията на фалиралата държава-членка на ЕС България

ИЗТОЧНИК: THE SPECTATOR , Гари Пеев, кадър ФБ, Б. Борисов

Британското издание със статия за политическата обстановка в страната.

Вярата на баща ми в комунизма се изпари по време усилена работа през лятото на пристанището на Черно море. Подобно на всички добри млади български комунисти, той трябваше да извърши няколко месеца усърден труд по време на университетските ваканции, разтоварвайки багаж, преди да се върне към обучението си. Тогава видя как работи икономиката. Всичко беше в играта на системата. Най-добрите работни места и най-доходоносните отидоха на членовете на партията и стопаните. Той започна да работи по своя план за бягство. Години по-късно той напуска поста си на правен съветник в посолство в Близкия изток и бяга на Запад.

Оригиналната статия на английски виж тук 

https://www.spectator.co.uk/article/the-tragedy-of-the-eu-s-failed-member-state



Често се чудя какво би станало, ако нашето семейство беше останало, като се има предвид, че моята родна България вече е член на Европейския съюз. Но не ми отнема много време, четейки вестниците, за да разбера колко малко се е променило. Конспирацията и параноята остават, но този път те се подпомагат от милиарди за финансиране от ЕС. И тези, които управляват страната нямат проблеми с Брюксел. Това е скандално.

България има най-високо ниво на корупция в ЕС, според Transparency International. Но едва сега събитията около настоящия премиер Бойко Борисов - бивш пожарникар - най-накрая получават известно международно внимание. Снимки на Борисов, който спи в спалнята си с 9-милиметров пистолет Glock и пакети от 500 еврови банкноти в чекмеджето му, изтекоха и бяха изпратени по целия свят, както и записи от телефонните му разговори, обсипани с нецензурни думи и заговори.

Борисов се опита да отрече за снимките, като се аргументира, че всеки трябва да знае, че министър-председателят на най-корумпираната държава-членка на ЕС трябва да спи с пистолет. Според него, неговите врагове са се опитали да го компрометират и допълни, че: „Всичко, което липсва е малко момче до мен“.

България има съмнителното отличие да има най-високо ниво на корупция в ЕС.

Но дори и в страна, впрегната от корупция, всичко това поражда въпроси. Акцентът на продължаващите антиправителствени протести са връзките на Борисов към двама мъже: Ахмед Доган, който управляваше етническата турска партия в България, и Делян Пеевски, който контролира повечето вестници.

Протестите избухнаха миналия месец, след като се появи информация, че правителствените служби за сигурност защитават луксозният черноморски комплекс на Доган, отрязвайки достъпа до обществения плаж наблизо. Христо Иванов, бивш министър на правосъдието, който сега оглавява партия "Да, България", отиде на плажа, като заяви, че иска да постави българско знаме в пясъка. Той засне случката на мобилния си телефон, пусна го в социалните медии и последва хаос. Основният въпрос, който хората си задават: защо Борисов позволява парите на данъкоплатците да се използват за осигуряване на сигурност на частен милиардер?

Това е доста неопределимо, но Борисов намери съюзници в Европейската народна партия, най-голямата група в Европейския парламент. Манфред Вебер, лидер на групата на ЕНП, излезе с изявление в подкрепа на "борбата срещу корупцията" на българското правителство. Но протестите все още продължават - а българските граждани скандират „Мафия“ извън парламента си - по време на това предизвикателство Борисов някакси осигури пакет с помощи от 29 милиарда евро от ЕС. Един протестиращ вдигна табела, която попита: "ЕС, сляп ли си?"

Най-вероятният отговор е, че ЕС вижда това, което иска да види. Борисов се позиционира като единственият лидер, който може да задържи България на проевропейска траектория и това изглежда е достатъчно за Брюксел. Един български източник, който има връзки с ЕС, ми казва, че Борисов се разглежда като канал за Турция: „Известно е в Брюксел, че ако Меркел иска да стигне до Ердоган, тя може да премине през Борисов. Той е политическа кабина за наем: стига да продължава да казва „да“, той ще получи златния си душ в евро.

Това може да е краткосрочна стратегия.

Сега българите се питат кой друг е в мрежата на Борисов и дали може да има сила извън парламента, който в никакъв случай не е приятелски настроен към европейските интереси.

Поддържаните от ЕС планове за тръбопровод, който би намалил зависимостта на България от руския газ, многократно са били възпрепятствани от българската държава и - някои казват - руските интереси в страната.

Юлиан Попов, министър на околната среда в бивше българско правителство, каза, че страната му предлага лесни стратегически избори за Москва: „Югоизточна Европа е най-евтиният начин за Русия да дестабилизира ЕС. През последните 30 години съществува вакуум, така че корумпираните сили могат да повлияят на нещата. "

Сега Борисов е под натиск да подаде оставка, но далеч не е сигурно, че ще го направи. Независимо кой е отговорен, казва Попов, „ЕС трябва да направи много по-задълбочен анализ на стратегическата корупция. Голяма част от парите могат да бъдат отчетени на хартия - но ЕС трябва да проучи кой получава договорите и колко компетентна е инфраструктурата, която се доставя. Те възнаграждават лоялността за сметка на върховенството на закона. "

Красен Станчев, професор по икономика в Софийския университет, твърди, че паричните средства на ЕС се насочват към корупционни сили в България по два начина. Единият е чрез директно разпределяне на средства на фирми, собственост на близки до Борисов. От 200 милиона евро, предоставени наскоро на собственици на къщи за гости, голяма част от тях в крайна сметка бяха насочени към приятели и семейства от правителствения и политическия елит. Другият канал е финансирането на националната инфраструктура, което може да бъде направено така, че да изглежда напълно законно. Проектът за изграждане на магистрала ще бъде разделен на отсечки от 10 до 20 километра, като възпира международните компании да участват в търг. "Това прави пътя по-скъп за изграждане", казва Станчев. "Това струва три пъти повече да се изгради километър магистрала в България, отколкото в Норвегия, въпреки терена и цената на труда в Норвегия."

И Брюксел изглежда щастлив, че всичко не изглежда такова каквото е. Иванов подозира, че толерантността на ЕС към Борисов като неговия шепот към Турция сочи далеч по-дълбоко неразположение. "Една империя е в  затъмнение, когато позволява нейната гранична политика да се ръководи от местните военноначалници", каза той наскоро. „Някой в ​​Берлин прави цинично изчисление - милиард повече или по-малко, на кого му пука? Стига да се връзваш на добрите благосклонности на Борисов и да го държиш стабилен ... на кого му пука за някакви „съвети“? “

По пътя интересите на обикновените българи са забравени. Те все още живеят в клептократична държава - и всичко, което могат да направят, е да попитат защо толкова малко се е променило.

Превод Медиапул

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://petel.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!